Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: "Η εξωτερική πολιτική μας βασίζεται στην ελπίδα!!!!" Η κατάντια μας...



O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Δελαβέκουρας σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο, υπογράμμισε πως η Ελλάδα είχε ήδη από τον Ιούλιο του 2012 προχωρήσει σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και του ΝΑΤΟ αναφορικά με την τουρκική προκλητική στάση.

«Με αυτόν τον τρόπο ενημερώνεται, ουσιαστικά, η Διεθνής Κοινότητα, τα κράτη που είναι μέρη στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, για τις ελληνικές θέσεις και προασπίζουμε, με αυτόν τον τρόπο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας» τόνισε ο Γ.Δελαβέκουρας.

«Είναι μία κίνηση η οποία διασφαλίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», υπογράμμισε ο Γρ. Δελαβέκουρας και υπογράμμισε πως «Το ισχυρότερο χαρτί που έχει η Ελλάδα είναι ότι κινείται σε απόλυτη ταύτιση με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, με το εθιμικό Δίκαιο, το οποίο πρέπει να έχει οικουμενική εφαρμογή, από όλες τις χώρες και το οποίο οφείλει να σέβεται και η Τουρκία».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ εξέφρασε δε την ελπίδα πως η Τουρκία δεν πρόκειται να τεντώσει το σχοινί μέσω τη παραχώρηση αδειών, και πως θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, αφού η Αθήνα έχει «καταστήσει σαφές ότι αυτή η περιοχή είναι περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περιοχή στην οποία η Ελλάδα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, έχει οικονομικά συμφέροντα και θα πρέπει αυτά να γίνουν σεβαστά».

Ολόκληρη η συνέντευξη Δελαβέκουρα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ έχει ως εξής: Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλημέρα σας.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Εμείς γνωρίζουμε ότι επίκειται μία συνάντηση στην Τουρκία, μεταξύ του κυρίου Σαμαρά και του κυρίου Erdogan, και τώρα, λίγες ημέρες πριν, βλέπουμε αυτή την κίνηση από πλευράς Ελλάδας. Πείτε μας, ακριβώς, τί έχει συμβεί.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι η Τουρκία είχε, την άνοιξη του 2012, παραχωρήσει άδειες ερευνών σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αμέσως, μόλις αυτό έγινε γνωστό, η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε παραστάσεις προς την τουρκική πλευρά και ενημέρωσε…

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Τον Ιούλιο, αν δεν κάνω λάθος, είχαμε κάνει αυτό το διάβημα, τότε.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ακριβώς, και ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Προχωρήσαμε σε ένα επόμενο βήμα, αυτό της επίσημης ενημέρωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των αρμοδίων οργάνων του, και με αυτόν τον τρόπο ενημερώνεται, ουσιαστικά, η Διεθνής Κοινότητα, τα κράτη που είναι μέρη στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, για τις ελληνικές θέσεις και προασπίζουμε, με αυτόν τον τρόπο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Κύριε Δελαβέκουρα, ήταν ο μόνος τρόπος τον οποίο είχαμε, ουσιαστικά, για να μπορέσουμε να προασπίσουμε κυριαρχικά δικαιώματα με δεδομένη τη στάση της Τουρκίας;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Είναι μία κίνηση η οποία διασφαλίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το ισχυρότερο χαρτί που έχει η Ελλάδα είναι ότι κινείται σε απόλυτη ταύτιση με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, με το εθιμικό Δίκαιο, το οποίο πρέπει να έχει οικουμενική εφαρμογή, από όλες τις χώρες και το οποίο οφείλει να σέβεται και η Τουρκία.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Μάλιστα. Τώρα, βέβαια, είχαμε εδώ την επίσκεψη του κυρίου Hollande, ο οποίος δήλωσε και στο πλευρό των Ελλήνων, στην ανακήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο, και τί θα συμβεί από εδώ και πέρα, και την ίδια στιγμή –ταυτόχρονα, δηλαδή– είχαμε και μία τουρκική φρεγάτα στο Αιγαίο, να μπαίνει, περίπου, στα νερά μας, οπότε για αυτό εμείς τα συνδυάσαμε, με έναν τρόπο. Βέβαια, είναι και αυτή η συνάντηση των δύο ανδρών, στις επόμενες ημέρες, ώστε φανταζόμαστε ότι αυτή η κίνηση είναι και για να διασφαλίσει το πεδίο που θα κινηθούν οι συζητήσεις, να μην υπάρχουν γκρίζα σημεία;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, οι θέσεις της Ελλάδας είναι απολύτως ξεκάθαρες και με αυτήν την κίνηση νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας που να έχει αμφιβολία για αυτές. Επιθυμούμε σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία και μπορούμε να πετύχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Αυτή είναι η βούληση της Ελλάδας. Θα πρέπει όμως αυτές οι σχέσεις να αναπτύσσονται μέσα στο πλαίσιο που θέτει το Διεθνές Δίκαιο. Απαιτείται αμοιβαίος σεβασμός.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Κύριε Δελαβέκουρα, η θέση της Ελλάδας είναι δεδομένη και την ξέρουμε και είναι έτσι όπως τη λέτε, αλλά πώς εξηγείτε το γεγονός ότι η Τουρκία επιλέγει την οδό της πρόκλησης μόλις λίγες ημέρες πριν από το κοινό Υπουργικό Συμβούλιο των δύο χωρών στην Άγκυρα; Μπορεί να έχει συνέπειες αυτή η στάση στη διενέργεια του Συμβουλίου καταρχάς;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει, όπως είπα προηγουμένως, οι δύο χώρες να σέβονται η μία την άλλη και να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, που είναι το βασικό πλαίσιο κανόνων συμπεριφοράς για τη Διεθνή Κοινότητα, στις διεθνείς σχέσεις. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε, αν υπάρχει αμοιβαία πολιτική βούληση, και αν υπάρχει συνέπεια στα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο. Γι’ αυτό και οι θέσεις της Ελλάδας είναι τόσο ξεκάθαρες και τόσο ισχυρές. Με αυτές τις θέσεις συμβαδίζουν όλα τα μέλη της Διεθνούς Κοινότητας. Μιλάμε για τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, την οποία έχουν κυρώσει 162 χώρες σε όλο τον κόσμο. Άρα, το συγκεκριμένο θέμα…

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Δε νομίζω πως τίθεται θέμα να αμφισβητεί κανείς τα ελληνικά δίκαια. Εδώ το θέμα, προσπαθούμε να καταλάβουμε, είναι να εξηγήσουμε γιατί οι Τούρκοι επιμένουν σε αυτή την προκλητική στάση. Καταρχάς να ρωτήσω, ήταν προβλέψιμη αυτή η πρόκληση από την ελληνική πλευρά ή σας εξέπληξε; Μπορεί να σχετίζεται αυτή η προκλητική στάση με τη διάθεση της Ελλάδας για ανακήρυξη ΑΟΖ η οποία ήρθε στο δημόσιο διάλογο και με την επίσκεψη του Hollande στην Αθήνα;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όπως σας είπα προηγουμένως, η Τουρκία προχώρησε στην παραχώρηση αυτών των αδειών, μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει στις ίδιες τις έρευνες και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το πράξει. Θέλω να πιστεύω ότι θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. Από την πλευρά μας, έχουμε καταστήσει σαφές ότι αυτή η περιοχή είναι περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περιοχή στην οποία η Ελλάδα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, έχει οικονομικά συμφέροντα και θα πρέπει αυτά να γίνουν σεβαστά.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: