Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

84 χρόνια από την εκτέλεση του Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα

 

Ήταν ένα κρύο πρωινό σαν σήμερα, που εκτελέστηκε από τους κομμουνιστές στις φυλακές του Αλικάντε ο Ηγέτης της Φάλαγγας Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα (José Antonio Primo de Rivera y Sáenz de Heredia).

Ο Χοσέ Αντόνιο γεννήθηκε στην Μαδρίτη, στις 24 Απριλίου 1903 και ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Ισπανού στρατηγού και εθνικού κυβερνήτη της Ισπανίας (1923-1930), Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα. Μετά την πτώση του πατρός του από την εξουσία, το 1933 ίδρυσε το εθνικιστικό κόμμα της Φάλαγγας, για μια «ενιαία και αδιαίρετη Ισπανία».

Μετά την εκλογική νίκη της αριστεράς, στις 14 Μαρτίου 1936, και το ξέσπασμα άγριας κομμουνιστικής τρομοκρατίας στην χώρα, η Φάλαγγα κηρύχθηκε εκτός νόμου και ο Χοσέ Αντόνιο συνελήφθη και φυλακίστηκε στο φρούριο του Αλικάντε. Όταν εξερράγη η εθνική επανάσταση υπό τον στρατηγό Φράνκο, ο Χοσέ Αντόνιο θεωρήθηκε ιδεολογικός καθοδηγητής της, «δικάστηκε» από ένα «λαϊκό δικαστήριο» και καταδικάστηκε εις θάνατον, στις 17 Νοεμβρίου. Τρεις ημέρες αργότερα αντίκρυσε αγέρωχος το εκτελεστικό απόσπασμα, αρνούμενος να ζητήσει χάρη και να καταδικάσει με δημόσια δήλωσή του την εθνική επανάσταση, όπως του ζήτησαν οι κομμουνιστές δεσμώτες του, προκειμένου να του χαρίσουν την ζωή. Τα τελευταία του λόγια ήταν τα εξής: «Θα μας επιβραβεύσει ο Θεός. Ζήτω η Ισπανία!».

https://www.xrisiavgi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: