Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Προάγγελος εξελίξεων η «νέα τρομοκρατία» στις ΗΠΑ;




Εφιαλτικές είναι οι μνήμες που ξυπνούν από τις «δίδυμες» τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες δίπλα στη γραμμή του τερματισμού στον παγκοσμίου φήμης μαραθώνιο που διεξάγεται κάθε χρόνο στη Βοστόνη, καθώς επίσης και πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη JFK της ίδιας πόλης, η οποία βέβαια δεν έχει διαπιστωθεί οριστικά ότι θα πρέπει να συσχετιστεί με τις εκρήξεις.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν συνεχώς τις εξελίξεις και εικόνες κάποιες εκ των οποίων είναι κυριολεκτικά φρικιαστικές και είναι να απορεί κανείς πως γίνεται στο βωμό της τηλεθέασης ή της αναγνωσιμότητας ή ποιος ξέρει τι άλλο, χωρίς κανένα φραγμό, μεταδίδονται εικόνες διαμελισμένων συνανθρώπων μας που είχαν την ατυχία να βρίσκονται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.
Για μια ακόμη φορά θα πάρουμε το ρίσκο να παραθέσουμε μερικές από τις πρώτες σκέψεις που μας γεννιούνται μετά τις επιθέσεις αυτές, καθώς κάποιες καταστάσεις παρουσιάζουν μερικές ομοιότητες σε σχέση με ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν που οδήγησαν σε δραματικές εξελίξεις και ανακατατάξεις.

ΤΟΤΕ, το ζήτημα ήταν να ξεκαθαριστεί το τοπίο σε σχέση με το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, αλλά και με το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν. Εδικά στη δεύτερη περίπτωση για να ικανοποιηθεί η σφοδρή επιθυμία των νεοσυντηρητικών να ξεμπερδεύουν με τον Σαντάμ, εφευρέθηκε η σχέση της χώρας με τα όπλα μαζικής καταστροφής και η υποστήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας και όλα μαζί έγιναν… αχταρμάς για να οδηγηθούμε μέσα από στρατιωτική επέμβαση σε τεράστιες ανακατατάξεις στην περιοχή οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
ΣΗΜΕΡΑ, τα μέτωπα που έχουμε ανοικτά είναι αυτά της Συρίας και του Ιράν, με τη δεύτερη χώρα να έχει στοιχειοθετημένα εμπλακεί στην υποστήριξη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων σε διάφορα σημεία της υφηλίου (μέχρι τη νότια Αμερική και όχι μόνο σε μία χώρα). Εμείς θα περιμένουμε να διαπιστώσουμε τι θα βγάλει η έρευνα των αμερικανικών υπηρεσιών, καθώς εάν προκύψει οποιαδήποτε σχέση, οι τρομοκρατικές ενέργειες στη Βοστόνη θα μπορούσαν να σηματοδοτούν άλλη μια στροφή στην Ιστορία…
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι εάν το σενάριο ξετυλιγόταν με αυτό τον τρόπο, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ θα έμοιαζε με… καινούργιο Σαντάμ Χουσεΐν. Βέβαια, δεν χρειάζεται να προτρέχουμε και να αποφαινόμαστε για το τι θα συμβεί. Απλές παρατηρήσεις κάνουμε με βάση την παρελθούσα εμπειρία…Από το Ιράν και τη Συρία περνούν πολλές αλλαγές στη Μέση Ανατολή που σύμφωνα με διάφορες πηγές θα «τελείωναν τη δουλειά», την οριστική αναδιάταξη του χάρτη της περιοχής.
Υπάρχει όμως και άλλη μια διάσταση. Αυτή της αναδίπλωσης των Ηνωμένων Πολιτειών από τα μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν, από πολεμικές περιπέτειες οι οποίες κόστισαν πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην αμερικανική οικονομία. Μια εντυπωσιακή τρομοκρατική ενέργεια θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιστροφή του κλίματος «απομονωτισμού» και την προσυπογραφή ενδεχομένως μιας νέας εμπλοκής κάπου στην υφήλιο.
Επίσης, θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, αφού σε κάθε «οικονομικό κύκλο» υπάρχει πάντα κάποιος κλάδος της οικονομίας που πρωταγωνιστεί. Και η ευρύτερη αμυντική βιομηχανία έχει αρχίσει να αισθάνεται τις πρώτες συνέπειες της συρρίκνωσης των αμυντικών προϋπολογισμών.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτά που προαναφέρθηκαν δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από απλές σκέψεις που κάναμε βλέποντας τις σκηνές στα διεθνή δορυφορικά δίκτυα και «αφουγκραζόμενοι» στους ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης τον αντίκτυπό τους στην αμερικανική κοινωνία και όχι μόνο. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μια συνεκτική ανάλυση με κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.
Έχουμε απόλυτη συναίσθηση ότι κάποια στοιχεία της ανωτέρω επιχειρηματολογίας θα αποτελέσουν το – προβλέψιμο – αντικείμενο των τόσο αγαπημένων και εύπεπτων θεωριών συνωμοσίας που νομοτελειακά προκύπτουν αμέσως μετά από τέτοια γεγονότα. Κατά συνέπεια, συνιστούμε ψυχραιμία και αναμονή. Ίσως από τις πρώτες επίσημες δηλώσεις αρχίσει να διαφαίνεται προς τα πού θα κινηθούν οι εξελίξεις κι αν όντως υπάρχουν χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις – ή τα καθεστώτα αν θέλετε – θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν.
Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας και δύο απολύτως επίκαιρα… αουτσάιντερ: Βόρεια Κορέα και Βενεζουέλα. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται! Άλλο τόσο πιθανό είναι όμως το να αποδειχθεί ότι υπεύθυνοι για τη σφαγή είναι Αμερικανοί πολίτες οι οποίοι υπέκυψαν στον εξτρεμιστικό ισλαμισμό, έχει ξανασυμβεί στη Βοστόνη. Ούτε είναι δυνατόν το FBIνα προλαμβάνει τα πάντα, ειδικά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τους αποκαλούμενους ως «lone wolves»

defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: