Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Ταγματάρχης (ΜΧ) Σταυριανάκος Σωτήριος ο ήρωας της ΕΛΔΥΚ!

Ταγματάρχης (ΜΧ) Σταυριανάκος Σωτήριος.

Γεννήθηκε στο Σκουτάρι Λακωνίας την 11η Ιανουαρίου 1941. Κατατάχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων την 30η Σεπτεμβρίου 1961, απ'όπου αποφοίτησε την 27η Ιουλίου 1965 ως Ανθυπολοχαγός Μηχανικού. Στην ΕΛ.ΔΥ.Κ υπηρέτησε από 6 Αυγούστου 1974 ως Διμοιρίτης Διμοιρίας Μηχανικού του Λόχου Διοικήσεως. Φονέυθηκε την 16η Αυγούστου 1974 κατά τη μάχη του Στρατοπέδου της ΕΛ.ΔΥ.Κ, κατά την οποία ως επικεφαλής της Διμοιρίας του υπερασπίσθηκε με πείσμα και αυταπάρνηση το στρατόπεδο. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζήσαντων φονεύθηκε από βλήμα πυροβόλου τούρκικου άρματος από μικρή απόσταση.Προήχθη μετά θάνατον στο βαθμό του Ταγματάρχη.Σήμερα το στρατόπεδο του Συντάγματος της ΕΛ.ΔΥ.Κ φέρει τιμητικά το όνομα του.

Στιχομυθία του Λοχαγού Σταυριανάκου Σωτήριου με το Λοχία Πλέσσα Διονύσιο.

Την 16η Αυγούστου 1974, και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μάχη του Στρατοπέδου της ΕΛ.ΔΥ.Κ, ο Λοχαγός Σταυριανάκος Σωτήριος, μαζί με τους στρατιώτες του, είναι ανάμεσα στους τελευταίους υπερασπιστές του στρατοπέδου. Ένας από αυτούς, ο Λοχίας Πλέσσας Διονύσιος (Λόχος Διοικήσεως / πολυβολητής), βλέποντας τις συνεχείς επιθέσεις του τούρκικου στρατού και τη συντριπτική υπεροχή των τούρκων με άρματα και πολυάριθμο πεζικό, απευθύνεται στο Λοχαγό του και έχει την παρακάτω στιχομυθία (αφήγηση του ιδίου):

"Δε μου λες, κύριε Λοχαγέ εμείς εδώ οι λίγοι, τι κάνουμε; Τι παριστάνουμε; Τους 300 του Λεωνίδα; Γιατί όσο και να αντέξουμε, όσο και να κρατήσουμε, σε κάποια στιγμή θα πέσουμε".

Και αυτός του απάντησε:

"Ακουσέ να σου πω Λοχία. Είμαστε Έλληνες στρατιώτες, εδώ είναι Ελλάδα και είμαστε υποχρεωμένοι να πεσουμε μέχρι ενός.Τα άρματα θα περάσουν από πάνω μας".

Αυτός ήταν ο Λοχαγός Σταυριανάκος.Λίγο αργότερα, σηκώθηκε από τη θέση μάχης που κατείχε για να εξουδετερώσει πολυβολητή επερχόμενου τουρκικού άρματος.Εκείνη τη στιγμή τον βρήκε το φονικό βλήμα...
http://www.army.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: