Στον πάτο οδηγεί γεωπολιτικά την χώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη...
Την ώρα που η Ελλάδα οχυρώθηκε στο άρμα των διεθνιστών, ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ, η Τουρκία εκτός από την διπλωματική λύση για τον πόλεμο, τώρα προσφέρει και ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΛΥΣΗ!!!
Όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο Reuters, συζητήσεις είναι σε εξέλιξη στο παρασκήνιο για έναν αγωγό αερίου Τουρκίας- Ισραήλ, ως εναλλακτική στις προμήθειες ενέργειας από την Ρωσία για την Ευρώπη, αντικαθιστώντας τον EASTMED (Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα), από τον οποίο παραιτήθηκαν οι «ΣΥΜΜΑΧΟΙ» μας Αμερικανοί για… οικολογικούς λόγους.
Η ιδέα αυτή, σύμφωνα με το Reuters, είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά πριν χρόνια: Πρόκειται για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού από την Τουρκία στο μεγαλύτερο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ, γνωστό ως «Λεβιάθαν». Το αέριο θα περνάει στην Τουρκία και μετά στις χώρες της νότιας Ευρώπης.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η συνεργασία στο αέριο ήταν «ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί για τις διμερείς σχέσεις» και δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ήταν έτοιμος να στείλει κορυφαίους υπουργούς στο Ισραήλ για να «αναστήσει» την ιδέα του αγωγού, γύρω από την οποία υπάρχει στασιμότητα εδώ και χρόνια.
Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι οι συνομιλίες έχουν συνεχιστεί από τότε που ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτσογκ, επισκέφθηκε την Άγκυρα νωρίτερα μέσα στον μήνα, και «χειροπιαστές αποφάσεις» θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες ως προς την οδό που θα προταθεί και τις οντότητες που θα συμμετέχουν.
Το κοίτασμα Λεβιάθαν προμηθεύει με αέριο ήδη Ισραήλ, Ιορδανία και Αίγυπτο. Οι ιδιοκτήτες του- η Chevron και οι ισραηλινές NewMed Energy και Ratio Oil – σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή από 12 σε 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο. Συγκριτικά, η ΕΕ εισήγε 155 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου πέρυσι, καλύπτοντας περίπου το 40% της κατανάλωσής της.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, Ισραήλ και η Τουρκία φαίνονται να επιδιώκουν να αφήσουν πίσω τους μια δεκαετία κακών διπλωματικών σχέσεων, που οφείλονται συνήθως σε θέματα Ισραήλ- Παλαιστινίων. Η συνεργασία στην ενέργεια θα μπορούσε να είναι «κλειδί» για κάτι τέτοιο, ειδικά αφού η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε την Ευρώπη πιο αποφασισμένη να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΙ ΡΟΛΟ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ;;;
https://www.el.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου