Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

26/3/1881: Η ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Το 1881, μετά από έντονες και μακροχρόνιες διπλωματικές ενέργειες αλλά και πολεμικές συρράξεις, πραγματοποιήθηκε η προσάρτηση της Θεσσαλίας στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. 

Η προσάρτηση πραγματοποιήθηκε σταδιακά και ο ελληνικός στρατός μπήκε στην πόλη του Βόλου στις 2 Νοεμβρίου 1881. Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα αύξησε την εδαφική της επικράτεια με τον πολύτιμο θεσσαλικό "σιτοβολώνα". Ταυτόχρονα πραγματοποίησε ένα βήμα προς την επίτευξη των εθνικών της στόχων, που ήταν η ενσωμάτωση των αλύτρωτων πληθυσμών στο ελληνικό κράτος. 

Η ένωση της περιοχής της Θεσσαλίας και της Άρτας με την Ελλάδα μετέβαλε πολλαπλά το χαρακτήρα του νεοσύστατου κράτους. Σε οικονομικό επίπεδο, αυξήθηκαν τα όρια της εσωτερικής αγοράς, ενώ ενισχύθηκε η αγροτική οικονομία της χώρας. Σε κοινωνικό επίπεδο, μεταβλήθηκε η κοινωνική σύνθεση του πληθυσμού, εξαιτίας κυρίως του διαφορετικού γαιοκτητικού συστήματος που επικρατούσε στο θεσσαλικό κάμπο. Το αγροτικό ζήτημα της Θεσσαλίας θα βασάνιζε το ελληνικό κράτος για πολλές ακόμα δεκαετίες, ενώ η νέα τάξη των πλούσιων γαιοκτημόνων θα συγκροτούσε ένα νέο υπολογίσιμο πολιτικό και οικονομικό παράγοντα που θα κυριαρχούσε στην πολιτική σκηνή της χώρας.
http://radar-gr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: