Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Περί της διάνοιξης του οδοφράγματος της Λεύκας

Οδοφράγματα - Χάρτης
Στα ΜΟΕ που έχουν συμφωνηθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Mustafa Akinci, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η διάνοιξη οδοφραγμάτων, με αυτά της Δερύνειας και της Λεύκας να τίθενται ως προτεραιότητα. Σκοπός της παρούσας ανάρτησης είναι η ανάδειξη ορισμένων ζητημάτων που άπτονται της σχετικής εξαγγελίας και ο σύντομος σχολιασμός τους, με ειδική αναφορά στο διαφαινόμενο άνοιγμα του οδοφράγματος της Λεύκας.
Κατ’ αρχάς, πρέπει να τονιστεί ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος της Λεύκας ανέκαθεν αποτελεί αξίωση της τουρκικής πλευράς και ειδικά του τουρκικού στρατού. Η διαφαινόμενη διάνοιξη του οδοφράγματος της Λεύκας εγείρει σημαντικά ζητήματα ασφάλειας και επιτελικού σχεδιασμού, όχι μόνο της Εθνικής Φρουράς (Ευρύχου, Αεροπορική Βάση Τροόδους, κ.ά), αλλά και λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας κρίσιμων υποδομών της Δημοκρατίας και της παρουσίας κλιμακίου της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Για τη διάνοιξη οδοφράγματος, απαιτούνται τεχνικές διεργασίες (υποδομή, παρουσία Αστυνομίας, αποναρκοθέτηση, Τμήμα Τελωνείων, ανάμεσα στα άλλα).
Σε περίπτωση που υπάρξει σοβαρή διατάραξη του status quo, η διάνοιξη του οδοφράγματος της Λεύκας διευκολύνει τη χερσαία προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων, με κίνδυνο αιφνιδιαστικού αποκλεισμού σημαντικού τμήματος της δυτικής Επαρχίας Λευκωσίας, σενάριο που η πραγματοποίησή του συνεπάγεται την ενδεχόμενη ουδετεροποίηση της δυνατότητας ανάπτυξης δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς, κυρίως των σχηματισμών Πυροβολικού στην περιοχή της Ευρύχου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος ουδετεροποίησης των σχηματισμών της UNFICYP που είναι επιφορτισμένοι με την επιτήρηση της ΓΚτΠ σημαντικού τμήματος της δυτικής Λευκωσίας. Η ύπαρξη κρίσιμων υποδομών σε γεωγραφική εγγύτητα από το σημείο διάνοιξης του οδοφράγματος και της κύριας οδικής αρτηρίας που συνδέει την ημιορεινή Μαραθάσα, με την πεδιάδα της Μόρφου, καθίστανται ευάλωτες σε εκδήλωση σεναρίου ενδεχόμενης διατάραξης του status quo. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σε γεωγραφική εγγύτητα βρίσκονται και κρίσιμες υποδομές βρετανικών συμφερόντων (κυρίως οι υποδομές radar της RAF και GCHQ στο Τρόοδος). Εκ των ανωτέρω, καθίσταται προφανές γιατί η διάνοιξη του συγκεκριμένου σημείου διέλευσης υπήρξε διαχρονικό αίτημα της τουρκικής πλευράς.
Συνοπτικά, – για ευνόητους λόγους, δεν γίνεται αναφορά σε ευαίσθητες πληροφορίες – η διάνοιξη του συγκεκριμένου οδοφράγματος προϋποθέτει σχεδιασμό βάσει επιτελικής μελέτης, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας τετελεσμένων εκ νέου, με σοβαρές επιπτώσεις για την Ε/κ πλευρά.  Παρά το κλίμα υπέρμετρης ευφορίας που επικρατεί αυτή την περίοδο, η αποναρκοθέτηση και διάνοιξη του οδοφράγματος της Λεύκας αποτελεί ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπίζεται με την πρέπουσα σοβαρότητα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: