Πραγματοποιήθηκαν 5 προσευχές
Ούτε τα αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού, ούτε οι προκλήσεις του Ερντογάν στην Α. Μεσόγειο, ούτε ο ισλαμικός εξτρεμισμός, που έχει αφήσει ένα «πέπλο αγανάκτησης» μετά τις επιθέσεις στη Γαλλία και υποκινείται σε μεγάλο βαθμό από τον τούρκο πρόεδρο κατάφερε να αποτρέψει την κυβέρνηση από το να ανοίξει το τζαμί στον Βοτανικό.
Όπως φαίνεται, σήμερα πραγματοποιήθηκαν 5 προσευχές για τους μουσουλμάνους που ζουν στην Αθήνα. Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού, σήμερα Σήμερα στο χώρο του Τεμένους εισήλθαν 18 μουσουλμάνοι όπως ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών θα γίνουν όταν «καταστεί δυνατή σύμφωνα με τις εξελίξεις για την καταπολέμηση της πανδημίας».
Ύστερα από συζητήσεις πολλών ετών, σήμερα είναι η πρώτη ημέρα λειτουργίας για το Τζαμί της Αθήνας στον Βοτανικό που παρά τις αντιδράσεις «έτρεξε» τελικά με "γοργούς ρυθμούς".
14 χρόνια συζητάται η δημιουργία τζαμιού
H ιστορία με την κατασκευή του τζαμιού πάει πίσω στο 2006 με κυέρνηση ΝΔ και πάλι και υπουργό την κα Μαριέττα Γιαννάκου».
Τρία χρόνια αργότερα, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος και η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου προσπάθησαν να αναβιώσουν το έργο, αλλά και πάλι καθυστέρησε επειδή η γη έπρεπε να μεταφερθεί από τον ελληνικό στρατό στο κράτος.
Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι προσφυγές και οι νομικές υποθέσεις ενώ επίσης οι κατασκευαστικές εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη σύναψη της σύμβασης «εν μέσω ανησυχιών για την πιθανή ζημιά στην δημόσια εικόνα τους και τον φόβο να παρασυρθούν στα δικαστήρια» δίστασαν.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας ψήφισε να προχωρήσει το έργο το 2011. Το 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κόλλησε στις θέσεις που εξέφραζαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Τελικά, ο πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έδωσε το πράσινο φως και ο υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, πριν από τις εκλεγοές του περσινού Ιουνίου έλεγε πως μέχρι τον περσινό Άυγουστο θα είχε εγκαινιάσει επίσημα το τζαμί.
Ποιος είναι ο πρώτος ιμάμης της Αθήνας
Ο 49χρονος σουνίτης διερμηνέας Μοχάμεντ Ζακί, που ήρθε πριν από περίπου 25 χρόνια από το Μαρόκο ως οικονομικός μετανάστης, είναι ο πρώτος ιμάμης της Αθήνας. Μιλά άπταιστα αραβικά και γαλλικά. Ο Μοχάμεντ Ζακί είναι Ελληνας πολίτης. Είναι έγγαμος, και έχει πτυχίο Φυσικής και Μαθηματικών και ειδικές σπουδές Μουσουλμανικής Θεολογίας
Σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό χώρο, «μιχράμπ» (σ.σ.: ιερή κόγχη προς τη Μέκκα) κατασκευάστηκε από Αιγύπτιο μουσουλμάνο τεχνίτη που έχει ειδικές γνώσεις και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ το χαλί προσευχής, λόγω των ειδικών προδιαγραφών που πρέπει να έχει, κατασκευάστηκε στο Ιράν.
Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι «εμείς δεν συμμετέχουμε στην προσβολή καμίας θρησκείας» ενώ το τέμενος κατασκευάστηκε με χρήματα του ελληνικού δημοσίου. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές «σεβόμαστε και στηρίζουμε την κάθε θρησκεία με τους όρους μας» καθώς το ελληνικό δημόσιο δεν δέχθηκε καμία ανάμιξη άλλων φορέων στην κατασκευή του τεμένους.
Φέτος τον Αύγουστο, ορισμένοι Μουσουλμάνοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι το τζαμί δεν θα ανοίξει, στο πλαίσιο πολιτικής αντιποίνων από την Ελλάδα μετά την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει το μουσείο της Αγίας Σοφίας αλλά και τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.
https://www.pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου