Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Η Ρωσία εξοπλίζει το Ιράκ στον πόλεμο εναντίον των ισλαμοσυμμοριτών

Η Ρωσία εξοπλίζει το Ιράκ στον πόλεμο εναντίον των ισλαμοσυμμοριτών
Η Ρωσία μετά από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης αρχίζει να εξοπλίζει τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις με επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη. Η ιρακινή κυβέρνηση μετά την πρόσφατη επέλαση των τζιχαντιστών και την κατάληψη της Μοσούλης είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ την άμεση προμήθεια μαχητικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών.
Οι ΗΠΑ όμως αρνήθηκαν, προφανώς διότι δεν ήθελαν η νόμιμη ιρακινή κυβέρνηση να ενισχυθεί έναντι των ισλαμοσυμμοριτών, και έτσι η Ρωσία ανέλαβε να εξοπλίσει τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις με επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 και μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi-25.
Την ανωτέρω πληροφορία έδωσε προς τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ο ιρακινός υπουργός Άμυνας κατά την διάρκεια της επίσκεψης του τις προηγούμενες ημέρες στην Μόσχα, συμπληρώνοντας ότι ήδη έχουν υπογραφεί τα σχετικά συμβόλαια για 6 ελικόπτερα Mi-35 και 6 μαχητικά Su-25.
Ο ιρακινός υπουργός Άμυνας Σααντούν αλ Ντουλαϊμί κατά την συνάντηση του με τον ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι ξεκινά μια νέα περίοδος αμυντικής συνεργασίας με την Ρωσία και ότι αυτή η συνεργασία έχει ιστορικό παρελθόν και θα πρέπει να αναπτυχθεί και να ενδυναμωθεί ώστε να μπορέσει το Ιράκ να αντιμετωπίσει την απειλή των ένοπλων ανταρτών. Ο ρώσος υπουργός Άμυνας στις δηλώσεις του τόνισε ότι η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών εξελίσσεται επιτυχώς και ότι η Ρωσία θα βοηθήσει το Ιράκ στην μάχη εναντίον των τρομοκρατών. Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας χαρακτήρισε την συμφωνία πολύ επιτυχή, εξέφρασε όμως την ανησυχία του να υπάρξει εκ μέρους των ΗΠΑ πίεση προς τους Ιρακινούς να την ακυρώσουν.
Παρ’ ότι το Ιράκ κατά την διάρκεια της οκτάχρονης κατοχής της χώρας από τους Αμερικανούς έχει δαπανήσει τεράστια ποσά στην εκπαίδευση και στον εξοπλισμό με αμερικανικά όπλα των ενόπλων του δυνάμεων, δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει την πρόσφατη επίθεση των ισλαμοσυμμοριτών με τα γνωστά έως τώρα αποτελέσματα. Η βασική αιτία ήταν η έλλειψη μαχητικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών, που επιμόνως αρνούνταν να τους τα προμηθεύσουν οι ΗΠΑ. Τις πρώτες ημέρες της επίθεσης των ισλαμοσυμμοριτών και μετά την κρίσιμη κατάληψη της Μοσούλης και υπό τον κίνδυνο της επέλασης των τζιχαντιστών προς την Βαγδάτη οι Ιρακινοί προμηθεύτηκαν «επί δανεισμό» μαχητικά Sukhoi από το Ιράν και την Ρωσία καταφέρνοντας να ανακόψουν την επίθεση των τρομοκρατών.
Αναμένεται ότι μετά την παραλαβή των σύγχρονων ρωσικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την «λεγεώνα των ξένων», ήτοι τους ισλαμοσυμμορίτες, των Αμερικανοσιωνιστών.
Γ. Λιναρδής
http://www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: