Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Μάζης Ι.: Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στον Ερντογάν να λανσάρεται ως διαμεσολαβητής της ειρήνης.

 

Ο κ. Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 98,4 αναφορικά με το νέο γύρο συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας με τοποτηρητή την Τουρκία (28-03-2022 / radio984.gr).

Ο κ. Μάζης είπε ότι είχε προτείνει ότι Ελλάδα και Κύπρος σαν 2 ευρωπαϊκά ορθόδοξα κράτη θα μπορούσαν να έχουν αναλάβει να κάνουν αυτή τη διαμεσολάβηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε. Όμως, όπως είπε, ποτέ δεν είναι αργά και δίνεται μια πολύ καλή ευκαιρία τώρα, με την πρόσκληση του κυρίου Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή.

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στον κ. Ερντογάν να έρχεται να λανσάρεται ως διαμεσολαβητής της ειρήνης. Δεν μπορούν οι ισχυρές δυνάμεις να δίνουν βαρύτητα σε αυτήν την υποκριτική ενέργεια του κ. Ερντογάν και να αγνοούν πλήρως την Ελλάδα, η οποία ουδέποτε υπήρξε εισβολές και είναι πιστή στην τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Μάζης επεσήμανε ότι θα μπορούσαμε κάλλιστα να αξιοποιήσουμε αυτή τη συγκυρία και να απαιτήσουμε επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας και όχι να της δώσουμε ένα κόκκινο χαλί για να περπατήσει απάνω. Τόνισε ότι η Τουρκία θα θελήσει ενδεχομένως να την εργαλειοποιήσει αυτή την ενέργειά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.


https://hellas-now.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: