Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Μπάιντεν: «η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί αλλά… η κατοχή της Γάζας είναι μεγάλο λάθος»

 

Η ισραηλινή κατοχή της Γάζας θα ήταν μεγάλο λάθος, δηλώνει ο Τζο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής δηλώνει ότι η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί από την Γάζα, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και μία διέξοδος για την δημιουργία ενός ενιαίου  παλαιστινιακού κράτους. Επιπλέον, παραδείγματα Ισραηλινό-Αραβικής προσέγγισης και  αλληλεγγύης προσφέρουν ελπίδα στο Ισραήλ. 

Διασώστες και πολίτες απομακρύνουν τα ερείπια  σπιτιών που καταστράφηκαν  μετά από ισραηλινή επίθεση στο κέντρο της Γάζας. Οποιαδήποτε κίνηση του Ισραήλ να καταλάβει τη Γάζα με στρατεύματα θα ήταν «μεγάλο λάθος», δηλώνει και πάλι ο Τζο Μπάιντεν, εν μέσω ελπίδων ότι τα σύνορα της περιοχής με την Αίγυπτο θα ανοίξουν για να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα συνέχιζαν να προετοιμάζονται για χερσαία εισβολή.

Σε συνέντευξή του στο 60 Minutes την Κυριακή που μας πέρασε, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει ότι η μαχητική ομάδα της Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί, αλλά ότι πρέπει να υπάρξει ένας δρόμος για ένα παλαιστινιακό κράτος. Το Ισραήλ εξαπέλυσε εκστρατεία βομβαρδισμού στη Γάζα αφού η Χαμάς σκότωσε περισσότερους από 1.300 Ισραηλινούς – κυρίως άμαχους – και πήρε 155 ομήρους, σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση. Οι επιθέσεις αντιποίνων του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες έχουν ισοπεδώσει γειτονιές και σκότωσαν τουλάχιστον 2.670 ανθρώπους στη Γάζα, στην πλειονότητά τους απλούς Παλαιστίνιους. Ερωτηθείς εάν θα υποστήριζε οποιαδήποτε κατοχή της Γάζας, ο Μπάιντεν απάντησε: «Νομίζω ότι θα ήταν μεγάλο λάθος». Η Χαμάς «δεν εκπροσωπεί όλο τον παλαιστινιακό λαό», πρόσθεσε. 

Τι συμβαίνει τώρα στη Γάζα; Η υπηρεσία αρωγής και εργασίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) εξέδωσε την τελευταία της έκθεση για την κατάσταση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, στην οποία ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν αρκετές σακούλες για τους νεκρούς στη Γάζα». Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι – σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γάζας – έχουν εκτοπιστεί. «Για πέμπτη συνεχή ημέρα, η Γάζα δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, ωθώντας τις ζωτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, του νερού και της αποχέτευσης, στο χείλος της κατάρρευσης», ανέφερε η έκθεση. 

Τι συμβαίνει στο Ισραήλ; Το Ισραήλ έχει ενεργοποιήσει ένα σχέδιο εκκένωσης των κατοίκων σε απόσταση 1,2 μιλίων (2 χιλιομέτρων) από τον Λίβανο, ανακοίνωσε ο στρατός τη Δευτέρα. Ακολουθεί ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ παράλληλα με τη σύγκρουση στο νότιο Ισραήλ με τη Χαμάς.

με πληροφορίες από The Guardian (επιμέλεια κειμένου Μαίων)

https://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: