Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΥΦΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ.....

Ένα ενδιαφέρον βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Τουρκία με συγγραφέα τον ανηψιό της συζύγου του Κεμάλ. Στο βιβλίο αυτό με τίτλο «Η θεία μου η Λατιφέ» περιέχονται ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για τη ζωή του Ατατούρκ. Τα περισσότερα σκανδαλιστικά στοιχεία που έρχονται στο φως αφορούν τη ζωή του ως πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας (δεν περιλαμβάνονται δηλαδή σε αυτό τα νεανικά του χρόνια). Την περίοδο εκείνη λοιπόν – της χλιδής και του τρυφηλού βίου – ο Ατατούρκ συγκατοίκησε για καιρό με διάφορους καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες, ως επί το πλείστον χορεύτριες και χορευτές οριεντάλ.

Υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες, ενδεικτικές του… λεπτού του γούστου, όπως ότι ένας σερβιτόρος της προεδρίας ονόματι Σαΐπ ντυνόταν γυναίκα και χόρευε το χορό της κοιλιάς για να τον διασκεδάζει. Φυσικά τα παραπάνω στοιχεία συνδέονται άμεσα με την έντονη φήμη που χαρακτήριζε τους ντονμέδες άτομα σεξουαλικώς ανήθικα και χωρίς αναστολές. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο Ατατούρκ έκρυβε μετά μανίας την ιουδαϊκή του καταγωγή.

Ένα εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με την ώρα θανάτου του. Κανονικά ο Ατατούρκ πέθανε στις 7 το πρωί και όχι στις 9.05. Είναι γνωστό ότι ακόμα και σήμερα ολόκληρη η Τουρκία νεκρώνει κάθε χρόνο στις 10 Νοεμβρίου στις 9.05 το πρωί. Οι συγκοινωνίες σταματούν, ο κόσμος βγαίνει από τα αυτοκίνητα του και ακινητοποιούνται τα πάντα. Οι τούρκοι προπαγανδιστές έκριναν ορθώς ότι αυτή την ώρα, οι τούρκοι που θα βρίσκονται στο δρόμο ή στους χώρους εργασίας τους θα μπορούν να τηρούν καλύτερα ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κεμάλ, απ’ ότι στις 7 που οι περισσότεροι κοιμούνται…

Φυσικά τα παραπάνω στοιχεία είναι ασήμαντα σε σχέση με άλλους «μύθους» που συνδέονται με τον Ατατούρκ. Κυριότεροι εξ αυτών, το δήθεν πατρικό του σπίτι στην Θεσσαλονίκη, που ανακαλύφθηκε δεκαετίες μετά την εκδήλωση του κινήματος των νεότουρκων. Κυρίως όμως οποιαδήποτε πληροφορία σχετίζεται με τη γενεαλογία του. Το πιθανότερο είναι οι παππούδες του Κεμάλ Ατατούρκ από την πλευρά της μητέρας του, να ήταν χριστιανοί που εξισλαμίστηκαν το 1834, με καταγωγή από τα βουνά δυτικά των Ιωαννίνων, κοντά στα σημερινά αλβανικά σύνορα. Ο πατέρας του Αλί Ριζά, για τον οποίο ελάχιστα είναι γνωστά, ήταν αποδεδειγμένα εξισλαμισθείς εβραίος σεφαρντίμ της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: