Προκλήσεων συνέχεια από την Αγκυρα, η οποία αργά το βράδυ
της Τρίτης εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX, δεσμεύοντας αυτή τη φορά περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενέργεια η οποία προκάλεσε την οργίλη αντίδραση τόσο της Μεγαλονήσου όσο και της Κομισιόν, ωστόσο η Αθήνα επέδειξε χαμηλά αντανακλαστικά, σφυρίζοντας αδιάφορα στις νέες τουρκικές ύβρεις.
Ειδικότερα, η ΝAVTEX αφορά πρόσθετες έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού «Barbaros» σε θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός κυπριακής ΑΟΖ. Βάσει της NAVTEX, το «Barbaros» θα πραγματοποιεί έρευνες μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου.
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου είχε σειρά επαφών με Γερμανούς αξιωματούχους, ωστόσο την τελευταία στιγμή αναβλήθηκε η συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο οποίος τέθηκε σε καραντίνα λόγω επαφής του με κρούσμα κορονοϊού.
Ο Νίκος Δένδιας, ωστόσο, με δηλώσεις του περιορίστηκε σε γενικόλογες αναφορές, υποστηρίζοντας πως στο πλαίσιο των διμερών επαφών εξήγησε αναλυτικά τις επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας και στη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία, στην ανατολική Μεσόγειο, στα νότια του Καστελόριζου και σε άλλα ελληνικά νησιά. Επεσήμανε ακόμη πως δεν είναι δυνατόν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης «να εξοπλίζουν -και μάλιστα να εξοπλίζουν με σημαντικά επιθετικά όπλα, όπως τα γερμανικά υποβρύχια Τ. 214- μία χώρα όπως η Τουρκία που απειλεί κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως η Κύπρος και η Ελλάδα».
Σε κάθε περίπτωση, η απουσία επίσημης αντίδρασης της χώρας μας για τη νέα NAVTEX εντός κυπριακής ΑΟΖ προκαλεί αλγεινή εντύπωση, δεδομένης και της κυπριακής, αλλά και της ευρωπαϊκής αντίδρασης. Ειδικότερα, η Κύπρος καταδίκασε έντονα την παράνομη τουρκική NAVTEX, κάνοντας λόγο για «περιφρόνηση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης «που είχε καλέσει την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε., με δέσμευση μάλιστα να επανέλθει για επαναξιολόγηση της όλης συμπεριφοράς της Αγκυρας, τον προσεχή Δεκέμβριο».
Μάλιστα, έντονα αντέδρασε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Πίτερ Στάνο δήλωσε πως «οι τελευταίες ανακοινώσεις για NAVTEX και η συνεχιζόμενη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από την Τουρκία, η οποία επηρεάζει τις ελληνικές και κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, είναι βαθιά λυπηρές – ειδικά εν όψει των συνεχιζόμενων εποικοδομητικών προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα για να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο».
https://www.olympia.gr/politiki/o-erntogan-stelnei-tora-stin-kypro-to-barbaros/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου