Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Βρέθηκαν αρχαία νομίσματα της Ελληνιστικής περιόδου στην Φοινίκη της Βορείου Ηπείρου...!!



Δυο νομίσματα της ελληνιστικής περιόδου βρέθηκαν τυχαία στον ευρύτερο χώρο της αρχαίας Φοινίκης. Ηταν ένας αλβανός βοσκός απ΄ το χωριό Αϊ Γιάννης ο οποίος βρήκε και παρέδωσε στην αρχαιολογική υπηρεσία του νομού τα δύο νομίσματα.

Ενώ έβοσκε τις αγελάδες του στους πρόποδες του λόφου, στο βόρειο τμήμα της Φοινίκης, πρόσεξε τα νομίσματα που όπως φαίνεται τα είχε βγάλει στην επιφάνεια του εδάφους κάποιο ρυάκι νερού μετά απ’ τις πολλές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Ο βοσκός παρουσιάστηκε στα γραφεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας όπου παρέδωσε τα νομίσματα και μίλησε για τον τόπο που τα βρήκε. Οπως προκύπτει απ’ τις πρώτες εκτιμήσεις, γίνεται λόγος για νομίσματα της ελληνιστικής περιόδου. Οι αρμόδιοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας θα συνεχίσουν την περεταίρω μελέτη των σημαντικών αυτών ευρημάτων.

Οπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες ανασκαφές από κοινή Ιταλο-αλβανική ομάδα αρχαιολόγων, επικεφαλής της οποίας ήταν ο ιταλός καθηγητής Sandro de Maria. Σύμφωνα με αυτούς, ενδιαφέρον παρουσιάζουν ευρήματα του 4ου - 3ου π.Χ αιώνα. Ο προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος εκτείνεται σε μια έκταση των 1500 στρεμμάτων. Είναι επίσημα αναγνωρισμένος ως "αρχαιολογικό πάρκο" και παρακολουθείται μόνιμα από αρχαιολόγο και φύλακες. aftonomi.gr

stoxos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: