Αποτελεί μάλλον τραγική ειρωνεία της Ιστορία, όταν απόγονοι πολεμιστών του Έθνους, ανήκουν σήμερα στην νεοταξική διεθνιστική Αριστερά και μάλιστα απεχθάνονται τις Ιερές Αξίες και τα Ιδανικά της Πατρίδος, για τα οποία πολέμησαν οι πρόγονοί τους.
Ένας από αυτούς είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσωποποίηση του διεθνισμού. Με καταγωγή από την Πρέβεζα, γεννήθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και φοίτησε στο Κολέγιο Ήτον. Σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέντ και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ είναι νυμφευμένος με την Σκωτσέζα οικονομολόγο Χέδερ Γκίμπσον, Διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών της Τράπεζας της Ελλάδας.
Σκληρός μαρξιστής ο ίδιος και ηγέτης των Ελλήνων κομμουνιστών φοιτητών στην Οξφόρδη, ο οποίος όμως έχει επενδύσει 130.000€ στην μεγαλύτερη παγκοσμίως επενδυτική εταιρεία BLACKROCK, μέσω της οποίας εμπλέκεται και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τη δήλωση πόθεν έσχες, διαθέτει αμοιβαία κεφάλαια στην JPMORGAN και ομόλογα αξίας 100.000 λιρών Αγγλίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το όνομά του υπάρχει σε δεκαεπτά τραπεζικούς καταθετικούς λογαριασμούς αξίας 291.000€ και η περιουσία του συμπληρώνεται με δύο κατοικίες στην Κηφισιά, μία στην Πρέβεζα και ένα γραφείο. Κατά τα άλλα ο νέος υπουργός ήταν υπέρμαχος της επιστροφής στη δραχμή, στήριζε τον αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές και έδειχνε πάντοτε αλληλεγγύη στους «ταξικούς αγώνες», ενώ στην αρχή της πολιτικής του καριέρας διατηρούσε στενές σχέσεις με το περιβάλλον Σημίτη.
Ο εν λόγω συνεπής μαρξιστής τυγχάνει ανιψιός του Θρασύβουλου Τσακαλώτου, ενός από τους γνωστότερους Έλληνες αξιωματικούς, με πλούσια πολεμική δράση σε όλους τους αγώνες του Έθνους στην εποχή του. Συμμετείχε στις μάχες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Στον Ελληνοιταλικό Πόλεμο του 1940 ήταν Συνταγματάρχης, διοικητής του 3/40 Συντάγματος Ευζώνων, το οποίο διακρίθηκε στην αναχαίτιση της Ιταλικής προέλασης στην Ήπειρο τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Το 1943 διέφυγε στην Αίγυπτο και ανέλαβε αρχικά την διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Ελλήνων στρατιωτών στην Ισμαηλία. Μετά την κουμουνιστική ανταρσία στα στρατεύματα της Μέσης Ανατολής, του ανατέθηκε η διοίκηση της Γ' Ορεινής Ταξιαρχίας, η οποία διακρίθηκε κατά την εισβολή των Συμμάχων στην Ιταλία και κυρίως στην κατάληψη του Ρίμινι (9-21/9/1944).
Ως διοικητής της Γ' Ορεινής Ταξιαρχίας, επέστρεψε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1944 και είχε καθοριστική συμμετοχή στην υπεράσπιση της Αθήνας κατά τα Δεκεμβριανά από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, όντας ουσιαστικά η μόνη συγκροτημένη μονάδα του Ελληνικού Στρατού. Μετά τα Δεκεμβριανά, ανέλαβε την διοίκηση της ΙΙ Μεραρχίας Αθηνών. Το 1946, με την έναρξη του συμμοριτοπολέμου, προήχθη σε υποστράτηγο και ανέλαβε την διοίκηση της Σχολής Ευελπίδων. Τον Απρίλιο του 1948, ως διοικητής του Α' Σώματος Στρατού, έφερε σε πέρας τις μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο. Τον ίδιο χρόνο, ανέλαβε την διοίκηση του Β' Σώματος Στρατού και συμμετείχε στις νικηφόρες μάχες του Γράμμου-Βίτσι εναντίον των κομμουνιστοσυμμοριτών και στην τελική νίκη του Ελληνικού Στρατού.
Με το τέλος του Συμμοριτοπολέμου, ο Τσακαλώτος ανέλαβε Γενικός Επιθεωρητής Στρατού και στις 31/5/1951 ανέλαβε Αρχηγός ΓΕΣ. Λίγες ημέρες πριν αναλάβει Αρχηγός ΓΕΣ, ο Αλέξανδρος Παπάγος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πολιτευθεί, ερχόμενος σε σύγκρουση με τον Βασιλιά Παύλο. Ο Βασιλιάς διέταξε τον Τσακαλώτο να συλλάβει τον Παπάγο, αλλά αυτός αρνήθηκε να εκτελέσει τη διαταγή. Ωστόσο, ο Τσακαλώτος ήταν αυτός που αποκάλυψε την δράση της οργάνωσης «ΙΔΕΑ» στον τότε Υπουργό Στρατιωτικών Σοφοκλή Βενιζέλο. Το αποτέλεσμα ήταν να έρθει σε ρήξη με τους αξιωματικούς του ΙΔΕΑ και τον Παπάγο. Αποστρατεύθηκε στις 20/11/1952 με τον βαθμό του Αντιστρατήγου, δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της Κυβέρνησης Παπάγου.
Επί των πρώτων Κυβερνήσεων Καραμανλή, διετέλεσε Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι. Από την θέση αυτή, ο Τσακαλώτος έθεσε στον Τίτο, τις ανησυχίες της Ελλάδας για την μετονομασία της προπολεμικής επαρχίας των Σκοπίων σε Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ερχόμενός σε σύγκρουση το πολιτικό κατεστημένο της εποχής, που επιδίωκε την προσέγγιση με τον Τίτο.
Ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος απεβίωσε στις 15/8/1989 και η σωρός του ενταφιάστηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Βίοι εκ διαμέτρου αντίθετοι, αλλά άλλοι καιροί, άλλα ήθη.
xathess.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου