Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ των ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ Οδυσσέας Μιλτιάδου Αγγελής

 

Η 22α Μαρτίου 1987 είναι η αποφράδα ημέρα της δραματικής εθελοθυσίας του μεγάλου ήρωα Στρατηγού Οδυσσέα Μ Αγγελή.

Ο Στρατηγός Ζωιτάκης Γεώργιος στις  9 ώρα το πρωί της 22/3/1987 φώναξε στον στρατηγό Στυλιανό Παττακό ότι κάτι συμβαίνει με τον στρατηγό Αγγελή. Πηγαίνοντας στο κελί 48 και οι δύο βρήκαν τον στρατηγό κρεμασμένο με το καλώδιο της ηλεκτρικής θερμάστρας από το λαιμό του, σωστός βρόχος. Όταν ο Γιατρός των φυλακών απεφάνθη ότι ο στρατηγός δεν ήταν εν ζωή, ο στρατηγός Παττακός άρχισε να φωνάζει <<Ο Στρατηγός Ζει>> και η φωνή του ακούστηκε ως το προαύλιο και έτσι το πληροφορήθηκαν όλοι. Έσπευσαν αμέσως ο Παπαδόπουλος, Μακαρέζος και οι υπόλοιποι στο κελί του Στρατηγού.

Θα μπορούσε να έχει αποφυλακιστεί από το 1981 αν δεχόταν να υπογράψει αίτηση χάριτος, με αυτό όμως θα νομιμοποιούσε την παράνομη καταδίκη του.

Ο στρατηγός Παττακός είχε καταλάβει τι σκεφτόταν να κάνει, επειδή έτσι πίστευε ότι θα βοηθούσε τους υπόλοιπους. Γι’ αυτό ο Παττακός ενημέρωσε τον Διευθυντή των φυλακών και τους υπόλοιπους αρμόδιους όπου δεν έκαναν τίποτε, ενημέρωσε και την κυρία εισαγγελέα όπως ενεργήσει κατά τον νόμο.

Εκείνη απάντησε:

<< Τον γνωρίζω τον νόμο αυτόν και γνωρίζω ότι θα έπρεπε να ενεργήσω αυτεπάγγελτα για την αποφυλάκιση του Στρατηγού Αγγελή. Έχω όμως εντολή άνωθεν να μην κάνω τίποτα αν δεν το ζητήσει με υπογεγραμμένη από τον ίδιο αίτησή του>>.

Η μόνη υλική περιουσία του ήταν ένα δυάρι στο Παγκράτι, οδός Φαίδρου 2.

Η μεγάλη του περιουσία ήταν τα παράσημά του, τα αριστεία ανδρείας και οι εύφημες μνείες που είχε κερδίσει στα πεδία των μαχών.

Ενώ είχε αμνηστευτεί, κατηγορήθηκε ως πρωτεργάτης της επαναστάσεως. Αυτό όμως δεν ήταν αλήθεια, διότι για την επανάσταση έμαθε στις 8 ώρα το πρωί και μάλιστα δεν ήξερε ούτε τον αρχηγό που νόμιζε ότι ήταν ο Σπαντιδάκης. Με τον Παπαδόπουλο είχε μια τυπική σχέση και τον Παττακό τον γνώρισε στην συνομιλία τους, όπου προσχώρησε στην επανάσταση.

Βαθιά θρησκευόμενος και όπως έλεγε: Πιστεύω εις στον Τριαδικό Θεό ακριβώς όπως καθορίστηκε από την Αγία Γραφή τους πατέρες της ορθόδοξης εκκλησίας, τις Ιερές Συνόδους και όπως διατυπώνεται στο <<ΠΙΣΤΕΥΩ>> μας.

Στις 22 Μαρτίου τιμούμε την μνήμη ενός άξιου τέκνου της Ελλάδας μας, του Οδυσσέα  Μ Αγγελή, του ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ όπως ονομάστηκε από Έλληνες και νατοϊκούς αξιωματικούς.

ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΖΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ.

(Πληρ. βιβ. Σ. Παττακού)

Παναγιώτης Σπυρόπουλος

https://xrisiavgi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: