Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Αλήθεια, κερδίζει ή χάνει το κράτος από την μη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα; Κι αν χάνει, γιατί το κάνει;

 

Κάθε λογής επιχείρημα –της πλάκας!- επικαλείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που επιμένει να αρνείται κάθε συζήτηση για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα – την οποία επέβαλλε ήδη η κυβέρνηση της Κύπρου, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, κι ετοιμάζεται να επιβάλλει ως και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση της υπουργού Οικονομικών.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: τελικά, κερδίζει ή χάνει το κράτος από την μη μείωση;

Τα πράγματα είναι απλά και δε χρειάζεται κάποιος να είναι… άριστος απόφοιτος του London School of Economics ή του Harvard για να καταλάβει ότι η αλματώδης αύξηση των τιμών φέρνει μείωση της κατανάλωσης, άρα και των κερδών του κράτους από τον ειδικό φόρο!

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, λοιπόν, η έκρηξη των τιμών της βενζίνης και του πετρελαίου, έχει προκαλέσει  την σημαντική μείωση της κατανάλωσης των καυσίμων κίνησης από τους οδηγούς και τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, η μείωση της κατανάλωσης είναι πολύ μεγαλύτερη από το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, όπου η κατανάλωση είχε πέσει κατά πολύ, λόγω του lockdown που είχε επιβληθεί!

Αυτό σημαίνει, ότι και το κράτος έχει σημαντικά μειωμένα έξοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης! Κι όπως τονίζουν οι παράγοντες της αγοράς, ο μόνος τρόπος για να αντιστραφεί η κατάσταση είναι η μείωση του φόρου – την οποία αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Και γιατί η κυβέρνηση των… αρίστων αρνείται το αυτονόητο, κάνοντας τη ζωή του κόσμου δύσκολη και επιφέροντας ζημία στα κρατικά έσοδα; Η μόνη λογική απάντηση στο ερώτημα είναι ότι η κυβέρνηση αυτή είναι βαθύτατα αντιλαϊκή κι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολιγαρχών του πλούτου και της μεγαλοαστικής τάξης του Ψυχικού, της Φιλοθέης, της Εκάλης και λοιπών… ευγενών προαστίων – που δεν επηρεάζονται από τις όποιες αυξήσεις των τιμών!

*** Η φωτογραφία που σας παραθέτουμε, είναι από τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί στα πρατήρια καυσίμων της Κύπρου, μετά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης…

https://xrisiavgi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: