Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Τι συνέβη με τον Αμπράμοβιτς; τον δηλητηρίασαν και έχασε την όρασή του κατά την διάρκεια «άτυπων διαπραγματεύσεων»;

 

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες που έρχονται φως για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς που ήρθε στο φως τις τελευταίες ώρες. 

Αρχικά δημοσιεύματα της Wall Street Journal και ερευνητικού ιστότοπου Bellingcat ανέφεραν ότι ο Ρώσος ολιγάρχης και δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης έπειτα από συνάντηση που είχαν στο Κίεβο. 

Όπως αναφέρθηκε, τα συμπτώματα ήταν, μεταξύ άλλων, κόκκινα μάτια, συνεχή και επίπονη δακρύρροια, καθώς και «ξεφλούδισμα» στο δέρμα του προσώπου και των χεριών. Ο Αμπράμοβιτς έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες ανέφερε από πλευράς του δημοσιογράφος του Guardian. 

Μάλιστα, εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος μεγιστάνας είχε συμπτώματα δηλητηρίασης στις αρχές του μήνα. 

Ωστόσο, Ουκρανοί αξιωματούχοι διέψευσαν τα δημοσιεύματα και έκαναν λογο «για εικασίες και θεωρίες συνωμοσίας».

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ απέρριψε τις αναφορές που ήθελαν και δύο Ουκρανούς διαπραγματευτές να έχουν δηλητηριαστει μιλώντας για «εικασίες», προσθέτοντας ότι όλοι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές «εργάζονται ως συνήθως». Ο Ποντόλιακ είπε ακόμα ότι «διατυπώνονται πολλές εικασίες, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας». 

Παράλληλα, ο Ρουστέμ Ουμέροφ, ένα άλλο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας που φερόταν να έχει δηλητηριαστεί, προέτρεψε τον κόσμο να μην εμπιστεύεται «μη επαληθευμένες πληροφορίες». 

Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε αργότερα ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που εμφάνισαν ο Ρώσος ολιγάρχης και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές οφειλόταν σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και όχι σε δηλητηρίαση. 

Έως στιγμής η Ρωσία δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως για το θέμα.

https://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: