Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Μειώσεις μισθών έως 30% για 500.000 εργαζόμενους



Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άμεσης μισθολογικής μείωσης βρίσκονται 500.000 εργαζόμενοι καθώς την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου παύουν να ισχύουν 42 κλαδικές συμβάσεις. Κάτι που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις κατ' εφαρμογή του Ν.4046/12 θα έχουν το δικαίωμα να καταργήσουν επιδόματα συρρικνώνοντας τις αποδοχές. Εκτιμάται ότι η μείωση θα κυμανθεί μεταξύ 15% ως 30% εάν βέβαια δεν υπογραφεί νέα κλασική σύμβαση.
Ειδικοί της αγοράς εργασίας εκτιμούν ότι μετά τον Μάιο περίπου 1.100.000 εργαζόμενοι (63%) που δεν θα καλύπτονται πια από τις συλλογικές συμβάσεις θα γίνουν έρμαιο των ατομικών συμβάσεων, έχοντας ως μοναδικό δίκτυ ασφαλείας τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ. Η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας λήγει στις 31 Μαρτίου αφήνοντας στον αέρα περίπου 350.000 εργαζομένους που θα χάσουν αυτομάτως το επίδομα γάμου (10% του μισθού), ενώ θα κινδυνεύσουν να χάσουν και το χρονοεπίδομα που ενισχύει τον μισθό τους κατά 58,6 ευρώ κάθε τριετία και παραμένει σήμερα παγωμένο ώσπου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10%. Με λίγα λόγια, κάθε Έλληνας εργαζόμενος θα γίνει έρμαιο των αποφάσεων των διεθνών τοκογλύφων, ενώ θα βρίσκεται φυλακισμένος στην «καλή» θέληση των ανωτέρων του που θα πράττουν ό, τι προστάζει η τρόικα.
Από την 1η Απριλίου, σύμφωνα με την υποχρέωση της χώρας (Ν.4046/2012), το ύψος του κατώτατου μισθού θα ορίζεται από την κυβέρνηση μέσω Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς φορείς. Ο μισθός θα διαμορφώνεται με άξονα την ανεργία και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, μεγέθη ρευστά για την επόμενη δεκαετία. Ο κατώτερος μισθός που έχει ορίσει το υπουργείο εργασίας (586 ευρώ μικτά) λέγεται ότι δεν πρόκειται να μειωθεί άλλο μέσα στο 2013 τουλάχιστον… Αυτός είναι σύμφωνα με τον Βρούτση ένας επαρκής μισθός για να μπορέσει κάθε Ελληνική οικογένεια να ζήσει αξιοπρεπώς! Αν είναι τόσο ικανοποιητικά τα 586 ευρώ κ. Βρούτση γιατί συνεχίζετε να παίρνετε τον παχυλό βουλευτικό μισθό σας και δεν δίνετε τα υπόλοιπα στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες σας;
Όχι στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων - Όχι στην κινεζοποίηση των Ελλήνων!
Η ισοπέδωση των δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων, την ώρα που τα προκλητικά προνόμια του πολιτικού συστήματος παραμένουν ανέγγιχτα, συνιστά απεχθές έγκλημα. Αποδεικνύεται ότι οι Σαμαράς, Στουρνάρας και λοιποί μνημονιακοί δεν επιδιώκουν την επίτευξη των περίφημων στόχων, αλλά την κινεζοποίηση των Ελλήνων.
http://www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: