Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Η Ελλάδα έχει τουλάχιστον 11 πιθανές περιοχές πετρελαίου!

Η Ελλάδα διαθέτει του­λάχιστον 11 πιθανές περιοχές πετρελαίου και για την ανακάλυ­ψη υδρογονανθράκων απαιτείται πολιτική βούληση και συνεχείς, συστηματικές έρευνες, με πολλές γεωτρήσεις. 

Αυτό σημειώθηκε από τους ομιλητές σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ν.Α. Ευρώπης για τις έρευνες υδρογονανθρά­κων στην Ελλάδα, με τη συμμε­τοχή πανεπιστημιακών και ειδι­κών, από τον δημόσιο και ιδιω­τικό τομέα.

Οπως αναφέρθηκε, οι ανακα­λύψεις κοιτασμάτων στην Ελλά­δα, όπως στον κόλπο της Καβά­λας (Πρίνος), στο Κατάκολο (δυ­τική Πελοπόννησος) και την Επανωμή (Χαλκιδική), ήταν το προϊόν εκτεταμένης και συστη­ματικής έρευνας, με μεγάλο αριθμό γεωτρήσεων. 

Οπως ανέφερε χαρακτηριστι­κά ο δρ. γεωλόγος κ. Ντίνος Νι­κολάου, πρώην στέλεχος των ΕΛΠΕ και σήμερα τεχνικός σύμ­βουλος της Ενεργειακής Αιγαίου, στον ελληνικό χώρο οι ερευνητικές γεωτρήσεις που έγι­ναν όλο τον 20ο αιώνα ανέρχο­νται σε 175.

Από αυτές, οι 74 έγιναν από την πρώην ΔΕΠ-ΕΚΥ και οι 25 στην ευρύτερη περιοχή του Πρίνου, που κατέληξαν στην εύρεση των κοιτασμάτων Πρί­νου, Νότιας Καβάλας, Βόρειου Πρίνου και Πεδίου «Ε». 

Ωστό­σο, από τις υπόλοιπες ερευνητι­κές γεωτρήσεις, μόνο οι 22 θεω­ρούνται ότι είχαν τη σωστή στόχευση, αν αξιολογηθούν με τα σημερινά πετρελαιογεωλογικά κριτήρια.


Προοπτικές υπεδάφους.

Αναφορικά με τις προοπτικές του ελληνικού υπεδάφους να προσφέρει υδρογονάνθρακες, τονίστηκε ότι οι πλέον ελπιδο­φόρες είναι αυτές της Δυτικής Ελλάδας, των Γρεβενών, της Δυ­τικής Θράκης, του θρακικού Πρίνου, του Θερμαϊκού, Επανωμής και της Ανατολικής Ελλά­δας. 

Συνολικά και με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία από τις γεωλογικές έρευνες, στην Ελλάδα διαπιστώθηκαν περίπου 4.800 ενεργά πετρελαϊκά συστήματα, ενώ στη Δυτική και Ανατολική Ελλάδα συνυπάρχουν οι ανα­γκαίες προϋποθέσεις πετρελαιογένεσης και ύπαρξης αποθεμά­των, δηλαδή μητρικά πετρώμα­τα, ταμιευτήρες, καλύμματα, πα­γίδες και σωστή γεωλογική ιστο­ρία.

Ετσι, αυτό που μένει είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την προσέλκυση επενδυτών – εταιρειών, που θα προχωρήσουν στις έρευνες πε­τρελαίου. 

Από όλους χαρακτηρί­στηκε θετική εξέλιξη η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία του δημόσιου φορέα που θα κάνει τις προκη­ρύξεις παραχώρησης και θα πα­ρακολουθεί την εκτέλεση των συμβάσεων.
Εφημερίδα: ΚΕΡΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: