Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «1821» ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ



albania
«Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»
"Tα μυστικά της γέννησης της νέας Ελλάδας επάνω στον ανακυκλωμένο μύθο της αρχαίας Ελλάδας"...
Με αυτόν τον προκλητικό υπότιτλο, οι Αλβανοί διαφημίζουν την επικείμενη πρεμιέρα του "1821", στο συνδρομητικό κανάλι DigitAlb, το βράδυ της Πέμπτης.
Πρόκειται για τη σειρά ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ, που κατά την προβολή του στην Ελλάδα είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, λόγω των όσων είχε παρουσιάσει ο σημερινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Πέτρος Τατσόπουλος, για την Επανάσταση που οδήγησε στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
"Ένα ντοκιμαντέρ που προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις. Στοιχεία και ντοκουμέντα που συγκλόνισαν την επίσημη εκδοχή της ιστορίας του ελληνικού κράτους" αναφέρει ο αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός παρουσιάζοντας το "1821", που αναμένεται να ρίξει νερό στο «μύλο» της αλβανικής προπαγάνδας, που θεωρεί Αλβανούς τους ήρωες του 1821.
Όπως είναι γνωστό, η αλβανική ιστοριογραφία, θέλει Αλβανούς τους Αρβανίτες της Ελλάδας, που πρόσφεραν τα μέγιστα στον αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Στα σχολικά εγχειρίδια της Αλβανίας, ήρωες όπως ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Κίτσος Τζαβέλας κ.α. παρουσιάζονται ως Αλβανοί, που απλά πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων εξεγερμένων κατά των Τούρκων.
Η προβολή της σειράς ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ, και τα όσα αμφιλεγόμενα έχουν ειπωθεί, θα ενισχύσουν τους ισχυρισμούς των Αλβανών εθνικιστών, που φαίνεται να υιοθετούν και έως πρότινος μετριοπαθείς φωνές στη γειτονική χώρα.
"Ένα ντοκιμαντέρ που προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις... Στοιχεία και ντοκουμέντα που συγκλόνισαν την επίσημη εκδοχή της ιστορίας του ελληνικού κράτους... Μια ανασκόπηση της ιστορίας της σύστασης του ελληνικού κράτους. Μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα για μια ελληνική ταυτότητα που χρονολογείται από την εποχή της αρχαιότητας; Η περίοδος της Τουρκοκρατίας και τα ίχνη που έχει αφήσει πίσω της... Η Επανάσταση του 1821. Γιατί συνέβη και ποια ήταν τα αποτελέσματά της; Ο ρόλος και ο αντίκτυπος των Αρβανιτών στην επανάσταση και στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία... Η στάση της Εκκλησίας και η άνοδος στο θρόνο του βασιλιά Όθωνα της Βαυαρίας...", αυτά αναφέρει το αλβανικό διαφημιστικό σποτ του αμφιλεγόμενου ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ που θα προβάλλεται κάθε Πέμπτη στις 22:00 ώρα Αλβανίας στο συνδρομητικό κανάλι "EXPHISTORI" του DigitAlb.


http://www.makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: