Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Πρώην ΥΠΕΞ Σκοπίων: Το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης ευνοεί την Αθήνα


Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοσκι, που χαρακτηρίζεται ως «ο μακροβιότερος ΥΠΕΞ», και τώρα μέλος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης,στην κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά και στις τοπικές εκλογές, θα βλάψει σοβαρά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Μιλόσοσκι σε συνέντευξή του, στο σκοπιανό ‘Πρες 24’,ισχυρίζεται ότι η ηγέτης της αντιπολίτευσης έχει ταυτιστεί με τα μπλοκ, που τα Σκόπια αντιμετώπισαν στις Βρυξέλλες.

Επιχείρημα της Αθήνας το μποϋκοτάζ του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι
«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης αναμένεται να είναι το ισχυρότερο επιχείρημα της Αθήνας και άλλων 2-3 μελών της ΕΕ για να μην λάβει η χώρα μας ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τόνισε ο Μιλόσοσκι προσθέτοντας ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος, μετά από το μποϊκοτάζ που έκανε το δικό του κόμμα το 1994, που τελικά ήταν επιζήμιο για τη χώρα.
Με την Ελλάδα έχουμε μεγάλες διαφορές
Αναφερόμενος στην Ελλάδα θα τονίσει ότι «έχουμε μεγάλες διαφορές με τη χώρα αυτήν, βασική διαφορά είναι η αρχή του σεβασμού της ισότητας των κρατών και τα κυρίαρχα δικαιώματά τους να καθορίζουν τα σύμβολα και τα ονόματά τους. Ένα καλό σημάδι είναι ότι οι ελληνο-σκοπιανές συνομιλίες γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να περιμένουμε γρήγορη και μόνιμη λύση στην δύο δεκαετιών διαμάχη.
Η διαφορά για το όνομα είναι μία, αλλά δεν θα πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για την εκτίμηση των σχέσεων καλής γειτονίας. Οι σχέσεις καλής γειτονίας περιέχουν το εμπόριο, τον τουρισμό και την έλλειψη συνοριακών διαφορών καθώς και η επιθυμία να συνάψουν Συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.
Στην Καλή Γειτονία με την Ελλάδα είναι οι προτάσεις μας για την ένταξη της χώρας μας, το άνοιγμα νέων συνοριακών διαβάσεων καθώς και η πρωτοβουλία μας για την αναβάθμιση του επιπέδου των διπλωματικών αποστολών, στο επίπεδο των πρεσβειών.
Να διδάσκονται τα ελληνικά στα Σκόπια και τα σλαβικά στην Ελλάδα
Μια πρωτοβουλία που έρχεται στο νου μου, είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γαλλίας και της Γερμανίας, προκειμένου οι άνθρωποι να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον, να γίνει προαιρετική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σκοπιανούς δήμου που συνορεύουν με την Ελλάδα, καθώς και η εισαγωγή της προαιρετικής διδασκαλίας της σλαβικής γλώσσας σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ελληνικούς δήμους που συνορεύουν με την πΓΔΜ».
Αναφερόμενος στις σχέσεις των Σκοπίων με τη Βουλγαρία:
«Οι σχέσεις με τη Βουλγαρία έχουν έναν καλό δρόμο και πιστεύω ότι η πολιτική επικοινωνία στο υψηλότερο επίπεδο μπορεί να δώσει απτά αποτελέσματα.
Τόσο η χώρα μας, όσο και η Βουλγαρία θα επωφεληθούν εάν ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη, με την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και την ολοκλήρωση της κυκλοφοριακής υποδομής. Να συγκεντρώσουμε επίσης της προσπάθειές μας για την επίτευξη του κοινού στόχου για μια σταθερή και ευημερούσα περιοχή των Βαλκανίων, πλήρως ενσωματωμένη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
--

Δεν υπάρχουν σχόλια: