Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΘΕΜΑ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΘΕΤΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Ο ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ!!!

Σε νέα πρόκληση εναντίον της Ελλάδας προχώρησε η Αλβανία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ράμα, ο οποίος θέτει εκ νέου ζήτημα θαλασσίων συνόρων. Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ που έκανε λόγο για διολίσθηση της πολιτικής ηγεσίας της γείτονος.

«Δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας» είχε δηλώσει νωρίτερα ο αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στα Τίρανα είπε «δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με την κυβέρνηση της Αθήνας. Έχω συγχαρεί τον πρωθυπουργό Τσίπρα για την εκλογή του και τον έχω καλέσει να επισκεφθεί τα Τίρανα και θα ήμουν ευτυχής να επισκεφθώ την Αθήνα», ωστόσο σημείωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση της διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο».

Σχολιάζοντας, την εκλογή του Σπετίμ Ιντρίζι, από το ακραίο εθνικιστικό κόμμα των Τσάμηδων PDIU, ως αντιπροέδρου του αλβανικού κοινοβουλίου, ο αλβανός Πρωθυπουργός είπε ότι «όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς» δήλωσε ο Έντι Ράμα.

Ο Ράμα συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά:

Δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα. Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς.

Αυστηρή προειδοποίηση ΥΠΕΞ

«Η πολιτική ηγεσία της φίλης και γείτονος χώρας διολισθαίνει, λόγω και έργω, καθημερινά» διεμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, ερωτηθείς για τις προκλητικές δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα για τη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκληπίδας.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, «η επιστροφή στη λογική και στο σεβασμό της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας», ενώ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο
http://www.stoxos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: