Η Ελλάδα διαθέτει τουλάχιστον 11 πιθανές περιοχές πετρελαίου και για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων απαιτείται πολιτική βούληση και συνεχείς, συστηματικές έρευνες, με πολλές γεωτρήσεις.
Αυτό σημειώθηκε από τους ομιλητές σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ν.Α. Ευρώπης για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και ειδικών, από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Οπως αναφέρθηκε, οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην Ελλάδα, όπως στον κόλπο της Καβάλας (Πρίνος), στο Κατάκολο (δυτική Πελοπόννησος) και την Επανωμή (Χαλκιδική), ήταν το προϊόν εκτεταμένης και συστηματικής έρευνας, με μεγάλο αριθμό γεωτρήσεων.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δρ. γεωλόγος κ. Ντίνος Νικολάου, πρώην στέλεχος των ΕΛΠΕ και σήμερα τεχνικός σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου, στον ελληνικό χώρο οι ερευνητικές γεωτρήσεις που έγιναν όλο τον 20ο αιώνα ανέρχονται σε 175.
Από αυτές, οι 74 έγιναν από την πρώην ΔΕΠ-ΕΚΥ και οι 25 στην ευρύτερη περιοχή του Πρίνου, που κατέληξαν στην εύρεση των κοιτασμάτων Πρίνου, Νότιας Καβάλας, Βόρειου Πρίνου και Πεδίου «Ε».
Ωστόσο, από τις υπόλοιπες ερευνητικές γεωτρήσεις, μόνο οι 22 θεωρούνται ότι είχαν τη σωστή στόχευση, αν αξιολογηθούν με τα σημερινά πετρελαιογεωλογικά κριτήρια.
Προοπτικές υπεδάφους.
Αναφορικά με τις προοπτικές του ελληνικού υπεδάφους να προσφέρει υδρογονάνθρακες, τονίστηκε ότι οι πλέον ελπιδοφόρες είναι αυτές της Δυτικής Ελλάδας, των Γρεβενών, της Δυτικής Θράκης, του θρακικού Πρίνου, του Θερμαϊκού, Επανωμής και της Ανατολικής Ελλάδας.
Συνολικά και με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία από τις γεωλογικές έρευνες, στην Ελλάδα διαπιστώθηκαν περίπου 4.800 ενεργά πετρελαϊκά συστήματα, ενώ στη Δυτική και Ανατολική Ελλάδα συνυπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις πετρελαιογένεσης και ύπαρξης αποθεμάτων, δηλαδή μητρικά πετρώματα, ταμιευτήρες, καλύμματα, παγίδες και σωστή γεωλογική ιστορία.
Ετσι, αυτό που μένει είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την προσέλκυση επενδυτών – εταιρειών, που θα προχωρήσουν στις έρευνες πετρελαίου.
Από όλους χαρακτηρίστηκε θετική εξέλιξη η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία του δημόσιου φορέα που θα κάνει τις προκηρύξεις παραχώρησης και θα παρακολουθεί την εκτέλεση των συμβάσεων.
Εφημερίδα: ΚΕΡΔΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου