Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

26 χρόνια από την προς Κύριον εκδημία του Σεβαστιανού

 

Πέρασε ένα τέταρτο του αιώνος από την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανού. Ήταν 12 Δεκεμβρίου 1994, όταν ο Ιεράρχης της Ακριτικής Κόνιτσας, μετά από μακρά μάχη με την ασθένεια, άφησε την τελευταία του πνοή σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Η ψυχή του πορεύτηκε προς την Βασιλεία του Θεού, για την οποία ως λαϊκός, ιερέας και ιεράρχης αγωνίστηκε.

Δεν μπορεί κάποιος να προσεγγίσει την Ιστορία του μεταπολεμικού Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου χωρίς να σταθεί στον επί τρεις σχεδόν δεκαετίες Αγώνα του Σεβαστιανού από τις επάλξεις της Ακριτικής του Επαρχίας. Ήταν ο άνθρωπος που, σε εποχές σιωπής και αδράνειας στην Ελλάδα, ανέδειξε σε Εθνικό Ζήτημα το ξεχασμένο Βορειοηπειρωτικό. Και μάλιστα μίλησε με θάρρος, εντός και εκτός Ελλάδος, για τα Δίκαια του εντός του Αλβανικού Κράτους Ελληνισμού. Ενός Ελληνισμού που υπήρξε ένα μεγάλο θύμα των Διπλωματικών δολοπλοκιών στον 20ο αιώνα.

Παράλληλα, ανέπτυξε μεγάλο πνευματικό έργο, που είναι εμφανές στις δράσεις του και στην Επαρχία του, αλλά και στον χώρο της Βορείου Ηπείρου. Αγωνίστηκε για να ανοίξουν πάλι οι Ορθόδοξες Εκκλησίες μετά την επιβολή του Αθεϊσμού από το καθεστώς Χότζα το 1967, αλλά και να μάθουν Ελληνικά Γράμματα τα εκεί Ελληνόπουλα.

Στις 14 Δεκεμβρίου 1994 στην Κόνιτσα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, έγινε η Εξόδιος Ακολουθία του. εκατοντάδες Έλληνες και από τις 2 πλευρές των Συνόρων τον συνόδευσαν, μαζί με πλήθος Ιεραρχών και Ιερέων. Όλοι με την παρουσία τους αναγνώριζαν την μεγάλη και ανιδιοτελή του προσφορά σε έναν αγώνα που συνεχίζεται ως την τελική Δικαίωση του Ελληνισμού στην Βόρειο Ήπειρο. Η ταφή, ακολούθως, έγινε στον περίβολο της Ιεράς Μονής Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου, δίπλα στα Σύνορα με την Βόρειο Ήπειρο, όπου αναπαύεται στα εδάφη της ηπειρωτικής γης, που τόσο αγάπησε.

Λίγα λόγια για την ζωή και το έργο του

Από την Ιστοσελίδα της Συντονιστικής Φοιτητικής Ενώσεως Βορειοηπειρωτικού Αγώνος (Σ.Φ.Ε.Β.Α.), των νέων και φοιτητών που συνεργάστηκαν με τον μακαριστό Σεβαστιανό για άνω των 2 δεκαετίες παραθέτουμε μερικά βιογραφικά στοιχεία.

Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Βορείου Ηπείρου, Σεβαστιανός (κατά κόσμον Σωτήριος Οικονομίδης) γεννήθηκε την 20η Ιουνίου 1922 στα Καλογρηανά Καρδίτσης. Μετά την αποπεράτωση των μαθημάτων του Δημοτικού Σχολείου της ιδιαιτέρας πατρίδος και του ημιγυμνασίου Φαρσάλων, εφοίτησεν στο Ιεροδιδασκαλείον Κορίνθου και μετά την κατάργηση του εγράφη στο Γυμνάσιον Καρδίτσης, από το οποίο έλαβε απολυτήριο το 1941. Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία ανεκηρύχθη πτυχιούχος το 1949. Κατόπιν εξεπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία επί 28 μήνες, υπηρετώντας στη Θρησκευτική Υπηρεσία του Στρατού.

Το 1952 έγινε μέλος της αδελφότητας Θεολόγων “Η ΖΩΗ” και το 1960 μέλος της αδελφότητος Θεολόγων “Ο ΣΩΤΗΡ”. Προσελήφθη αρχικά ως λαϊκός ιεροκήρυκας στην περιφέρεια Μεσσηνίας. Έπειτα εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη Αθηνών, μετονομασθείς σε Σεβαστιανός. Χειροτονήθηκε Διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Λήμνου (κατόπιν Τρίκκης και Σταγών) Διονύσιο τον Αύγουστο του 1956. Τον Απρίλιο του 1957 διορίσθηκε ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων χειροτονηθείς σε πρεσβύτερο – Αρχιμανδρίτη την 26η Ιουνίου 1957 από τον τότε Μητροπολίτη Ιωαννίνων Δημήτριο. Δίδαξε ως καθηγητής στο ιεροδισκαλείον της Ιεράς Μονής Βελλάς και στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων. Ως ιεροκήρυκας στην Ι. Μητρόπολη Ιωαννίνων τη δεκαετία 1957 – 1967 συνεργάστηκε με τους Μητροπολίτες κ. Δημήτριο και κ. Σεραφείμ (πρώην Αρχιεπίσκοπο Αθηνών).

Τον Ιούνιο του 1967 εκλέγεται Μητροπολίτης της ιστορικής Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. Αισθανόμενος την μεγάλη ευθύνη αυτής της κλήσεως, στον λόγο του τη στιγμή της χειροτονίας του σε επίσκοπο ανέφερε: “Οι καιροί είναι χαλεποί. Η πίστις των πολλών κλυδωνίζεται. Η αμαρτία αποθρασύνεται. Το κακόν κορυφούται. Χρειάζονται επομένως επίσκοποι ικανοί, με πίστιν, με αγιότητα, με αυταπάρνησιν, με πύρινο ζήλον, με μόρφωσιν”.

Έτσι ο ίδιος ανέδειξε με το πολυτιμότατο έργο του την φτωχική επαρχία της Κονίτσης, που είναι μία από τις μικρότερες μητροπόλεις της Ελλάδος, προπύργιο του ακριτικού Ελληνισμού και προμαχώνα των Ελληνορθοδόξων ιδεωδών και οραμάτων. Το όνομα του Μητροπολίτου Σεβαστιανού έγινε πανελληνίως αλλά και παγκοσμίως γνωστό και για την μαχητικότητα του στη διεκδίκηση των δικαίων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Γεώργιος Κουρκούτας

Καθηγητής φιλόλογος

https://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: