Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ»

 

(Διαχρονικό κείμενο του Γ. Δημητρακόπουλου, Συνταξιούχου Εκπαιδευτικού)

Συμπληρώνονται σήμερα 79 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ (27/09/1941) και ευκαιρίας δοθείσης ξεσπαθώνει το κομμουνισταριό.

Πως και γιατί ιδρύθηκε το ΕΑΜ; Έως την 22α Ιουνίου 1941, που έγινε η γερμανική επίθεση στον… παράδεισο των Σοβιέτ, ίσχυε το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ και οι ανά τον κόσμο κομμουνιστές δεν ήσαν καθόλου μα καθόλου… αντιστασιακοί. Μάλιστα, στην Ελλάδα είχε ήδη συμβεί η πρώτη πράξις συνεργασίας του ΚΚΕ με τις δυνάμεις κατοχής. Επρόκειτο για την απελευθέρωση από την Ακροναυπλία 25 κρατουμένων κομμουνιστών, κατ’ απαίτησιν της βουλγαρικής πρεσβείας, εφόσον οι 25 εδήλωσαν «Βούλγαροι». Για καλή τύχη των εν Ελλάδι κομμουνιστών (καθότι η συνεργασία θα προχωρούσε περαιτέρω και θα εκτίθονταν περισσότερο…) η γερμανική επίθεση κατά της ΕΣΣΔ δεν άργησε κι έτσι εν μία νυκτί μεταμορφώθηκαν σε «αντιστασιακούς» και «πατριώτες», ένεκα της ανάγκης.

Λίγες ημέρες μετά την γερμανική επίθεση, η Μόσχα έδωσε εντολή στα κατά τόπους όργανά της, να οργανώσουν ανταρτικά κινήματα, για να υποχρεώνονται οι Γερμανοί να διατηρούν επαρκή στρατεύματα στις κατεχόμενες χώρες, στρατεύματα τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα αποστέλλονταν στο ανατολικό μέτωπο.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, συνεκλήθη η 6η Ολομέλεια του ΚΚΕ, προκειμένου να ρυθμίσει την άμεση εκτέλεση της σοβιετικής εντολής. Ιδού η απόφαση ιδρύσεως του ΕΑΜ: «Η υπεράσπιση της Σοβιετικής Ένωσης, η υποστήριξη της νίκης της με όλα τα μέσα είναι ύψιστο καθήκον κάθε κομμουνιστή, κάθε εργαζόμενου, κάθε ανθρώπου που θέλει τη λευτεριά της χώρας του από τον φασιστικό ζυγό. Οι κομμουνιστές ποτέ δεν ξεχνάνε, πως σε τελευταία ανάλυση η Σοβιετική Ένωση είναι ο κοινός εχθρός όλων των ιμπεριαλιστών. Όμως, οι κομμουνιστές οφείλουν να δουν, ότι στο σημερινό στάδιο της αντισοβιετικής επίθεσης, ο φασισμός είναι ο κύριος εχθρός όχι μόνο του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους, αλλά και κάθε δημοκρατικής κατάκτησης του λαού. Γι’ αυτό πρέπει να υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια που θα τείνει στην συντριβή του φασισμού και στην υπεράσπιση της Σοβιετικής Ένωσης». Μια παρατήρηση με μεγάλη σημασία: η απόφαση αρχίζει και τελειώνει με την ίδια φράση «υπεράσπιση της Σοβιετικής Ένωσης». Αυτός ήταν ο αποκλειστικός σκοπός του ΚΚΕ και του δημιουργήματός του, του ΕΑΜ!

Ήταν, όμως, εις θέσιν το ΚΚΕ να οργανώσει αντάρτικο την εποχή εκείνη; Ας δούμε τι λέει το ίδιο το ΚΚΕ, μέσα από τα «Επίσημα Κείμενα»: «Η κατάπαυση του ελληνοϊταλικού πολέμου βρήκε τις ελεύθερες δυνάμεις του κόμματος χωρίς ηγεσία, διασκορπισμένες σε πολλές ομάδες, ανίκανες να οργανώσουν ένα μαζικό αγώνα διότι τα ηγετικά όργανα είχαν αναμιχτεί με πράκτορες της αστυνομίας και άλλα μη εμπνέοντα εμπιστοσύνη στοιχεία». Πράγματι, το ΚΚΕ ήταν διαλυμένο, από το εθνικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου, η αντικομμουνιστική πολιτική του οποίου στηριζόταν σε δύο άξονες. Πρώτα-πρώτα, το καθεστώς άσκησε πραγματική κοινωνική πολιτική, που ανακούφισε τις λαϊκές μάζες. Έτσι, σταμάτησε η εκμετάλλευση της λαϊκής δυστυχίας από τον κομμουνισμό. Παράλληλα, μέσω του δαιμόνιου υπουργού Ασφαλείας Κων/νου Μανιαδάκη, διέλυσε τον κομματικό μηχανισμό του ΚΚΕ. Χρησιμοποίησε προς τούτο πράκτορες της Αστυνομίας που εισχώρησαν στον μηχανισμό του ΚΚΕ και κάποιους αποστάτες («δηλωσίες») του κόμματος. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να στήσει δικές του «τοπικές επιτροπές» του ΚΚΕ, με επικεφαλείς αστυνομικούς και δηλωσίες. Αργότερα δε, έφτιαξε δική του Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, ενώ εξέδιδε και τον (παράνομο φυσικά) «Ριζοσπάστη», στα πιεστήρια της Ασφαλείας. Οι ευφυέστατες αυτές κινήσεις έφεραν μεγάλη σύγχυση και δυσπιστία στους κομμουνιστές, που δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν ποιοι είναι οι αληθινοί και ποιοι οι ψεύτικοι.


Πελαγοδρομώντας και μαζεύοντας τα κομμάτια του, το ΚΚΕ έφτιαξε μια υποτυπώδη οργάνωση περί τον Σεπτέμβριο του 1941, όπου συνήλθε και πάλι η Κ.Ε. (7η Ολομέλεια), που αποφάσισε την ίδρυση του ΕΑΜ, με πρωταρχικό σκοπό την «υπεράσπιση της Σοβιετικής Ένωσης» και δευτερεύοντα την κατάληψη της εξουσίας αμέσως μετά την απελευθέρωση, και πάλι προς εξυπηρέτηση της μαμάς Μόσχας. Έτσι, στις 27 Σεπτεμβρίου ιδρύθηκε το ΕΑΜ, από το ΚΚΕ κι άλλα τρία κομματίδια-σφραγίδες, το «Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος» του Χωμενίδη την «Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας» του Τσιριμώκου και το «Αγροτικό Κόμμα Ελλάδος» του Βογιατζή. Τι οδήγησε το ΚΚΕ να βρει… συνεταίρους στην ίδρυση του ΕΑΜ; Επρόκειτο για ένα ακόμα τέχνασμα των κομμουνιστών. Επειδή, όπως είπαμε, το ΚΚΕ είχε τότε μηδενική απήχηση στον λαό, η ίδρυση μιας ανοικτά κομμουνιστικής οργανώσεως ήταν εξ’ αρχής καταδικασμένη σε αποτυχία. Οπότε, η μόνη λύση για την αποδοχή του ΕΑΜ, ήταν να μην εμφανίζονται οι κομμουνιστές στην «βιτρίνα» του. Πράγματι, ούτε στην ιδρυτική διακήρυξη του ΕΑΜ ούτε στα πρώτα του κείμενα γινόταν λόγους για τους αληθινούς πολιτικούς του σκοπούς. Αναφέρονταν μόνον γενικόλογες και γενικώς αποδεκτές πολιτικές διακηρύξεις, περί σχηματισμού μιας προσωρινής κυβερνήσεως από το ΕΑΜ μετά την απελευθέρωση, η οποία θα αναλάμβανε την διενέργεια εκλογών. Τίποτα παραπάνω.

Ακόμα και το πρώτο συνθετικό του τίτλου του ΕΑΜ (το «εθνικό») δεν είχε μέχρι τότε χρησιμοποιηθεί ποτέ και πουθενά από τους κομμουνιστές, αντιθέτως τους προκαλούσε –και τους προκαλεί ακόμα- συμπτώματα… αλλεργίας. Προκειμένου, όμως, να εξαπατήσουν τους λαούς, οι κομμουνιστές δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν οποιονδήποτε ψευδεπίγραφο τίτλο. Την ίδια δόλια τακτική ακολούθησαν κι άλλα Κ.Κ. της Ευρώπης, όπως του Τίτο στην Γιουγκοσλαβία, του Χότζα στην Αλβανία κ.α. Ακόμα και ο «πάνσοφος» Στάλιν, μόλις είδε την ραγδαία γερμανική προέλαση στα εδάφη της ΕΣΣΔ και την απροθυμία των λαών που συναποτελούσαν την ΕΣΣΔ να την υπερασπισθούν (υποδέχονταν τους Γερμανούς ως απελευθερωτές), έκανε πέρα τον μαρξισμό-λενινισμό κι έπαιξε το χαρτί του εθνικισμού. Ονόμασε την μάχη «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», ανέσυρε ήρωες της τσαρικής εποχής για να παραδειγματίσει τους Ρώσσους, άνοιξε τις εκκλησίες που τις είχε μετατρέψει σε αποθήκες και στάβλους, διόρισε Πατριάρχη «πασών των Ρωσσιών» κι έφτασε μέχρι του σημείου να διαλύσει κι αυτήν ακόμα την Κομμουνιστική Διεθνή και να αντικαταστήσει την Διεθνή από τον εθνικό ύμνο της ΕΣΣΔ μ’ έναν νέο «πατριωτικό» ύμνο, που εξυμνούσε την «Μεγάλη Ρωσσία» και την σλαβική ψυχή.

Να πω κι ένα ευτράπελο, πλην όμως ενδεικτικό της ρωσσοδουλείας των εγχωρίων κομμουνιστών. Ακόμη κι ο επίσημος ύμνος του ΕΑΜ ήτο προσηρμοσμένος στον ρυθμό της… ρωσσικής μπαλαλάϊκας!
Τον πρώτο καιρό της ιδρύσεώς του, το ΕΑΜ δεν είχε στρατιωτικό σκέλος, ούτε και ενεργή ένοπλη δράση. Το στρατιωτικό σκέλος του ΕΑΜ, ο διαβόητος ΕΛΑΣ, ιδρύθηκε στα χαρτιά λίγους μήνες αργότερα (τον Ιανουάριο του ’42). Όμως, η ουσιαστική έναρξη της μαζικής συμμοριακής δράσεώς του, τοποθετείται στις αρχές του 1943. Ήταν η αρχή των δεινών του Ελληνισμού.

https://ethnikismos.net

Συναγερμός στα Χανιά – Το έσκασαν από ξενοδοχείο καραντίνας και αναζητούνται από την αστυνομία

 

Δεύτερο περιστατικό, με διαφορά λίγων ωρών, σημειώθηκε με αλλοδαπούς που «έσπασαν» την καραντίνα

Μετά τους Κονγκολέζους στη Θεσσαλονίκη, αλλοδαποί στα Χανιά το έσκασαν από ξενοδοχείο καραντίνας και αναζητούνται από την αστυνομία. Άγνωστος είναι προς το παρόν ο αριθμός τους, όπως και πόσοι εξ αυτών έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αλλοδαποί διέφυγαν με αυτοκίνητο και αναζητούνται όχι μόνο στην πόλη των Χανίων, αλλά και τις γύρω περιοχές.

https://www.makeleio.gr

ΥΠΑΜ Αρμενίας: Τουρκικό F-16 κατέρριψε αρμένικο μαχητικό αεροσκάφος Su-25

Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανέφερε ότι τουρκικό

F-16 κατέρριψε μαχητικό SU-25 της χώρας, ενώ νεκρός είναι ο πιλότος.

Αρμένικο μαχητικό τύπου SU-25 καταρρίφθηκε από τουρκικό μαχητικό F-16 με αποτέλεσμα ο πιλότος να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας.

Παράλληλα, το τουρκικό μαχητικό φέρεται να «σηκώθηκε» από αεροδρόμιο Γκάνια του Αζερμπαϊτζάν.

Προηγουμένως, το Γερεβάν είχε αναφέρει ότι τουρκικά αεροσκάφη είχαν πάρει μέρος στο πλευρό του Μπακού, σε συγκρούσεις, όπου το τουρκικά F-16 υποστήριζαν τα μαχητικά του Αζερμπαϊτζάν και τα drones κατά τη διάρκεια επιθέσεων κατά Αρμένιων στρατιωτών και βάσεων.

Νωρίτερα, η Άγκυρα υπογράμμισε ότι ήταν έτοιμη να στηρίξει το Μπακού «τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στη μάχη», τονίζοντας ότι επίθεση κατά του Αζερμπαϊτζάν είναι επίθεση και κατά της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι ένας άμαχος σκοτώθηκε σήμερα στη αρμενική πόλη Βάρντενις έπειτα από βομβαρδισμό του αζερικού πυροβολικού και αφού είχε στοχοθετηθεί σε επίθεση μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη απώλεια σε αρμενικό έδαφος αφότου ξέσπασαν οι μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Τουρκία πάντως έσπευσε να διαψεύσει την είδηση πως ένα μαχητικό της αεροσκάφος κατέρριψε ένα αεροπλάνο της Αρμενίας μέσα στην επικράτεια της δεύτερης.

http://greeknation.blogspot.com

Λονδίνο: Η Βουλή ενέκρινε την μονομερή & άνευ συμφωνίας αποχώρηση της Βρετανίας από την «μισητή» στον βρετανικό λαό ΕΕ

Μεγάλη νίκη κατήγαγαν σήμερα οι οπαδοί του Brexit στην Βρετανία, καθώς επιτέλους η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε απόψε το νομοσχέδιο για την Εσωτερική Αγορά, που δίνει στην κυβέρνηση της Βρετανίας το δικαίωμα να αναθεωρήσει μονομερώς τη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τις Βρυξέλλες και να αποχωρήσει άτακτα από την ΕΕ.

Παρά την απειλή των Βρυξελλών ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια αλλά και τις διαφωνίες μελών του συντηρητικού κόμματος η Βουλή των Λόρδων ο νόμος εγκρίθηκε παναηγυρικά με εγκρίθηκε με 340 ψήφους υπέρ και 256 κατά, καθώς ο βρετανικός λαός θέλει πάση θυσία αποχώρηση από την μισητή ΕΕ.

Στην επόμενη φάση, θα συζητηθεί από τη Βουλή των Λόρδων, όπου και εκεί να εγκριθεί πανηγυρικά.

Το κείμενο αναθεωρεί ορισμένους όρους της αρχικής Συμφωνίας Αποχώρησης που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία και είχαν τεθεί προκειμένου να μην υπάρξει επιστροφή σε «σκληρό σύνορο» με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωνε ότι ο στόχος ήταν να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και να διασφαλιστούν οι ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

https://www.pronews.gr

Συνεχίζουν ανενόχλητοι τις κλοπές και τις… βόλτες οι «μετανάστες» στο Σουφλί (video)

 

Τα σοβαρά προβλήματα στα χωριά του ορεινού όγκου Σουφλίου με την παρουσία δεκάδων και πολλές φορές εκατοντάδων λαθρομεταναστών, οι οποίοι όμως μόνο… βολτάρουν ανενόχλητοι, όπως και οι διακινητές, αλλά κλέβουν από ζώα, τα οποία σφάζουν για να φάνε, μέχρι… μηχανάκια, συνεχίζονται δυστυχώς με αμείωτο ρυθμό. Μπορεί το περασμένο Σάββατο, μετά από τα συνεχή ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ δημοσιεύματα του Evros-news.gr με βίντεο και φωτογραφίες να οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση στα Πομακοχώρια, με εντολή όπως μαθαίνουμε του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ταξίαρχου Πασχάλη Συριτούδη, αλλά στάλθηκαν στα ορεινά χωριά… δυο διμοιρίες των ΜΑΤ. Μα δεν μιλάμε για τις… Καστανιές ή το ποτάμι, ώστε οι οι αστυνομικοί των διμοιριών να αποκρούσουν και να αποτρέψουν εισβολή. Πως να κυνηγήσουν τους λαθρομετανάστες μέσα στα δάση της περιοχής αυτοί που στάλθηκαν; Τελικά… μάζεψαν καμιά 30αριά που εντόπισαν, αλλά οι πολλοί είχαν δει τις κλούβες και φρόντισαν να εξαφανιστούν.


Κι από την επόμενη ημέρα, προχθές Κυριακή δηλαδή, πάλι τα ίδια. Χθες όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι του Μεγάλου Δερείου αλλά και των άλλων χωριών (Ρούσσα, Σιδηρώ, Γονικό κ.α) δεκάδες λαθρομετανάστες πήγαν να κλέψουν ζώα και να τα σφάξουν για να μαγειρέψουν στις υπαίθριες κουζίνες που στήνουν. Όπως έγινε και πριν λίγες ημέρες με δυο κατσίκια στο ίδιο χωριό και τότε το κατάφεραν. Επίσης, πήγαν να κλέψουν ένα μηχανάκι στο Μεγάλο Δέρειο, έγιναν αντιληπτοί από τους κατοίκους που τους κυνήγησαν και μετά από ψάξιμο βρήκαν τον πρόχειρο καταυλισμό που κοιμόταν. Μάλιστα τηλεφώνησαν στην αστυνομία και όταν αυτοί εμφανίστηκε, αρκετοί άρχισαν να τρέχουν για να φύγουν από την περιοχή. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στο ΒΙΝΤΕΟ που δημοσιεύει το Evros-news.gr, με δεκάδες να περνούν δίπλα από τους κτηνοτρόφους και να προσπαθούν να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς. Μάλιστα όπως βλέπετε και λένε οι κάτοικοι, κανένας τους δεν είναι Σύριος, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία είναι Αφγανοί, Πακιστανοί, Μαροκινοί, Αλγερινοί και Ιρανοί.

Η αστυνομία εντόπισε τελικά και συνέλαβε περίπου 25 λαθρομετανάστες, αλλά οι πολλοί πρόλαβαν και έφυγαν. Απλά οι αστυνομικοί όταν τους οδήγησαν οι κάτοικοι στα σημεία που τους είχαν εντοπίσει, βρήκαν μόνο τα διάφορα αντικείμενα που είχαν παρατήσει. Γι’ αυτό οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και ζητούν την λήψη πιο δραστικών μέτρων. Δεν αποκλείεται μάλιστα, αντιπροσωπεία τους με επικεφαλής και τον Αντιδήμαρχο της περιοχής να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, όταν επισκεφθεί την περιοχή του Σουφλίου για το θέμα της 7η Ταξιαρχίας και του Στρατοπέδου Προβατώνα. Σκέφτονται να ζητήσουν την επανασύσταση και επαναδραστηριοποίηση του Στρατιωτικού Κλιμακίου εντοπισμού και σύλληψης των λαθρομεταναστών, το οποίο υπήρχε μέχρι πριν λίγους μήνες και ήταν αρκετά αποτελεσματικό. Όμως καταργήθηκε με απόφαση, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, του Ταξίαρχου κ.Συριτούδη.

https://www.elkosmos.gr

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 416 νέα κρούσματα

Ανακοινώθηκαν τα νέα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας. 

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 416 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18123, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες. 

2898 (16.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7479 (41.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 19 (24.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 207 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 388 θανάτους συνολικά στη χώρα. 143 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

https://www.elkosmos.gr

ΟΡΙΣΤΙΚΟ... Μόνιμα στη Σούδα το ελικοπτεροφόρο USS Hershel «Woody Williams» - Δείτε το θηριώδες πολεμικό πλοίο

 


Τον μόνιμο ελλιμενισμό του πολεμικού πλοίου USS Hershel "Woody" Williams στη Σούδα ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο κατά τις δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ: «Έχουμε μία πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση, βλέπουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας. Έχουμε πολλούς στενούς δεσμούς. Το Williams θα έρθει για μόνιμο ελλιμενισμό στη Σούδα. Είναι μια τέλεια επιλογή γιατί είναι στρατηγική θέση και συμβολίζει τη στρατηγική συνεργασία που υπάρχει και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Είναι πολύ σημαντική αυτή η σχέση γιατί βλέπουμε ότι η Ρωσία αποσυντονίζει την ισορροπία στην περιοχή, όπως στη Λιβύη".

Το θηριώδες ελικοπτεροφόρο των ΗΠΑ USS Hershel «Woody» Williams, το οποίο έχει μήκος 230 μέτρων και διαθέτει ένα κατάστρωμα πτήσης 4.830 τετραγωνικών μέτρων, είναι ένα πλοίο ειδικών επιχειρήσεων, που μεταφέρει ελικόπτερα και πεζοναύτες. Έχει πάρει το όνομά του από τον ανθυπασπιστή των Πεζοναυτών Hershel Woody Williams, τελευταίου επιζώντος παρασημοφορημένου με το παράσημο της Τιμής του Αμερικανικού Κονγκρέσου για τον ηρωϊσμό του στη μάχη της Ίβο Τζίμα.
https://www.stoxos.gr

Ναυμαχία της Σαλαμίνας: Μνήμη Θεμιστοκλέους που πέθανε στην εξορία


Ήταν πριν 2.500 ολόκληρα χρόνια, Σεπτέμβριος, όταν ο Ελληνικός στόλος υπό την καθοδήγηση του Θεμιστοκλέους καταναυμάχησε τον Περσικό στόλο στα στενά της Σαλαμίνας και σταμάτησε την εισβολή της Ασίας στην Ευρώπη.

Ο Αυτοκράτορας της Περσίας, που ήταν η μεγαλύτερη δύναμη της εποχής, Ξέρξης, παρακολουθούσε την συντριβή του ναυτικού του από το όρος Αιγάλεω.

Πέρα από το γεγονός ότι ο Θεμιστοκλής υπήρξε ο νους ο στρατηγικός, ο οποίος οδήγησε τους Έλληνες σε αυτήν την περίλαμπρη νίκη, υπήρξε και ο ηγέτης των Αθηνών, ο οποίος είχε την έμπνευση της κατασκευής του Αθηναϊκού Στόλου, ο οποίος ήταν ο πρωταγωνιστής της Ναυμαχίας.

Για όλα αυτά ο Θεμιστοκλής εξορίστηκε από το φθόνο των συμπατριωτών του, που δεν ανέχονταν την δόξα του και τέλειωσε την ζωή του στην Ασία αυτοκτονώντας!

Δύο χιλιάδες πεντακόσια χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνος και καμία τελετή και ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων σκουπιδότοπος μέχρι πριν λίγα χρόνια και σήμερα υπάρχει εκεί ένα μνημείο σε καμία περίπτωση αντάξιο της δόξας εκείνης της Ναυμαχίας, που έσωσε την Ευρώπη από την Ασία.


ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

"Διόδωρος δ᾽ ὁ περιηγητὴς ἐν τοῖς Περὶ μνημάτων εἴρηκεν ὡς ὑπονοῶν μᾶλλον ἢ γιγνώσκων, ὅτι περὶ τὸν μέγαν λιμένα τοῦ Πειραιῶς ἀπὸ τοῦ κατὰ τὸν Ἄλκιμον ἀκρωτηρίου πρόκειταί τις οἷον ἀγκών, καὶ κάμψαντι τοῦτον ἐντός, ᾗ τὸ ὑπεύδιον τῆς θαλάττης, κρηπίς ἐστιν εὐμεγέθης καὶ τὸ ἐπ᾽ αὐτῇ βωμοειδὲς τάφος τοῦ Θεμιστοκλέους...

ὁ σὸς δὲ τύμβος ἐν καλῷ κεχωσμένος
τοῖς ἐμπόροις πρόσρησις ἔσται πανταχοῦ,
τούς τ᾽ ἐκπλέοντας εἰσπλέοντάς τ᾽ ὄψεται,
χὠπόταν ἅμιλλ᾽ ᾖ τῶν νεῶν θεάσεται."
https://www.xrisiavgi.com

Θερμό μέτωπο Τουρκίας - Ρωσίας στον Καύκασο

 

Τα τελευταία γεγονότα με την επίθεση των Αζέρων εναντίον των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, φέρνουν στην επιφάνεια την σύγκρουση αιώνων η οποία υπάρχει μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την κυριαρχία του Καυκάσου. 

Η Ρωσία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Αρμενία και από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν με το γνωστό του θράσος ενισχύει τους Αζέρους με κάθε τρόπο.

Οι δηλώσεις του ηγέτη των Αρμενίων της περιοχής είναι αποκαλυπτικές. Πολεμάμε όχι μόνο κατά του Αζερμπαϊτζάν, αλλά επίσης εναντίον της Τουρκίας δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Artsakh (Ναγκόρνο Κραμπάχ).  Είπε ότι η πλευρά του Azerbaijan χρησιμοποιεί τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, μαχητικά και UAV που τις διαθέτει ο τούρκικος στρατός.

"Τα ίδια αεροσκάφη F-16 που βρίσκονται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν για πάνω από ένα μήνα με πρόσχημα κοινών στρατιωτικών ενεργειών, έχουν χρησιμοποιηθεί από το πρωί", είπε ο Πρόεδρος. "Θέλω αυτό να είναι ένα καθαρό μήνυμα σε όλον τον κόσμο. Δεν είναι το Azerbaijan, αυτή είναι η Τουρκία που μάχεται κατά του Artsakh".

https://www.xrisiavgi.com

Χειροκροτήστε "εθνικόφρονες": Για την Ντόρα Μπακογιάννη, η Συμφωνία των Πρεσπών προσφέρει σταθερότητα

 

Τουλάχιστον η Μπακογιάννη είναι ειλικρινής, δεν παρίστανε την "Μακεδονομάχο" στα συλλαλητήρια!

Στο απόηχο της διαγραφής του όρου «ιστορική» από το κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας – ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στη «Συμφωνία των Πρεσπών», η Ντόρα Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι «προσφέρει σταθερότητα». Ορίστε και η σχετική της δήλωση στον ΣΚΑΙ:

«Σε σχέση με το Σκοπιανό, σε όλους τους τόνους προσωπικά εγώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαμε πει ότι άπαξ και αυτή η συμφωνία ψηφιστεί από την Βουλή, η Ελλάδα θα την τιμήσει. Άρα το να κάνουμε τώρα κουβέντα για μνημόσυνα χθεσινά δεν έχει κανένα νόημα. Ήταν μια συμφωνία, που σε διμερές επίπεδο κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να είναι καλύτερη και το έχω αναλύσει. Είναι μία συμφωνία όμως που σε επίπεδο ασφάλειας της περιοχής προσφέρει σταθερότητα. Άρα μπορεί να ισχύουν και τα δύο και η συμφωνία μπορούσε να είναι καλύτερη αλλά και η συμφωνία αυτή να προσφέρει σταθερότητα στην περιοχή».

Και επειδή οι "εθνικόφρονες" εντός της ΝΔ κάνουν την... πάπια σε κάτι τέτοια, τους θυμίζουμε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη που είναι ένα ιστορικό στέλεχος της παράταξής τους, έχει εκφραστεί ΘΕΤΙΚΑ και για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προς επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Και όχι μόνο η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και άλλα στελέχη πρώτης γραμμής του ιδίου κόμματος.

Κατά τ’ άλλα στην ΝΔ υπάρχουν «σοβαρές πατριωτικές δυνάμεις» που δεν σηκώνουν... μύγα στο σπαθί τους για τα εθνικά ζητήματα!

https://www.xrisiavgi.com

Χρυσή Αυγή εναντίον αριστεριστών και υπέρ της Αρμενίας στο Δ.Σ. Αθηναίων (Βίντεο)


Σκληρή απάντηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηνών έδωσε η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ Ουρανία Μιχαλολιάκου όταν η διοίκηση Μπακογιάννη σε αγαστή συνεργασία με τις ακροαριστερές παρατάξεις αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα εκβιασμού της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η Συναγωνίστρια εξέθεσε την υποκρισία των αντιπάλων του Εθνικιστικού Κινήματος που επιμένουν να μιλάνε για δήθεν "ρατιστικά εγκλήματα" την ίδια στιγμή που υποκρύπτουν την διαχρονικά εγκληματική ιστορία της αριστεράς.

Στην κυρίως τοποθέτηση της η Ουρανία Μιχαλολιάκου, εκφράζοντας το κοινό αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αθηναίων πολιτών αλλά και όλων των Ελλήνων, δήλωσε ότι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των Αρμενίων εναντίον της Τουρκικής βαρβαρότητας και των υποχείριων της.

Τέλος έψεξε την εθελοτυφλία του Δήμου και της κυβέρνησης απέναντι στις οφθαλμοφανείς επιπτώσεις που έχει (και) στην εξάπλωση του κορονοϊού η μαζική εισροή ανεξέλεγκτων λαθρομεταναστών στην χώρα μας.


https://www.xrisiavgi.com

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

MKOδες Γερμανοί, Ελβετοί, Γάλλοι, Βούλγαροι, Ισπανοί, Αυστριακοί και Νορβηγοί με βαριές κατηγορίες στην Λέσβο…

Στην εξάρθρωση οργανωμένου κυκλώματος μεταφοράς

αλλοδαπών στη Λέσβο στο οποίο εμπλέκονται συνολικά τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) προχώρησε η Αστυνομία, ενώ μέχρι στιγμής στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί εμπλέκονται 33 μέλη των ΜΚΟ – ανάμεσά τους Γερμανοί, Ελβετοί, Γάλλοι, Βούλγαροι, Ισπανοί, Αυστριακοί και Νορβηγοί.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η δράση του κυκλώματος ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, ενώ εκτιμάται πως περισσότεροι από 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα με τουλάχιστον 32 δρομολόγια από τις τουρκικές ακτές.

Πλέον, οι άντρες των διωκτικών αρχών προσπαθούν να εξακριβώσουν το ακριβές χρηματικό ποσό που αποκόμισε ως κέρδη το κύκλωμα, ενώ όπως έγινε γνωστό το κύκλωμα χρησιμοποιούσε κλειστές ομάδες και εφαρμογές στο διαδίκτυο για να μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με τα σημεία από τα οποία θα έφευγαν και θα έφταναν οι βάρκες, παρέχοντας ενημέρωση ακόμα και λεπτομέρειες για το ΚΥΤ της Μόριας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης, προσδιορίστηκε η δράση οργανωμένου κυκλώματος, που δραστηριοποιείτο συστηματικά στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της νήσου Λέσβου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) και τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β) καθώς και των Διευθύνσεων Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙ.Δ.Α.Π.), Αλλοδαπών Αττικής και Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.).

Συνέδραμαν ακόμα το Τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της ΓΕ. Π.Α.Δ. Βορείου Αιγαίου, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Λέσβου, η 9η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα -κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στο οργανωμένο κύκλωμα εμπλέκονται (35) συνολικά αλλοδαποί και συγκριμένα (33) μέλη τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), που δραστηριοποιούνται σε θέματα μετανάστευσης καθώς και (2) υπήκοοι τρίτων χωρών.

Χρονικά, η δράση του οργανωμένου κυκλώματος προσδιορίζεται τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, με τη μορφή παροχής ουσιαστικής συνδρομής σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους ( modus operandi) οι εμπλεκόμενοι, με πρόσχημα την ανθρωπιστική δράση, παρείχαν σε προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές, μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο, πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα, όπως:τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τη νήσο Λέσβο,

τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο,

τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων,

τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης),

λεπτομέρειες για τους χώρους διαμονής στο Κ.Υ.Τ. στη Μόρια της Λέσβου.

Επιπρόσθετα, μέσω εκτεταμένης χρήσης συγκεκριμένης εφαρμογής τηλεφωνικών συνδέσεων, που σχετίζεται με ενεργοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης, δυσχέραιναν το επιχειρησιακό έργο των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά το χρόνο που εξελίσσονταν μεταναστευτικές ροές.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το οργανωμένο κύκλωμα διευκόλυνε – με την μεθοδολογία που προαναφέρθηκε – τη διακίνηση προς τη νήσο Λέσβο μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, σε (32) τουλάχιστον περιπτώσεις (τετελεσμένες και σε απόπειρα).

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της.

Liberal.gr   28/9/2020

https://tourkikanea.gr/recent/ngo-8/

Οι ήρωες της Αρμενίας! Πατέρας, παππούς και εγγονός στην πρώτη γραμμή για την πατρίδα!

Επί ποδός είναι όλοι οι Αρμένιοι και έτοιμοι να ριχτούν στη μάχη

του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο υποστηρίζεται από την Τουρκία. Και αυτή η φωτογραφία λέει όσα δεν είναι ικανές να πουν οι λέξεις: πατέρας, παππούς και εγγονός, μαζί στο μέτωπο, μαζί στα σύνορα.

Όσες λέξεις και να γράψει κανείς θα πάνε χαμένες, όταν η εικόνα μιλάει από μόνη της και στέλνει τόσα μηνύματα.


https://www.newsbreak.gr/kosmos/131588/oi-iroes-tis-armenias-pateras-pappoys-kai-eggonos-stin-proti-grammi-gia-tin-patrida/

Βεβήλωση σημαίας στο Καστελλόριζο: Τα νέα στοιχεία από τις έρευνες

Ο χειριστής του drone δεν βρισκόταν στα τουρκικά παράλια, αλλά επί ελληνικού εδάφους!

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι έρευνες των ελληνικών Αρχών για την πρόκληση στο Καστελλόριζο, όταν το πρωί του Σαββάτου ένα τουρκικό drone πέταξε πάνω από το νησί και πέταξε κόκκινη μπογιά στην ελληνική σημαία, ενώ από τα ηχεία του ακούγονταν εμβατήρια και σειρήνες πολέμου.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ΟΡΕΝ, στο σημείο όπου βρίσκεται η ελληνική σημαία βρέθηκαν περίπου 80 λαστιχένιες αμπούλες, που περιείχαν νερό αναμεμειγμένο με κόκκινο χρώμα σε σκόνη. Κάποια απ' αυτά τα "μπαλόνια" βρέθηκαν ανέπαφα και κάποια εκτός στόχου.

Οι ελληνικές Αρχές εκτιμούν ότι όλα έγιναν νύχτα. Για τη ρίψη της μπογιάς φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί drone, ο χειριστής του οποίου δεν βρισκόταν στα τουρκικά παράλια, αλλά επί ελληνικού εδάφους. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι έρευνες των Αρχών επικεντρώθηκαν στις "παράξενες" αφίξεις και αναχωρήσεις από το Καστελλόριζο. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, υπάρχουν ενδείξεις και υποψίες για την εμπλοκή τουλάχιστον δύο προσώπων στην υπόθεση.



https://www.pentapostagma.gr

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις μάσκες: Η επιτροπή έστειλε ξανά τις ίδιες διαστάσεις! -Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η παραγωγή

Σε μεγάλο φιάσκο έχει εξελιχθεί το θέμα των δωρεάν μασκών που θα διανεμηθούν στα παιδιά στα σχολεία. 

Οι μάσκες που μοιράστηκαν αρχικά ήταν... αερόστατα και κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων, για εκείνο το αλαλούμ δεν τιμωρήθηκε βεβαίως κανείς, ενώ τότε η κυβέρνηση είχε δηλώσει πως θα βγουν άμεσα νέες μάσκες, ζητώντας απλά ένα συγγνώμη. 

Όμως τόσες ημέρες μετά... η παραγωγή των μασκών δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και όπως φαίνεται είναι άγνωστο το πότε θα γίνει. Ο λόγος είναι ότι η επιτροπή του Υπουργείου Υγείας που είχε στείλει τις αρχικές λάθος διαστάσεις, το 10×22 που τότε έγραφε τελικό προϊόν, τώρα έστειλε ξανά τις ίδιες διαστάσεις λέγοντας πως είναι το αρχικό προϊόν, δηλαδή το ύφασμα.

Το υπουργείο Εσωτερικών πήρε αυτές τις διαστάσεις και συνέστησε στην επιτροπή να αλλάξει τις διαστάσεις γιατί υπάρχει κίνδυνος να βγουν μικρότερες οι μάσκες από την κανονική.

Να σημειωθεί ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η παραγωγή των μασκών, αφού αναμένεται μια σωστή συνεννόηση από τους εμπλεκόμενους.

https://www.pronews.gr

Οι Ρώσοι απογείωσαν MiG-29 επάνω από την πρωτεύουσα της Αρμενίας Γερεβάν: «Εμείς είμαστε εδώ»

Ρωσικά MiG-29 πέταξαν πάνω από την πρωτεύουσα της Αρμενίας Γερεβάν σήμερα σε ένα μήνυμα της Μόσχας προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Ρωσία έχει συμφέροντα και εγγυάται την ανεξαρτησία, όχι μόνο της Αρμενίας, αλλά και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τα μαχητικά της ρωσικής Αεροπορίας  είναι άγνωστο από πού απογειώθηκαν, αλλά είναι γνωστό ότι η Ρωσία διατηρεί 18 MiG-29 της 426 Μοίρας σε βάση στην Αρμενία.

Την ίδια ώρα η Αρμενία ανακοίνωσε ότι «είναι έτοιμη να ζητήσει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία, όμως αυτή τη στιγμή δεν βλέπει κανέναν λόγο αν το κάνει». Αυτό δήλωσε ο πρεσβευτής της Αρμενίας στη Μόσχα Βαρντάν Τογκανάν, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Govorit Moskva.

Έτσι ή αλλιώς και οι δύο χώρες είναι μέλη του αμυντικού συμφώνου CSTO και υπάρχει άρθρο που προβλέπει στρατιωτική βοήθεια από την μία χώρα στην άλλη.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Το Ερεβάν και η Μόσχα, συνεχίζουν να ενισχύουν την αμυντική τους συνεργασία. Πιστεύουμε ότι εάν προκύψει ανάγκη, θα ζητήσουμε από τη Ρωσία πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια. Αυτή την στιγμή όμως δεν πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε στρατεύματα».

«Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι η Ρωσία έχει κύριο λόγο στον Καύκασο και έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει πολιτικές μεθόδους για να βάλει τέλος στην αιματοχυσία». 

Παράλληλα τα τουρκικά UAV TB.2 Bayraktar συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς τεθωρακισμένων του Στρατού της Αρμενίας.

Όπως βάβαια σημειώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ με πολύ επιμέλεια, τα τουρκικά UAV βρίσκονται υπο τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων του… Αζερμπαϊτζάν.

https://www.pronews.gr

Ο Τραμπ πρότεινε την Άμι Κόνεϊ Μπάρετ, πολέμιο των εκτρώσεων, για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο το βράδυ ότι θα προτείνει την συντηρητική δικαστή Άμι Κόνεΐ Μπάρετ για το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ. 

Η δικαστής Μπάρετ, είναι γνωστή για τις συντηρητικές της απόψεις, όπως για παράδειγμα η αντίθεσή της στις εκτρώσεις και η τοποθέτησή της θα εδραιώσει μια ισχυρή συντηρητική πλειοψηφία με 6 θέσεις έναντι 3 δημοκρατικών στο Ανώτατο Δικαστήριο. 

Η πρόταση Τραμπ ανακοινώθηκε μια εβδομάδα μετά το θάνατο της ανώτατης δικαστού Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ, που αποτελούσε σύμβολο για τους Δημοκρατικούς και τους πάσης φύσεως αντί. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν την πρόταση του προέδρου Τραμπ και θα επιδοθούν σε αγώνα δρόμου για να εγκριθεί ο διορισμός της Δικαστού Μπάρετ πριν τις εκλογές της 3η ςΝοεμβρίου. Πρόκειται για μία ακόμη κίνηση τακτικής του Τραμπ που του δίνει πόντους ειδικά στους υπέρμαχους της αμερικανικής οικογένειας.

https://www.elkosmos.gr

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 269 νέα κρούσματα

Συνολικά 269 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν σήμερα, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εκ των οποίων τα 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 11 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου. 

Παράλληλα, 73 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 4 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: «Σήμερα ανακοινώνουμε 269 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17707, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες. 

2837 (16.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7349 (41.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 17 (23.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 201 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 383 θανάτους συνολικά στη χώρα. 142 (37.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

https://www.elkosmos.gr

Ο Καλίν της τουρκικής προεδρίας επιμένει: «Στις διερευνητικές θα συζητήσουμε νησιά και εναέριο χώρο»

 

Αναφερόμενος ο Ιμπραήμ Καλίν στις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας επέμεινε ότι δεν θα περιοριστούν σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως είναι η εθνική θέση της Ελλάδας.

Οι εργασίες για να αποφασισθεί μια ημερομηνία για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα συνεχίζονται, δήλωσε ο Καλίν ισχυριζόμενος ότι οι συνομιλίες θα συνεχισθούν από εκεί που διακόπηκαν και θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε ζητήματα υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων ορίων, αλλά και στα νησιά και τον εναέριο χώρο.

Ο ίδιος δήλωσε πως πιστεύει ότι οι συνομιλίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο και θα επικεντρωθούν επίσης σε πολιτικές διαβουλεύσεις και συνομιλίες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο πλευρών.

«Και στα τρία αυτά πεδία, πιστεύουμε ότι θα κάνουμε καλή πρόοδο πολύ σύντομα», δήλωσε.

«Ασφάλεια συνόρων και μειονότητες»

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, οι διερευνητικές επαφές, που θα ξεκινήσουν οσονούπω, έχουν αποκλειστικό αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Την Παρασκευή, ωστόσο, σε παρέμβασή του, ο Ιμπραήμ Καλίν έδωσε τη δική του εκδοχή του διαλόγου.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι:

1. Οι διερευνητικές ξεκινάνε από εκεί που σταμάτησαν το 2016. Αντικείμενό τους, κατά τον κ. Καλίν πάντα, είναι η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο.

2. Θα υπάρξουν πολιτικές διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΥΠΕΞ όπου θα συζητούνται θέματα οικονομίας, τουρισμού, ασφάλειας συνόρων και μειονοτήτων.

3. Θα γίνουν στρατιωτικές συνομιλίες τόσο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όσο και για τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού εργασίας στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών σχετικά με τη θάλασσα, τον αέρα και τα σύνορα.

Η Σύνοδος Κορυφής ευκαιρία για επανεκκίνηση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ

Η Τουρκία βλέπει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα ως ευκαιρία για μια επανεκκίνηση των σχέσεων ανάμεσά τους, όμως η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και ένα χρονοδιάγραμμα για να δουλέψουν πάνω σ’ έναν οδικό χάρτη μαζί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Πιστεύω πως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έχει μια ευκαιρία για να έχουμε μια επανεκκίνηση στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

»Είναι μια σημαντική ευκαιρία. Μπορούμε να έχουμε μια επανεκκίνηση εκεί.

»Και βλέπω αυτή την προθυμία από την πλευρά πολλών χωρών μελών της ΕΕ», δήλωσε στο Reuters ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Καλίν είπε επίσης ότι στις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν υπήρξε θετική ατμόσφαιρα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν τις διαφορές τους.

https://www.stoxos.gr

Βίντεο-πρόκληση από την Τουρκία για «Γαλάζια Πατρίδα» με σουλτάνους, ναυμαχίες και εμβατήρια με Ερντογάν

 

Ο νεο-οθωμανισμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτυπώνεται σε ένα βίντεο διάρκειας πέντε λεπτών. Την Κυριακή η τουρκική προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του επίσημου λογαριασμού επικοινωνίας ένα βίντεο, στο οποίο διακρίνει εύκολα κανείς το πώς οραματίζονται οι γείτονες τη «Γαλάζια Πατρίδα» και εμφανίζονται εικόνες με πειρατές, σουλτάνους, ναυμαχίες, όπλα, ενώ ακούγονται και εθνικά εμβατήρια.

Στο βίντεο, λοιπόν, εμφανίζονται δύο παιδιά που διαβάζουν στο σαλόνι και ξαφνικά χτυπά η πόρτα με δύο Τούρκους αξιωματούχους να κρατούν μία σημαία. Ο πατέρας των παιδιών έχει γίνει μάρτυρας με το αγόρι περήφανο πια για τον νεκρό πατέρα του, κρεμάει την τουρκική σημαία στο μπαλκόνι του σπιτιού τους. Και εν μέσω αυτών των εικόνων ακούγεται ο Ερντογάν να απαγγέλλει το εμβατήριο της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Οι στίχοι του εμβατηρίου «Γαλάζια Πατρίδα» αναφέρουν:

«Οι άπιστοι έγιναν ένα έθνος κι έστησαν συμμαχία.

Οι στρατοί του Ισλάμ προσέφυγαν στο δημιουργό.

Το λιοντάρι της Μεσογείου (Χαϊρεντίν Πασά) έβγαλε το σπαθί Ζουλφικάρ.

Ο Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά με τον στόλο του Ισλάμ χτυπά κατά κύματα τη συμμαχία των σταυροφόρων.

Εγώ άκου κόσμε, είμαι παιδί μάρτυρα.

Μην ξεχνάς πως είμαι τέκνο της πατρίδας με την ημισέληνο.

Που από το αίμα των προγόνων μου ρέει στις φλέβες μου.

Δίνουμε την ζωή μας και παίρνουμε ζωές για την Γαλάζια Πατρίδα».

Και στο τέλος του βίντεο βάζει... το κερασάκι στις τουρκικές προκλήσεις ο Ερντογάν, ο οποίος απαγγέλλει στίχους από το ποίημα «Σημαία». Εκεί λοιπόν ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στην τούρκικη σημαία ακούγεται να απαγγέλλει τα εξής: «Εεε εσύ που ανεμίζεις τεντωμένη στους ανέμους Περιστέρι της ειρήνης αετέ του πολέμου Λουλούδι μου που ανθίζεις στα ορεινά Γεννήθηκα κάτω από σένα Θα πεθάνω κάτω από σένα Εσύ που είσαι η ιστορία μου η τιμή μου η πίεσή μου , τα πάντα μου ! Όποιο μέρος στη γη σου αρέσει ! Όπου θες να στηθείς Πες το μου να σε στήσω εκεί».


https://www.stoxos.gr

Άρχισε η τουρκοκρατία; Αποσύρουν δυνάμεις από τον Έβρο…

 

Πριν ακόμη να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, το ψευτορωμαίικο του Μητσοτάκη και του Τσίπρα, γιατί σε όλα συμφωνούν στα μεγάλα ζητήματα της χώρας, προχωρεί σε κινήσεις δήθεν “καλής θελήσεως”, οι οποίες στην πραγματικότητα αποτελούν άτακτη υποχώρηση και παράδοση στο σουλτάνο Ερντογάν.

Προσπαθούν να δικαιολογήσουν την απόσυρση βαρέων πυροβόλων από τα νησιά με το επιχείρημα ότι δεν ήταν επανδρωμένα και ευρίσκοντο σε αποθήκες! Και τι τους ενοχλούσαν τα κανόνια μας να βρίσκονται στις αποθήκες;

Και εάν σήμερα δεν είναι επανδρωμένα, δεν θα μπορούσαν με μία άλλη διάταξη του προσωπικού ή επιστράτευση να επανδρωθούν; Γιατί να μπαίνουν σε έξοδα μεταφοράς τους και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσεως; Και αυτή τους η ενέργεια πως μπορεί να ερμηνευτεί όταν έχει προηγηθεί αίτημα των Τούρκων για απόσυρση των βαρέων όπλων από τα νησιά; 

Δεν είναι όμως μόνον αυτό! Το αδύνατο σημείο της Τουρκίας στην περίπτωση ενός ελληνοτουρκικού πολέμου είναι ο Έβρος και η πεδιάδα της Ανατολικής Θράκης, όπου δεν υπάρχει κανένα φυσικό εμπόδιο για να σταματήσει μία προέλαση του Ελληνικού Στρατού προς την Κωνσταντινούπολη, που είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο και οικονομική πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Ε, λοιπόν, το έκαναν και αυτό! Καταργούν την 7η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, που έχει τομέα ευθύνης της τον Νότιο Έβρο και απέχει από τα σύνορα μόλις 4 χιλιόμετρα! Αποσύρουν επίσης από το Κιλκίς την 33η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, η οποία είναι η εφεδρεία σε περίπτωση εμπλοκής στον Έβρο και τις μεταφέρουν την μία στις Σέρρες και την άλλη στην Καστοριά!  

Όλα αυτά δείχνουν ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ και δυστυχώς και ο λαός κοιμάται και αυτοί που θα έπρεπε όχι μόνον να μιλήσουν, αλλά να φωνάξουν, σιωπούν…

https://www.xrisiavgi.com

«Ιστορική» η Συμφωνία των Πρεσπών για τους «Μακεδονομάχους» της ΝΔ

Την πίστη τους στην «ιστορική» Συμφωνία των Πρεσπών και στην ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» και της Αλβανίας στην Ε.Ε., δήλωσαν οι τέως… «Βουκεφάλες» και νυν… Βορειομακεδονομάχοι στον αφέντη Πομπέο.

Ιδού η κοινή δήλωση ΗΠΑ-Μητσοτακιστάν, που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Εξωτερικών: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς σύμφωνα με την επιλογή των πολιτών τους. Τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς το σκοπό αυτό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της ιστορικής Συμφωνίας Πρεσπών και της επακόλουθης προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη…».

Ξεφτίλες «Μακεδονομάχοι» ψηφοφόροι της Νουδού, ξέρουμε, ξέρουμε πως… εξαπατηθήκατε. Στις επόμενες εκλογές, που πάλι Νουδού θα ψηφίσετε, με τι άλλο θα… εξαπατηθείτε;

(ΥΓ): Μην ψάξετε πλέον να βρείτε την επίμαχη φράση «the historic Prespes Agreement» στην ιστοσελίδα του υπουργείου της εθνικής ξεφτίλας, γιατί την… έκρυψαν!

Μόλις ο mr. Tsipras συνεχάρη ειρωνικά -σε ομιλία του στη βουλή- τους… last years Μακεδονομάχους, γιατί αναγνώρισαν πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «ιστορική» κι όχι «προδοτική», οι… κουμπαράδες της «εθνικοφροσύνης» την απάλειψαν από την κοινή ανακοίνωση, για να μην τη δει η εκλογική τους… πελατεία!

Και κατάπτυστοι, και ξεφτιλισμένοι, και κουτοπονηρόβλαχοι! Αυτοί είναι οι «εθνικόφρονες», η καταισχύνη της ελληνικής κοινωνίας!

https://www.xrisiavgi.com

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Στηρίζει Αζερμπαϊτζάν ο Ερντογάν- Προειδοποιεί η Αρμενία για τουρκική εμπλοκή

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε

σήμερα την πλήρη στήριξη της Άγκυρας στο Αζερμπαϊτζάν και κάλεσε την Αρμενία να «σταματήσει την επιθετικότητά της», στον απόηχο των βίαιων συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Ο τουρκικός λαός θα στηρίξει τους Αζέρους αδελφούς μας με όλα μας τα μέσα, όπως πάντα», δήλωσε ο Ερντογάν σε μήνυμα στο Twitter. Ο ίδιος επέκρινε τη διεθνή κοινότητα που δεν «αντέδρασε με επαρκή τρόπο, όπως έπρεπε» απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε «επιθετικότητα» της Αρμενίας.

Ο Ερντογάν έκανε επίσης γνωστό ότι είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, του οποίου χαιρέτισε τη «συνετή και αποφασιστική στάση».

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον λαό της Αρμενίας να αναλάβει το μέλλον του εναντίον μιας «ηγεσίας που τον σέρνει στην καταστροφή και εκείνους που τον χρησιμοποιούν σαν μαριονέτα», στον απόηχο των συγκρούσεων μεταξύ των αρμενικών και αζερικών δυνάμεων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Ενώ καλώ τον λαό της Αρμενίας να αναλάβει το μέλλον του εναντίον της ηγεσίας του που τους σέρνει στην καταστροφή και εκείνους που τους χρησιμοποιούν ως μαριονέτες, καλούμε, επίσης, ολόκληρο τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στη μάχη του εναντίον της εισβολής και της αγριότητας», επισήμανε ο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ με τους δύο άνδρες να αναφέρονται στην «αρμενική επιθετικότητα», σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή, που δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σήμερα να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα εμπλακεί στη διαμάχη της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πασινιάν τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον νότιο Καύκασο και τις γειτονικές περιοχές.

Επιπλέον, ο Αρμένιος πρωθυπουργός είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν «κήρυξε τον πόλεμο» στον λαό της Αρμενίας.

«Το απολυταρχικό καθεστώς (του Αζερμπαϊτζάν) κήρυξε και πάλι τον πόλεμο στον λαό της Αρμενίας», δήλωσε ο Πασινιάν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής παρέμβασής του, εκτιμώντας πως το Μπακού και το Ερεβάν βρίσκονται στα πρόθυρα ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας» που θα μπορούσε να έχει «απρόβλεπτες συνέπειες» και θα επεκταθεί εκτός του Καυκάσου.

Καστελόριζο: Αφαιρέθηκε η μπογιά από την ελληνική σημαία - Βίντεο με Έλληνες να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο

Αφαιρέθηκε η κόκκινη μπογιά που πέταξε τουρκικό drone στην ελληνική σημαία στο Καστελόριζο. 

Από τη στιγμή που ο διοικητής της ΔΑΝ Μεγίστης ειδοποιήθηκε ότι κάποιοι έβαψαν την ελληνική σημαία, έδωσε εντολή να αποκατασταθεί άμεσα. Μέσα σε λίγες ώρες η σημαία μας καθαρίστηκε, βάφτηκε ξανά στα γαλανόλευκα και «λάμπει» ξανά απέναντι από την Τουρκία.

Δείτε βίντεο: 



https://www.pronews.gr/

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή διαμαρτύρεται για την λανθασμένη ανακοίνωση του Ελληνικού Υπ.Εξ για την εισβολή στο Αρτσάχ

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, η οποία αγνοεί το γεγονός ότι επιτιθέμενη πλευρά είναι το Αζερμπαιτζάν και απλώς καλεί τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Ειλικρινά περιμέναμε μια πιο σθεναρή στάση από την Ελληνική Κυβέρνηση. Ας θυμηθούμε την πολύ πρόσφατη γενναία στάση του Υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας που στάθηκε αλληλέγγυα και έτοιμη να συνδράμει στην Ελλάδα στο ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο. Κρίμα … 

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος σχετικά με τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ:

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που προκάλεσε και θύματα μεταξύ αμάχων. 

Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να προβούν σε άμεση παύση των εχθροπραξιών και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ. 

Η ειρηνική επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου είναι μονόδρομος για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Αναμένουμε ότι κάθε ενέργεια και δήλωση από πλευράς εμπλεκομένων αλλά και τρίτων θα εντάσσεται σε αυτή τη λογική, αποφεύγοντας την υποδαύλιση της έντασης. 

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2020».

https://www.elkosmos.gr

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 218 νέα κρούσματα

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού είναι 218. Από αυτά 39 συνδέονται με γνωστές συρροές και 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 17444 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 55.8% άνδρες. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 2825 (16.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 7242 (41.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 3, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 379 θάνατοι. Οι 142 (37.5%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 68. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Οι 16 (23.5%) είναι είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

https://www.elkosmos.gr

Σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος! Τι έδειξε το τεστ για κορονοϊό

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος παραμένει στην εντατική του ΠΑΓΝΗ. Αγωνιούν οι στενοί του συνεργάτες. Τι είπαν οι θεράποντες γιατροί…

Αρνητικό στον κορονοϊό είναι το τεστ που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο οποίος το μεσημέρι μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ, καθώς εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του τεστ, δίνοντας μια πρώτη ανακούφιση σε όσους παρακολουθούν στενά και με αγωνία την εξέλιξη της υγείας του.

Να σημειωθεί ότι ο ποιμενάρχης της Κρήτης εισήχθη στο νοσοκομείο το μεσημέρι με αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Γιώργο Χαλκιαδάκη, οι γιατροί έκριναν την εισαγωγή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Όπως είπε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Χαλκιαδάκης, απο τις ιατρικές εξετάσεις διαπιστώθηκε αναπνευστική ανεπάρκεια η οποία προς το παρόν αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Όμως για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε η εισαγωγή του 87χρονου προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κρήτης, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το ιατρικό ανακοινωθέν:

“Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος , διεκομίσθη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου στις 9:20π.μ, με οξεία υπερκαπνική αναπνευστική ανεπάρκεια.

Αρχικά, αντιμετωπίστηκε με μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό, χωρίς όμως ανταπόκριση και γι’ αυτό μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου μας, όπου και διασωληνώθηκε. Η αναπνευστική του διαταραχή ελέγχεται και παραμένει αιμοδυναμικά σταθερός. Το πρώτο Covid test που πραγματοποιήθηκε είναι αρνητικό”.

Πηγή: cretapost.gr

Αρμενικό ραδιόφωνο: 15 UAV, 4 ελικόπτερα, 10 άρματα μάχης έχουν χάσει οι Αζέροι

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Αρτσάχ, από τον Αμυντικό Στρατό της Αρμενίας χτυπήθηκαν τέσσερα εχθρικά ελικόπτερα, περίπου 15 UAV, 10 άρματα μάχης.

Σημειώνεται ότι οι στρατιωτικές μονάδες του εχθρού στη συνέχεια επιτέθηκαν από το βορρά, το νότο και νοτιοανατολικά. Επί του παρόντος, οι μονάδες του Στρατού Άμυνας διεξάγουν αμυντικές μάχες σε αυτές τις περιοχές, αποτρέποντας την πρόοδο του εχθρού. Ο εχθρός έχει απώλειες του ανθρώπινου δυναμικού και στρατιωτικού οπλισμού. Οι απώλειες του Στρατού Άμυνας της Αρμενίας αποσαφηνίζονται.


ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Νέα NAVTEX από την Τουρκία - Για άσκηση μεταξύ Ρόδου-Καστελλόριζου

Νέα NAVTEX για άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου με πραγματικά πυρά εξέδωσε η Τουρκία.

Όπως αναφέρει το sigmalive.com, σύμφωνα με τον σταθμό Σμύρνης της Υπηρεσίας Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικών και Ωκεανογραφικών Μελετών, η NAVTEX θα ισχύει για τις 29 Σεπτεμβρίου και δεσμεύει περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελλόριζου.

https://www.stoxos.gr

“Ξεχάστε τις κυρώσεις στην Τουρκία” λέει η σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική

 

Όσοι πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είτε οι ΗΠΑ, είτε η Γαλλία θα πολεμήσουν στο πλευρό μας κατά της Τουρκίας, δεν κάνουν απλώς λάθος, λένε συνειδητά ψέματα στον λαό και υπηρετούν μία αντεθνική πολιτική.

Μία ακόμη απόδειξη για αυτό έρχεται από τις δηλώσεις ενός ανθρώπου του ίδιου του εκπροσώπου της Εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, την διαφωνία της με την πολιτική των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία και την πρόβλεψη ότι δεν θα κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (1-2 Οκτωβρίου), εξέφρασε η σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Josep Borrell, Nathalie Tocci. 

Σε διαδικτυακή συζήτηση η κ. Tocci ήταν σαφής: «Ξεχάστε τις κυρώσεις!» Πρόσθεσε ότι θα εκπλαγεί ιδιαιτέρως αν υπάρξει πολιτική συμφωνία για κάτι τέτοιο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Η διευθύντρια του ιταλικού ινστιτούτου χαρακτήρισε «επικίνδυνη ψευδαίσθηση» την ιδέα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και την Κύπρο ότι «υπάρχει ένας μεγάλος αδελφός εκεί έξω – είτε είναι οι ΗΠΑ, είτε η Γαλλία, είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση – που θα παρέμβει και θα υπερασπιστεί τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα. 

Αυτή η ψευδαίσθηση είναι που αποτρέπει τις χώρες αυτές από τη συνειδητοποίηση ότι η μόνη λύση που μπορεί να προκύψει είναι η διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών που εμπλέκονται στη διένεξη». 

https://www.xrisiavgi.com

H κυβέρνηση Μητσοτάκη στήνει νέα Μόρια στις... Θερμοπύλες!

Στο χώρο των Θερμοπυλών λειτουργεί ήδη μια δομή δυναμικότητας 500 ατόμων – Θέλουν να δημιουργήσουν ακόμα μία για περισσότερους από 2000 «φιλοξενούμενους» του Μητσοτάκη.

Αντιδράσεις στις Θερμοπύλες μετά την έντονη φημολογία για κατασκευή νέας δομής, χωρητικότητας 2.000 ατόμων, για λαθρομετανάστες…

“Την ώρα που θα έπρεπε να γιορτάζουμε τα 2.500 χρόνια της μάχης των Θερμοπυλών και ο τόπος μας να προβάλλεται σε παγκόσμιο επίπεδο, η κυβέρνηση και ο ΔΟΜ ετοιμάζονται με συνοπτικές διαδικασίες να στήσουν μια νέα “Μόρια” στον ιερό τόπο των Θερμοπυλών, αρχικά με 2.000 άτομα και ποιος ξέρει πόσες χιλιάδες στο μέλλον.

Αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι η συγκεκριμένη έκταση, που έχει επιλεγεί για να γίνει το νέο camp φιλοξενίας προσφύγων και βρίσκεται βορειοδυτικά δίπλα στην υφιστάμενη δομή, έχει κηρυχθεί αναδασωτέα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνουν εκεί οι εγκαταστάσεις” αναφέρουν μεταξύ άλλων κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής σε ανακοίνωσή τους.

Γραικυλιστάν 2020… Η κυβέρνηση των «εθνικοφρόνων» ετοιμάζεται να εγκαταστήσει χιλιάδες λαθρομετανάστες τους οποίους καταχρηστικά τα ΜΜΕ αναφέρουν ως «πρόσφυγες», στην Ιερή Γη των Θερμοπυλών, εκεί όπου έλαμψε η πολεμική αρετή των Ελλήνων στην επικότερη μάχη όλων των εποχών.

Ποιο θα είναι άραγε το επόμενο βήμα; Ένα Hotspot στον λόφο της Ακρόπολης;

https://www.xrisiavgi.com

Μαθήματα επιχειρηματικότητας δίνουν οι κομμουνιστές

«Μάθετε μπαλίτσα», που’ λεγε κι ο μακαρίτης ο Αλέφαντος! Μαθήματα επιχειρηματικότητας έδωσε –για μια ακόμα φορά!- ο σύντροφος Πάνος Γερμανός (ο οποίος θεωρείται «μπροστινός» στις κομματικές επιχειρήσεις της ΚΚΕ Α.Ε.!), κάνοντας το… mega deal, με την πώληση στην Iliad του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Χαβιέ Νελ, των μετοχών που κατείχε στην πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play.

Και φέρνοντας στα ταμεία της «μητρικής» εταιρείας Olympia (δηλαδή στα θησαυροφυλάκια του Περισσού…), γύρω στα 440 εκατομμύρια ευρώ!

Τα οποία, αναμένεται να επανεπενδυθούν σε άλλες προσοδοφόρες καπιταλιστικές δραστηριότητες, καθώς ο σύντροφος Γερμανός (η ΚΚΕ Α.Ε.) επεκτείνεται συνεχώς – τελευταία με τη Sunlight και το νέο εργοστάσιο μπαταριών στις ΗΠΑ (oh, yes!), όσο και με το μετασχηματισμό των Public – Media Markt.

Συντρόφια, σε καλή μεριά τα 440 μύρια! Πάντα βεβαίως για το συμφέρον της… εργατικής τάξης!

https://www.xrisiavgi.com

Η δολοφονία και το έργο του εθνάρχη Καποδίστρια!

Το κυριακάτικο πρωινό της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 στις 6.45′ περίπου με το παλιό ημερολόγιο, στην πόρτα του Αγίου Σπυρίδω­νος δολοφονήθηκε ο πρώτος Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας.

Ο κυβερνήτης το πρωινό της αποφράδας εκείνης ημέρας ξεκίνησε για να εκκλησιαστεί, όπως συνήθιζε, στον Άγιο Σπυρίδωνα, προστάτη άγιο της πατρίδας του της Κέρκυρας. Βγήκε από την κυβερνητική κατοικία, το γνωστό παλατάκι, αργότερα κατοικία και του Όθωνα, (που βρισκόταν στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το άγαλμα του Όθωνα), από την κύρια ανατολική καμαρωτή είσοδο προς την πλατεία Σιντριβανιού, σημερινή πλατεία Τριών Ναυάρχων, φορώντας τη βαθυγάλαζη ρεντικότα, άσπρο παντελόνι και βαθυγάλαζο καπέλο, συνοδευόμενος από τους δυο φρουρούς, τον Γ. Κοζώνη και Α. Λεωνίδα, έστριψε δεξιά και έφθασε στο Μεγάλο Δρόμο (οδό Βασ. Κων/νου), ακολούθησε πορεία προς τα δυτικά και σε λίγο συνάντησε, την σημερινή οδό Αγγέλου Τερζάκη, (πρώην Ε. Σωφρόνη), και έστριψε αριστερά κατευθυνόμενος προς τον Άγιο Σπυρίδωνα.

Προχώρησε στην οδό Αγγέ­λου Τερζάκη λίγα μέτρα και στην συμβολή των οδών Δ. Πλαπούτα και Αγγέλου Τερζάκη μέσα στο μουχρωμένο πρωινό πάνω στο σταυροδρόμι συνάντησε μπροστά του κακό σημάδι, τους δυο Μαυρομιχαλαίους, Κωνσταντίνο και Γεώργιο ντυμένους με τα καλά τους, φορώντας φουστανέλες, συνοδευόμενους από δυο φρουρούς τον Ι. Καραγιάννη και τον Α. Γεωργίου διότι ήταν υπό επιτήρηση, με τον οπλισμό τους, καινούριες μπιστόλες που είχαν αγοράσει πριν από λίγες μέρες από μαγαζί του Ναυ­πλίου.

Οι Μαυρομιχαλαίοι κατοικούσαν σε μικρή απόσταση ανατολικότερα από τον τόπο συνάντησης στην οδό Γ. Τερτσέτη, πάροδο της οδού Πλαπούτα μεταξύ της πλατείας του Αγίου Γεωργίου και της οδού Αγγέλου Τερζάκη, και είχαν βγει με κακό σκοπό, αναζητώντας πρωΐ – πρωΐ την Κυριακή τον Κυβερνήτη για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον γνωστό μανιάτικο τρόπο για λόγους τιμής. Ο κυβερνήτης τους χαιρέτησε βγάζοντας το καπέλο του αμίλητος, εκείνοι ξαφνιάστηκαν και του ανταπέδωσαν σιωπηλοί τον χαιρετισμό. Στη συνέχεια ο Κυβερ­νήτης συνέχισε απρόσκοπτα με τους δυο συνοδούς φρουρούς του την πορεία του προς την εκκλησία, ακολουθώντας το καθιερωμένο σύντομο δρομολόγιο του κυριακάτικου εκκλησιασμού του με αργό περπάτημα συνολικής διάρκειας επτά λεπτών περίπου. Έστριψε δεξιά στην αρχή της οδού Σταϊκοπούλου και προχώρησε προς την εκκλησία.

Οι Μαυρομιχαλαίοι μετά τον χαιρετισμό μέσα στο πρωινό δεν ακολούθησαν τον Κυβερνήτη, αλλά έφυγαν γρήγορα ανηφορίζοντας νότια της οδού Τερζάκη το ανηφορικό στενό με τα σκαλοπάτια, διέσχισαν στη συνέχεια τη μικρή πλατεία μπροστά από την εκκλησία και έφτασαν νωρίτερα στον Άγιο Σπυρίδωνα, όπου περίμεναν τον Κυβερνήτη στην πόρτα της εκκλησίας, όπως έκαναν και την προηγούμενη Κυριακή, αλλά ο Κυβερνήτης έγκαιρα ειδοποιημένος δεν είχε πάει στην εκκλησία.

Ο κυβερνήτης αφού προχώρησε αριστερά (δυτικά) στην αρχή της οδού Σταϊκοπού­λου, έστριψε δεξιά στο πρώτο στενό ανηφορικό δρόμο, που οδηγεί από την Σταϊκο­πούλου, στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα, μπροστά από το ιερό της εκκλησί­ας. Μόλις ανέβηκε τον ανηφορικό δρόμο και πρόβαλε στο στενό του Αγίου Σπυρίδωνα, σημερινή οδό Ιωάννη Καποδίστρια, κοντοστάθηκε για λίγο να αναπνεύσει και να ξεκουραστεί, αλλά αντίκρυσε ξανά μπροστά του τον Κωνσταντίνο Μαυ­ρομιχάλη, να στέκεται έξω στη δεξιά πλευρά της πόρτας της εκκλησίας, υποπτεύθη­κε το κακό, έστρεψε για λίγο το κεφάλι του προς τα ανατολικά στη μικρή πλατεία, όπου βρισκόταν η οικία του υπουργού Ροδίου, και αψηφώντας τον κίνδυνο και με πίστη στο θεό συνέχισε την ηρωική πορεία του προς τον τόπο του μαρτυρίου.

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία δημοσιευμένη στη Γενική Εφημερίδα, ο Κυβερνήτης μόλις έφθασε στην πόρτα και πάτησε το πόδι του στο πλατύσκαλο και έμπαινε στην εκκλησία, ο Κων/νος Μαυρομιχάλης, κρατώντας με το αριστερό κατεβασμένο χέρι το φέσι του, σήκωσε το δεξιό χέρι που κρατούσε κρυμμένη την οπλισμένη μπιστόλα κάτω από λευκό μπουρνούζι, τράβηξε τη σκανδάλη και τον πυροβόλησε εκ των όπισθεν στην πίσω δεξιά πλευρά της κεφα­λής, ενώ συγχρόνως ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, που στεκόταν στην εσωτερική πλευρά της πόρτας, όρ­μησε και τον χτύπησε με μαχαίρι στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς στη βουβωνική χώρα.

Στη συνέχεια ο I. Καραγιάννης ένας από τους φρουρούς των Μαυρομιχαλαίων, ο οποίος στεκόταν εξωτερικά της εκκλησίας απέναντι στην είσοδο της εκκλησίας κοντά στην τούρκικη κρήνη, πυροβόλησε άστοχα κατά των φρουρών του Καποδίστρια, αλλά η σφαίρα αστόχησε και χτύπησε στη δεξιά πλευρά της πόρτας όπου σώζεται και σήμερα η λαβωματιά της πέτρας από το κτύπημα της σφαίρας.

Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχά­λης μετά το φονικό ανέβηκε τρέχοντας τα σκαλοπάτια στο απέναντι σοκκάκι από την πόρτα του Αγίου Σπυρίδωνα, την οδό Πλάτωνος, αλλά τον πυροβόλησε θανάσιμα ο μονόχειρας φρουρός του Καποδίστρια, Γ. Κοζώνης. Ο Κωνσταντίνος, θανάσιμα τραυματισμένος, ανέβηκε τη σκάλα, έστριψε αριστερά στο σοκκάκι αναζητώντας καταφύγιο σε σπίτια της περιοχής ξεσηκώνοντας με τις φωνές τη γειτονιά.

Συνελήφθη όμως σε λίγο, η πόλη ολόκληρη αναστατώθηκε από το φονικό του Κυβερνήτη, το οργισμένο πλήθος και στρατιώτες τον λιντσάρισαν, κτυ­πώντας τον με ξύλα και σπαθιά και τον έσερναν στα καλντερίμια τ’ Αναπλιού ως την πλατεία του Πλάτανου (Συντάγματος), μπροστά από το ενετικό κτίριο του στρατώνα (σημερινό Μουσείο), όπου εξεψύχησε. Το οργισμένο πλήθος έριξε το άψυχο κορμί του στη θάλασσα. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης αμέσως μετά το φονικό, μαζί με τους δυο φρουρούς των Μαυρομιχαλαίων έφυγε προς τα δυτικά της εκκλησίας τρέχοντας προς το Βου­λευτικό, ακολουθώντας στη σημερινή οδό Καποδιστρίου, και κατέφυγε στη Γαλλι­κή πρεσβεία, που βρισκόταν στην οδό Σταϊκοπούλου, δυτικότερα από το Μουσείο, δίπλα στην οικία του ταγματάρχη Θ. Βαλλιάνου, λέγοντας «τον σκοτώσαμε… χίλια κομμάτια έγινε…».

Στη συνέ­χεια παραδόθηκε στις αρχές, φυλακίστηκε δικάσθηκε από στρατοδικείο και εκτελέσθηκε διά τουφεκισμού στις 10 Οκτωβρίου στην Πλατεία, έξω από τα ανατολικά τείχη της πόλης και της Πύλης της Ξηράς, στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το κτίριο του ΟΤΕ και ο σταθ­μός του τραίνου. Το φονικό του Κυβερνήτη βύθισε σε βαθύ πένθος και απογοήτευση το πα­νελλήνιο. Ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας προσέφερε τον εαυτό του θυσία και με το αίμα του βάφτηκε στο Ναύπλιο η πόρτα του Αγίου Σπυρίδωνα, προστάτη της πατρίδας του της Κέρκυρας. Με την δολοφονία του κόπηκε βίαια η προσπάθεια ανάκαμψης και εκσυγχρονισμού του μόλις ελεύθερου νέου Ελληνικού κράτους. Ο θάνατος του Κυβερνήτη έγινε λαϊκός θρήνος, μέσα από τα δημοτικά τραγούδια. Ο χώρος της δολοφονίας του I. Καποδίστρια στο Ναύπλιο είναι ένας από τους τραγικότερους και ιερότερους χώρους της πατρίδας μας.

Μπροστά από την εκκλησία, λίγο πριν την είσοδο, υπάρχει ακόμα το καντήλι, στον τόπο μαρτυρίου του Κυβερνήτη. Ο άδικος και τραγικός θάνατος του I. Καποδίστρια παραμένει ζωντανός στη μνήμη των Ελλήνων που επισκέπτονται καθημερινά τον μαρτυρικό τόπο του θανά­του του. Τη θλιβερή είδηση της δολοφονίας του Κυβερνήτη με χαρακτηριστικά μοτίβα της δημοτικής ποίησης την περιγράφει, μεταξύ των άλλων, και το ακόλουθο πελο­ποννησιακό τραγούδι, που αποτελείται από 14 δεκαπεντασύλλαβους στίχους:

Ένα πουλάκι ξέβγαινε ‘πό μέσ’ από τ’ Ανάπλι,

στηγ Κόρθο κάνει κολατσιό και στη Βστίτσα γιόμα,

στημ Πάτρα μπαρκαρίζεται, στο Μεσολόγγι πάει,

πάει χαμπέρια των Κλεφτών και των καπεταναίων.

-Πες μας, πες μας, πουλάκι μου, κανα-καλό χαμπέρι.

-Τι να σας πω, μωρέ παιδιά, τι να σας μολογήσω,

εψές, προψές που πέρναγ’ από μέσ’ από τ’ Ανάπλι,

άκουσα το μουσαφερέ και τηγ κρυφή κουβέντα,

τόγ Κυβερνήτη σκότωσαν οι Μαυρομιχαλαίοι.

Τρεις ντουφεκιές του ρίξανε με τρι’ ασημένια βόλια.

Το ‘να τόμ πήρε στηγ καρδιά και τ’ άλλο στο πλεμόνι,

το τρίτο το φαρμακερό τόμ πήρε στο κεφάλι.

Το στόμα τ’ αίμα γέμισε, τ’ αχείλι του φαρμάκι

κ’ η γλώσσα τ’ αηδονολαλεί σαν το χελιδονάκι.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο δημοτικό τραγούδι, με βάση το δημοτικό μοτίβο δεν αναφέρει μια ντουφέκια (μπιστολιά) αλλά τρεις(!) με τρία ασημένια! βόλια.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι σε άλλο εκτενέστερο δημοτικό τραγούδι με εμφανή λόγια στοιχεία περιγράφει με ιστορική ακρίβεια τη σκηνή της δολοφονίας :

«Μια Κυριακή ξημέρωσε, να μη είχε ξημερώσει

ο Κυβερνήτης κίνησε να πάει στην Εκκλησία,

στην πόρτα όπου επάτησε, σκύβει να προσκυνήσει,

ο Γιώργης και ο Κωνσταντής δυο μπέηδες της Μάνης,

μια μπιστολιά του ρίξανε, φαρμακερό μαχαίρι.»

Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ:

Ο Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας(10/02/1776-09/10/1831) από διπλωμάτης και πολιτικός επελέγη ως 1ος κυβερνήτης της Ελλάδας ενώ τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων και νωρίτερα υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια με πολιτική παράδοση. Αναμείχθηκε νωρίς(1803) με την πολιτική ως γραμματέας της επικράτειας της Ιονίου Πολιτείας. Με την κατάληψη των Επτανήσων από τους Γάλλους αποσύρθηκε και εντάχθηκε στη ρωσική διπλωματική υπηρεσία.

Εκεί κατάφερε να αναδειχθεί σε υπουργό εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας(1815-22), οπότε και υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω της επανάστασης του 1821. Η Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας(14/04/1827) τον επέλεξε 1ο κυβερνήτη της Ελλάδας, θέση από την οποία ήρθε σε τριβή με τοπικούς αξιωματούχους με αποτέλεσμα την δολοφονία(το γιατί εδώ δείτε) του (09/10/1831) στο Ναύπλιο από τον αδελφό και τον γιο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, σε αντίποινα της φυλάκισης του τελευταίου. Ως κυβερνήτης προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της κρατικής μηχανής και τη θέσπιση νομικού πλαισίου, απαραίτητου για την εγκαθίδρυση της τάξης. Αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις υπό ενιαία διοίκηση.

ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα(10/02/1776). Ήταν το 6ο παιδί του Αντωνίου – Μαρία Καποδίστρια, δικηγόρου και της Διαμαντίνας Γονέμη, κόρης αριστοκρατικής οικογένειας με καταγωγή από την Κύπρο.

Καταγόταν από παλιά κερκυραϊκή οικογένεια, τους Καποδίστρια της συνοικίας των τειχών(de la contrada delle mura). Η καταγωγή των Καποδίστρια ήταν από το ακρωτήριο Ίστρια της Αδριατικής(Capo d’Istria) ή τη Βενετία.

Όλοι οι απόγονοι των Νικολάου και Αντωνίου Καποδίστρια είχαν το δικαίωμα να φέρουν τον τίτλο του κόμη-είχε απονείμει ο Κάρολος Εμμανουήλ Β΄, δούκας της Σαβοΐας και βασιλιάς της Κύπρου, 1689). Ο τίτλος αναγνωρίστηκε(01/07/1796) από τη Δημοκρατία της Βενετίας. Οι οικογένειες Καποδίστρια και Γονέμη ήταν γραμμένες στη Χρυσή Βίβλο (Libro d’Oro)(1679 και 1606). Ανάδοχός του ήταν ο Κώστας Αδάμης.

Φοίτησε στο μοναστήρι της Αγίας Ιουστίνης-έμαθε Λατινικά, Ιταλικά και Γαλλικά- και εγκαταστάθηκε στη Βενετία. Σπούδασε(1795-7) Ιατρική στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα. Μετά το πέρας των σπουδών επέστρεψε στην Κέρκυρα όπου άσκησε το ιατρικό επάγγελμα αφιλοκερδώς. Διορίστηκε (12/04/1799) από τον ναύαρχο Καντίρ διευθυντής του οθωμανικού νοσοκομείου.

ΙΟΝΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Η 1η εμπλοκή του Καποδίστρια με τα κοινά της Ιονίου Πολιτείας έγινε μέσω του πατέρα του όταν τον αντικατάστησε. Ο Αντώνιος – Μαρία Καποδίστριας είχε αναλάβει μαζί με τον Νικόλαο Σιγούρο να αποκαταστήσει την τάξη στα Ιόνια νησιά και να εφαρμόσει το σύνταγμα. Λόγω προσωπικού κωλύματος του 2ου, αντικαταστάθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Έφτασε (αρχές Μαΐου) με τον Σιγούρο στην Κεφαλονιά-η κατάσταση είχε ξεφύγει λόγω της διαμάχης τοπικών οικογενειών για την εξουσία-. Αφού κατάργησαν την τοπική κυβέρνηση, ως αυτοκρατορικοί επίτροποι, ανέλαβαν οι ίδιοι την εξουσία του νησιού.

Καποδίστριας και Σιγούρος εδραιώσαν(τέλος Ιουνίου) την τάξη και αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τους στασιαστές. Η παραμονή τους παρατάθηκε ως τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε επέστρεψαν στην Κέρκυρα.

Ίδρυσε(Ιούνιος 1802) μαζί με άλλους τον Εθνικό Ιατρικό Σύλλογο και εξελέγη γραμματέας. Στάλθηκε (Οκτώβριος 1802) από τους Ρώσους στην Κεφαλονιά για να επιβάλλει ακόμη μια φορά την τάξη. Επέστρεψε στην Κέρκυρα και διορίστηκε (Απρίλιος 1803) γραμματέας του Κράτους, μαζί με τους Φιλικούς Γεροστάθη και βαρόνο Ιωάννη Κεφαλά, στο τμήμα εξωτερικών υποθέσεων, αρμοδιότητα του οποίου ήταν η αλληλογραφία με τους επιτετραμμένους της Δημοκρατίας στο εξωτερικό. Εκφώνησε(24/11) εκ μέρους της γερουσίας τον επικήδειο του Σπυρίδωνος Γεωργίου Θεοτόκη, προέδρου της Επτανησιακής Γερουσίας.

Μετά από πρόταση του Ρώσου πληρεξούσιου, η γερουσία εξέλεξε(Μάιος 1805) 10μελή επιτροπή-σ’ αυτή και ο Ιωάννης Καποδίστριας-για να συντάξει έκθεση με τις διατάξεις του συντάγματος προς αναθεώρηση. Η έκθεση παραδόθηκε(1806) και οι μεταρρυθμίσεις εγκρίθηκαν λίγους μήνες αργότερα. Έληξε(Μάιος 1806) η θητεία του ως γραμματέας του κράτους και ανέλαβε(Ιούνιος) τη διεύθυνση της δημόσιας σχολής της Δημοκρατίας-είχε ιδρυθεί με δική του πρωτοβουλία-. Ο Ιωάννης Καποδίστριας εξελέγη(εκλογές 1806) 8ος σε ψήφους στην Κέρκυρα.

Διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Ρώσο πληρεξούσιο Μοτσενίγου, του οποίου ήταν προστατευόμενος. Εξελέγη γραμματέας της γερουσίας, γραμματέας και εισηγητής της επιτροπής που θα συνέτασσε σχέδιο νέου συντάγματος. Από τη θέση αυτή ήρθε σε διαφωνία με τον Ρώσο πληρεξούσιο, καθώς οι αλλαγές που πρότεινε ήταν πολύ πιο φιλελεύθερες σε σχέση με της ρωσικής αυλής.

Παρ’ όλα αυτά και μπροστά στο αδιέξοδο ο Καποδίστριας εισηγήθηκε στη γερουσία την ψήφιση του συντάγματος με το επιχείρημα ότι κανένα άλλο σύνταγμα δεν είχε εγκριθεί και ότι μόνο αυτό που είχε προτείνει ο Μοτσενίγου θα τύγχανε έγκρισης από τη ρωσική αυλή. Η γερουσία(02/06/1807) τον διόρισε έκτακτο επίτροπο στην Αγία Μαύρα (Λευκάδα) για την άμυνα του νησιού από τους Οθωμανούς. Ουσιαστικά βρισκόταν υπό τις διαταγές του Ρώσου στρατηγού, ανήκε δηλ. στη ρωσική υπηρεσία. Μαζί με τον Καποδίστρια έφτασαν 300 Ρώσοι στρατιώτες και ο μητροπολίτης Άρτας Ιγνάτιος. Υπό την προστασία των Ρώσων συνεργάστηκε με τους αρματολούς οργανώνοντας την περίφημη μυστική συνέλευση των κλεφτοαρματωλών-όλοι οι οπλαρχηγοί που είχαν καταφύγει στη Λευκάδα(Βαρνακιώτης, Μπουκουβάλας, Μπότσαρης)-.

Στη συνέλευση αυτή ο Καποδίστριας αναγνώρισε τον Αντώνη Κατσαντώνη γενικό αρχηγό των κλεφτών στη Δ. Ελλάδα. Η συνθήκη του Τιλσίτ μεταξύ Ρώσων και Γάλλων επανέφερε το παλαιό καθεστώς. Ο Καποδίστριας ανακλήθηκε στην Κέρκυρα και οι Έλληνες οπλαρχηγοί απομονώθηκαν, παρά τις ρητές οδηγίες του στη γερουσία με τις οποίες συμβούλευε το σώμα να κρατήσει ανεκτική στάση απέναντι στους κλέφτες, έτσι ώστε να φθείρουν τα στρατεύματα του Αλή Πασά και να τον κρατούν μακριά από τη Λευκάδα. Αν και ο Γάλλος στρατηγός Berthier του προσέφερε αρκετά αξιώματα, ο Καποδίστριας τα αρνήθηκε προσμένοντας καλύτερη πρόταση από τη Ρωσία-με τους αξιωματούχους της άριστες σχέσεις-.

Η περίοδος 1798-1800, θεωρείται από τους βιογράφους του ιδιαιτέρως σκοτεινή. Ίσως τότε εντάχθηκε σε κάποια Τεκτονική Στοά(π.χ. του Φοίνικος στην Κέρκυρα ή του Αστέρος της Ανατολής της Ζακύνθου). Αν και η Τεκτονική βιβλιογραφία τον παρουσιάζει ενεργό μέλος Στοάς, ισχυρές αποδείξεις δεν έχουν προκύψει, παρά το ότι ισχυροί φίλοι του(π.χ. Α. Δάνδολος), ήταν γνωστοί τέκτονες και η υπογραφή του είχε τα χαρακτηριστικά μασονικής υπογραφής. Η μόνη ένδειξη είναι που έλαβε ο ερευνητής Π. Κρητικός από τη Μεγάλη Στοά της Ελβετίας Alpina(1965) ότι ο Καποδίστριας ήταν μέλος της Στοάς Modestie της Ζυρίχης.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Η πρόταση από τη Ρωσία ήρθε(Μάιος 1808), όταν ο Κόμης Νικόλαος Πέτροβιτς Ρουμιάντσεφ, επικεφαλής του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, του έστειλε επιστολή με την οποία, αφού του ανακοίνωνε ότι τιμήθηκε με τον τίτλο του ιππότη Β’ Τάξεως του τάγματος της Αγίας Άννας, τον προσκαλούσε στην Αγία Πετρούπολη(εκεί έφτασε τον Ιανουάριο του 1809).

Αρχικά ο Ρουμιάντσεφ τον διόρισε επιτετραμμένο στην αυλή του αντιβασιλιά της Ιταλίας, διορισμός που ακυρώθηκε. Διορίστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών ως κρατικός σύμβουλος. Αφού παρέμεινε 2 χρόνια στην Αγία Πετρούπολη, διορίστηκε(20/08/1811) ακόλουθος στην πρεσβεία της Βιέννης(ως Μάιος 1812). Επόμενος σταθμός το Βουκουρέστι-αξιωματούχος με πολιτικά καθήκοντα στη στρατιά του Δούναβη. Εκεί συνδέθηκε με τον ναύαρχο Τσιτσαγκώφ-σύμβουλος και διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου-.

Για τις υπηρεσίες αυτές τιμήθηκε με τον βαθμό του κρατικού συμβούλου εν ενεργεία. Ο ναύαρχος Τσιτσαγκώφ αντικαταστάθηκε λόγω δυσμένειας από τον στρατηγό Μπαρκλάυ ντε Τόλλυ(Barclay de Tolly) χωρίς αυτό να επηρεάσει τον Καποδίστρια, στον οποίο απονεμήθηκε το παράσημο Γ’ Τάξεως του Αγίου Βλαδίμηρου. Παρασημοφορήθηκε (Οκτώβριος 1813) από τον Τσάρο με τον μεγαλόσταυρο της Αγίας Άννας. Η άνοδος του Καποδίστρια στη ρωσική αυτοκρατορική αυλή επιβεβαιώθηκε με τον διορισμό του από τον Τσάρο Αλέξανδρο ως μυστικού απεσταλμένου στην Ελβετία για να προσεταιριστεί την φιλικά προσκείμενη προς την Γαλλία κυβέρνηση. Εκτός από τον Καποδίστρια, διορίστηκε και ο βαρόνος Lebzeltern, από την αυστριακή πλευρά(η αποστολή ήταν κοινή).

Παρόλα αυτά οι σκοποί δεν ήταν ακριβώς ίδιοι, καθώς οι Ρώσοι ενδιαφέρονταν να εξασφαλίσουν την ουδετερότητα και την ανεξαρτησία της Ελβετίας, ενώ οι Αυστριακοί να εγκαθιδρύσουν φίλα προσκείμενη κυβέρνηση και να εξασφαλίσουν άδεια διέλευσης των αυστριακών στρατευμάτων από την ελβετική επικράτεια. Ο Lebzeltern εργάστηκε μυστικά υπό τις οδηγίες του Μέτερνιχ για να επιτύχει τους σκοπούς του. Κάλεσε (20/12/1813) τον Καποδίστρια και του ζήτησε να υπογράψει διακοίνωση, με την οποία τα συμμαχικά στρατεύματα θα επιτρεπόταν να εισέλθουν στην ελβετική επικράτεια μέχρι να εξασφαλίσουν τα εδάφη που η Γαλλία είχε αποσπάσει από την Ελβετία. Ο Καποδίστριας, αντιλαμβανόμενος ότι η διακοίνωση ήταν έργο της αυστριακής κυβέρνησης, αρνήθηκε να την υπογράψει, αλλά λίγο αργότερα άλλαξε γνώμη. Αφού την υπέγραψε εκ μέρους της ρωσικής πλευράς, αποχώρησε για την Βάδη, όπου το στρατηγείο του Τσάρου. Ο τελευταίος περίμενε ότι ο Καποδίστριας δεν είχε υπογράψει τη διακοίνωση. Εξεπλάγη, όταν ο νεαρός διπλωμάτης του ανέφερε ότι έπραξε το αντίθετο.

Σύμφωνα με τον Καποδίστρια, η ανακοίνωση της διακοίνωσης και η εισβολή του αυστριακού στρατού στην Ελβετία, θα είχαν ως αποτέλεσμα τον διχασμό των κατοίκων και να παρουσιαστούν οι Αυστριακοί ως υποκινητές πραξικοπήματος. Συνέστησε στον Τσάρο να ζητήσει την αποκήρυξη της διακοίνωσης, μιας και οι Αυστριακοί δε θα μπορούσαν να επικαλεστούν την υπογραφή του μυστικού πράκτορά τους, πράγμα που έγινε. Αποτέλεσμα των διπλωματικών κινήσεων Καποδίστρια: οι Αυστριακοί έχασαν κάθε έρεισμα στην Ελβετία, η οποία εξασφάλισε ουδετερότητα και ανεξαρτησία.

Οι διπλωματικές εξελίξεις στη Ζυρίχη συνεχίζονταν χωρίς αποτέλεσμα, αφού τα ομόσπονδα κράτη της Ελβετίας διαφωνούσαν. Ο Τσάρος Αλέξανδρος διόρισε τον Καποδίστρια έκτακτο απεσταλμένο και πληρεξούσιο υπουργό για την Ελβετία. Από τη θέση αυτή συνεισέφερε στο ελβετικό σύνταγμα, που προέβλεπε αυτόνομα κρατίδια (καντόνια) σαν μέλη της Ελβετικής ομοσπονδίας, με προσωπικά προσχέδια. Απέστειλε υπόμνημα προς τον πρόεδρο της Δίαιτας(βουλής) με τα βασικά στοιχεία που θα έπρεπε να περιέχει το σύνταγμα. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του, το υπόμνημα ακολουθήθηκε.

Η συμμετοχή της Γενεύης στο νέο κρατίδιο ήταν καθαρά δική του πρωτοβουλία. Πήγε στο Παρίσι για να συνομιλήσει με τον Τσάρο για τα Επτάνησα, δίχως να λάβει διαβεβαίωση. Κατά την παραμονή του παρασημοφορήθηκε με τον σταυρό β’ τάξεως, του Αγίου Βλαδίμηρου. Πραγματοποιήθηκε(αρχές Σεπτεμβρίου) το Συνέδριο της Βιέννης, συνέδριο σταθμός για την ευρωπαϊκή ιστορία, στο οποίο συμμετείχε ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπίας. Διορίστηκε(τέλη 1814) αντιπρόσωπος της Ρωσίας στις επίσημες συνεδριάσεις της επιτροπής των πέντε. Ενώ τιμήθηκε με τον μεγαλόσταυρο του Λεοπόλδου και του Ερυθρού Αετού από τον βασιλιά της Αυστρίας και Πρωσίας αντίστοιχα.

Η παρουσία του Καποδίστρια στη Βιέννη θεωρείται καταλυτική, καθώς με τις συμβουλές του επηρέαζε αποφασιστικά τον Τσάρο. Κατά τον ιππότη φον Γκεντς, σύμβουλο του Μέτερνιχ, η τελική πράξη του συνεδρίου(Μάιος 1815) ήταν δημιούργημα του Καποδίστρια και του ιδίου. Σχετικά με τη στάση του Καποδίστρια στα ελληνικά ζητήματα είναι απαραίτητο να αναφερθεί αυτό το περιστατικό: σε κάποια στιγμή των εργασιών του συνεδρίου θεώρησε ότι ήταν η καταλληλότερη στιγμή να θέσει υπόψη του συνεδρίου το ζήτημα των Ελλήνων-υπό τουρκικό ζυγό-.

Τότε πλησιάζοντας τον Αυτοκράτορα Αλέξανδρο του μίλησε ιδιαιτέρως για να αναλάβει την πρόνοια υπέρ των Ελλήνων προσθέτοντας ότι οι Έλληνες μετά τον Θεό θεωρούν προστάτη τους μόνο την ομόθρησκη Αυτοκρατορία(Ρωσία). Τότε ο Τσάρος του έδωσε την άδεια να θέσει το ζήτημα σε μία των συνεδριάσεων και στη συνέχεια θα αναλάμβανε εκείνος. Ο Καποδίστριας στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση λαμβάνοντας τον λόγο είπε: «Νομίζω πως χρέος των Μεγαλειοτάτων είναι να λάβετε οποιαδήποτε πρόνοιαν και δια το καταδυναστευόμενον ελληνικόν έθνος παρά της Οθωμανικής εξουσίας, το οποίον υποφέρει τόσους αιώνας τον τυραννικόν οθωμανικόν ζυγόν και το οποίον διακινδυνεύει να πέση εις την τελευταίαν εξόντωσιν και τον μηδενισμόν, όθεν δεν μου φαίνεται δίκαιον το να αδιαφορήσουν οι Βασιλείς.».

Ο Μέττερνιχ-αντιλαϊκά πνεύματα- σηκώθηκε και απαντώντας στον Ρώσο διπλωμάτη Καποδίστρια με έντονο ειρωνικό, προσβλητικό και απειλητικό τρόπο είπε: «Κύριε Κόμη! Η Ευρώπη δεν γνωρίζει Έλληνας, γνωρίζει την Οθωμανικήν Αυτοκρατορίαν υπό της οποίας την εξουσίαν είναι οι κατοικούντες σ΄ αυτήν Έλληνες. Δια τούτο φαίνεται, Κύριε Κόμη, υποστήριξες τόσον, και άφησες εκτός Συνδέσμου της Ιεράς Συμμαχίας, το απέραντον Οθωμανικόν Κράτος, αλλά δεν θα επιτύχεις τις ελπίδες σου περί τούτων». Τότε ο Αυτοκράτορας Αλέξανδρος θεωρώντας την προσβολή του αντιπροσώπου του ως ενάντια του προσώπου του εγέρθηκε και με έντονη φωνή διέκοψε τον Μέττερνιχ λέγοντάς του: «Οι Έλληνες διά της Θείας Πρόνοιας και της Ευρωπαϊκής αιχμής ενόπλου βοήθειας θέλουν ελευθερωθούν ταχέως και συμφώνως προς τα αρχαία πατρογονικά των δίκαια, θα μείνουν ελεύθεροι, αυτόνομοι και ανεξάρτητοι.».

Ο Καποδίστριας δεν συνέχισε την ομιλία του και ο Μέττερνιχ δεν τόλμησε να απαντήσει. Στην ένταση που μάλλον επέφερε κάποια διακοπή, ανέλαβε ο αρχηγός της ρωσικής αντιπροσωπίας Νέσελροντ να θέσει αντιπρόταση επί της εισήγησης του Καποδίστρια της οποίας ακολούθησαν διάφορες ανταλλαγές απόψεων, που εκλήφθηκαν μόνο ως βολιδοσκοπήσεις των άλλων Ηγεμόνων, επί του ελληνικού ζητήματος, χωρίς σχετική απόφαση. Ίδρυσε(1815) τη Φιλόμουσο εταιρεία μαζί με τους Μητροπολίτη Ιγνάτιο, Άνθιμο Γαζή, Στούρτζα κ.ά. και σκοπός της ήταν να βοηθήσει νεαρούς Έλληνες να σπουδάσουν. Τα μέλη της ήταν με το πλευρό των Ρώσων γι’ αυτό η αυστριακή αστυνομία παρακολουθούσε τις δραστηριότητές της.

Με την είσοδο των συμμαχικών δυνάμεων στο Παρίσι(μάχη Βατερλό), ο Καποδίστριας ανέλαβε την εκπροσώπηση της Ρωσίας στην ομώνυμη συνδιάσκεψη, όπου προσπάθησε να επιβάλει τις ρωσικές απόψεις, πετυχαίνοντας την ακεραιότητα της Γαλλίας και την επιβολή συνταγματικής διακυβέρνησης στα Επτάνησα. Με δική του παρέμβαση πέτυχε οι Ηνωμένες πολιτείες των Ιόνιων Νήσων να αποκτήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά κράτους δηλ. σύνταγμα, ένοπλες δυνάμεις, εκλεγμένη κυβέρνηση και σημαία. Η συνθήκη της 5ης Νοεμβρίου 1815 αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες στην προσωπική διαδρομή του Καποδίστρια.

Μετά τη συνδιάσκεψη των Παρισίων ο Τσάρος διόρισε τον Καποδίστρια γραμματέα επί εξωτερικών υποθέσεων. Ο Τσάρος Αλέξανδρος είχε αποφασίσει(από 1814) να αφήσει κενή τη θέση του υπουργού εξωτερικών και να χειριστεί μόνος την εξωτερική πολιτική διορίζοντας όμως γραμματέα του επί των εξωτερικών υποθέσεων τον Νέσελροντ. Διόρισε(1816) και 2ο γραμματέα, τον Καποδίστρια. Ο Νέσελροντ είχε χάσει την αυτοκρατορική εύνοια καιρό, οπότε ουσιαστικός διαχειριστής των εξωτερικών υποθέσεων ήταν ο Καποδίστριας-συμβούλευε τον Τσάρο για όλα τα θέματα-. Ως γραμματέας επί των εξωτερικών, ο Καποδίστριας συμμετείχε στο συνέδριο του Άαχεν και στη διάσκεψη του Κάρλσμπαντ. Μετά το τέλος των διπλωματικών του υποχρεώσεων ζήτησε και έλαβε άδεια για να ταξιδέψει στην Κέρκυρα.

Μετά από 2 μήνες αναχώρησε για την Ιταλία και το Λονδίνο (ψυχρή υποδοχή). Στις συζητήσεις του με τους Άγγλους αξιωματούχους για το ζήτημα των Ιονίων νήσων δε βρήκε ανταπόκριση με αποτέλεσμα να αποχωρήσει άπρακτος για την Αγία Πετρούπολη. Συμμετείχε(1820 και 1821) στα συνέδριο Τροππάου και Λάιμπαχ. Στα 2 αυτά ο Τσάρος Αλέξανδρος επηρεασμένος από το Μέττερνιχ ακολούθησε την πολιτική της Αυστρίας παραμερίζοντας τον Καποδίστρια.

Στο συνέδριο του Λάιμπαχ ήρθε η είδηση για την εξέγερση του Αλέξανδρου Υψηλάντη και την επανάσταση στη Μολδοβλαχία. Ο Υψηλάντης απέστειλε επιστολή στον Τσάρο ζητώντας του βοήθεια. Η απάντηση του Τσάρου: επίσημη καταδίκη της Επανάστασης, απόταξη του Υψηλάντη και άδεια εισόδου του Τουρκικού στρατού στις Ηγεμονίες, μέτρα που στον Υψηλάντη ανακοινώθηκαν με επιστολή γραμμένη και υπογεγραμμένη από τον Καποδίστρια.

Ο Καποδίστριας μυστικά πίεζε τον Τσάρο να ταχθεί υπέρ των Ελλήνων. Στο συνέδριο έδωσε πραγματική μάχη για να μην αποσταλεί βοήθεια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι ξένες δυνάμεις να κρατήσουν αυστηρή ουδετερότητα. Σε αυτό το πλαίσιο κινήσεων εξηγείται το τελεσίγραφο που επέδωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη στο Σουλτάνο μετά τον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ και τις σφαγές των Ελλήνων.

Η διαφωνία Τσάρου και Καποδίστρια δεν άργησε. Ο 2ος υποστήριζε την ανάληψη μονομερούς ενέργειας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ ο 1ος ενδιαφερόταν μόνο για τη στάση του Λονδίνου. Ο Καποδίστριας είχε χάσει(τέλη 1821) την αυτοκρατορική εύνοια και ο Τσάρος αποφάσισε(αρχές 1822) να του αφαιρέσει τη διαχείριση του ανατολικού ζητήματος. Ο Τσάρος απέστειλε(Φεβρουάριος 1822) εν αγνοία του Καποδίστρια στη Βιέννη τον Τατίτσεφ με εντολές να εξουσιοδοτήσει τον Μέττερνιχ να διαπραγματευθεί για λογαριασμό της Ρωσίας με την Υψηλή Πύλη. Λίγες μέρες πριν ο Αυστριακός πρεσβευτής είχε παραπονεθεί στον Τσάρο ότι ο Καποδίστριας επίτηδες συκοφαντούσε τον Αυτοκράτορα της Αυστρίας στον Τσάρο προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς του στο ανατολικό ζήτημα. Ο παραγκωνισμός του από τον Νέσελροντ και η συνεχής διαφωνία του με τον Τσάρο τον ανάγκασαν να ζητήσει ιδιαίτερη ακρόαση από τον τελευταίο. Του ανακοίνωσε τη διαφωνία για τη νέα εξωτερική πολιτική.

Απότοκος της συζήτησης: η παραχώρηση άδειας για λόγους υγείας στον Καποδίστρια. Ο Τσάρος απέφυγε να τον απομακρύνει από την θέση του υπουργού εξωτερικών για να μη γίνει γνωστή η διαφωνία τους. Αναχώρησε(19/08/1822) από την Αγία Πετρούπολη και λίγους μήνες αργότερα εγκαταστάθηκε στην Γενεύη- ιδιαίτερη εκτίμηση-. Εκεί συναναστρεφόταν με τον γνωστό τραπεζίτη Εϋνάρδο και προσπάθησε να βοηθήσει την επαναστατημένη Ελλάδα ενισχύοντας τον φιλελληνισμό. πραγματοποιούσε επαφές με διακεκριμένες προσωπικότητες(π.χ. Στράτφορντ Κάνινγκ (Stratford Canning), ξάδερφο του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Γεώργιου Κάνινγκ και πρεσβευτή της στην Κωνσταντινούπολη κ.ά.).

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1828-32)

Την ιδέα να κληθεί ο Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδος είχε διατυπώσει 1ος ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος(27/10/1821 επιστολή του προς τον Δημήτριο Υψηλάντη). Ο Υψηλάντης υπέγραψε πρόσκληση του Καποδίστρια(1822) και ο Πετρόμπεης(1824). Στην Γ΄ εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, εκλέχθηκε(30/03/1827) κυβερνήτης της Ελλάδας με θητεία 7 ετών. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνέλευσης, ο κυβερνήτης δεσμευόταν από το σύνταγμα της Επιδαύρου, όπως θα αναθεωρείτο από τη συνέλευση. Σημαντικό ρόλο στην κλήση Καποδίστρια στην Ελλάδα διαδραμάτισε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αρχηγός του Αγγλικού κόμματος τότε-αρχικά ήταν κατά-. Άλλαξε γνώμη στη συνέχεια και υφάρπαξε την έγκριση του Άγγλου μοιράρχου Χάμιλτον που είχε τη σύμφωνη γνώμη του Στράτφορντ Κάνινγκ-.

Η εκλογή του θεωρήθηκε ήττα της Αγγλικής εξωτερικής πολιτικής και νίκη της Ρωσίας. Μεταξύ Καποδίστρια και Αγγλίας υπήρχε αμοιβαία δυσπιστία. Πριν δεχθεί την πρόταση, επισκέφθηκε την Πετρούπολη για να αποδεσμευθεί επισήμως από την υπηρεσία του Τσάρου. Κατευθύνθηκε στο Λονδίνο, σε ατυχή συγκυρία-την επομένη της άφιξής του κηδευόταν ο Τζωρτζ Κάνινγκ-. Η υποδοχή εκεί ήταν ψυχρή. Ύστερα από σύντομη παραμονή στο Παρίσι-θερμά δεκτός- αναχώρησε για την Ελλάδα. Έφτασε(18/01/1828) στο Ναύπλιο επί του αγγλικού πολεμικού Warspite-ενθουσιώδης υποδοχή- και 4 μέρες αργότερα στην Αίγινα, πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Λίγο αργότερα αποφασίστηκε το Ναύπλιο να ξαναγίνει πρωτεύουσα.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο εσωτερικό της χώρας ο Καποδίστριας είχε να αντιμετωπίσει: πειρατεία, ανύπαρκτους θεσμούς, διάλυση στρατού, κακή οικονομική κατάσταση. Μια από τις βασικές προϋποθέσεις που έθεσε για να αναλάβει την ηγεσία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους: αναστολή συντάγματος και διάλυση της βουλής-έγιναν αποδεκτοί-. Στη θέση της βουλής δημιούργησε το «Πανελλήνιον», γνωμοδοτικό όργανο από 27 μέλη με καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα.

Τη διακυβέρνηση ανέλαβε η κεντρική γραμματεία, είδος υπουργικού συμβουλίου, διοικούμενο από τον ίδιο. Χώρισε τη χώρα σε διοικητικές περιφέρειες. Αρχικά είχε δεσμευθεί για εκλογές(Απρίλιος 1828), όμως προχώρησε στην αναβολή τους λόγω της χαώδους κατάστασης. Όταν διεξήχθησαν, διατυπώθηκαν βάσιμες κατηγορίες για νοθεία. Αν και κυβερνήτης, ο Καποδίστριας εξελέγη σε 36 περιφέρειες, γεγονός που προκάλεσε την οργή των συνεργατών του. Ένας αυτών, ο Σπυρίδων Τρικούπης, παραιτήθηκε από πληρεξούσιος και αναχώρησε για την Ύδρα.

Ιδιαίτερη μέριμνα επέδειξε και για τη δημιουργία δικαστηρίων θεσπίζοντας και κώδικα πολιτικής δικονομίας. Μία από τις πρώτες του κινήσεις η καταστολή της πειρατείας, έργο του Ανδρέα Μιαούλη.

Προχώρησε στην αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων, μετατρέποντας τα άτακτα στρατεύματα σε τακτικό στρατό και υπάγοντας τον στόλο στην ουσιαστική δικαιοδοσία της κυβέρνησης- μέχρι τότε τα πλοία ήταν ιδιοκτησία των καραβοκυραίων-. Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να προστατέψει τα σύνορα και να μειώσει την επιρροή των μέχρι τότε τοπαρχών(«μίαν ευχήν διαβιβάζουσί μοι αι επαρχίαι, την διά παντός απαλλαγήν αυτών από της τυραννίας των προυχόντων και των οπλαρχηγών»). Προσπάθεια αναδιοργάνωσης του στρατού και η ίδρυση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Ίδρυσε Εθνικό Νομισματοκοπείο και καθιέρωσε τον φοίνικα ως εθνικό νόμισμα, αντικαθιστώντας το Τουρκικό γρόσι.

Εκπαίδευση: Ίδρυσε νέα σχολεία, μέθοδος αλληλοδιδακτικού σχολείου, εκκλησιαστική σχολή στον Πόρο και Ορφανοτροφείο Αίγινας. Μια προσπάθεια να οργανώσει το σχεδόν ανύπαρκτο εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν ίδρυσε πανεπιστήμιο, καθώς θεωρούσε ότι έπρεπε να υπάρξουν πρώτα απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης. Στο πρόβλημα της διανομής της εθνικής γης δεν κατάφερε να βρει λύση κι εκατομμύρια στρέμματα παρέμειναν στους μεγαλοϊδιοκτήτες(κοτζαμπάσηδες και Εκκλησία).

Μερίμνησε για την ανοικοδόμηση Μεσολογγίου και Πατρών, όπου έστειλε τον Κερκυραίο αρχιτέκτονα Σταμάτη Βούλγαρη. Σημαντική η συμβολή του στο εμπόριο με την παραχώρηση δανείων στους νησιώτες για την αγορά πλοίων και την κατασκευή ναυπηγείων σε Πόρο και Ναύπλιο. Ίδρυσε(Οκτώβριος 1829) το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο στην Αίγινα.

Ελληνική οικονομία: ο Καποδίστριας επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γεωργία, βασική πηγή πλούτου της Ελλάδας.

Ίδρυσε τη Γεωργική Σχολή της Τίρυνθας και έγινε η 1η απόπειρα για την καλλιέργεια πατάτας(μύθος για εισαγωγή της καλλιέργεια της πατάτας-αποδίδεται και στον Φρειδερίκο το Μεγάλο της Πρωσίας(1774)-: Παραγγέλλοντας ένα φορτίο πατάτες, διέταξε ότι πρέπει να προσφερθούν σε όποιον θα ενδιαφερόταν. Όμως οι πατάτες αντιμετωπίστηκαν με αδιαφορία από τον πληθυσμό και ολόκληρο το σχέδιο φάνηκε να αποτυχαίνει.

Ο Καποδίστριας, έχοντας γνώση των ελληνικών συνηθειών, διέταξε ολόκληρη η αποστολή των πατατών να ξεφορτώνεται σε δημόσια επίδειξη στις αποβάθρες του Ναυπλίου, αλλά να φυλάσσονται από φαινομενικά αυστηρές φρουρές.

Σύντομα, κυκλοφόρησαν φήμες για τις πατάτες, ότι, αφού τόσο καλά φρουρούνταν, έπρεπε να είναι μεγάλης σπουδαιότητας. Και αφού ήταν έτσι, κάποιοι δοκίμαζαν να τις κλέψουν. Οι φρουρές είχαν διαταχθεί να κάνουν με τρόπο τα στραβά μάτια και να επιτρέπουν ουσιαστικά την κλοπή. Έτσι, σύντομα όλες οι πατάτες του φορτίου είχαν κλαπεί…

Προσπαθώντας να ενισχύσει την ελληνική οικονομία ίδρυσε την Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα, η οποία απέτυχε, καθώς το δημόσιο εκμεταλλευόταν χωρίς όρους τα χρήματα των καταθέσεων.

Αν και δημιούργησε ελληνικό και γαλλικό τυπογραφείο στην Αίγινα, πραγματοποίησε διώξεις εναντίον του Τύπου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: εφημερίδες Ανεξάρτητος, Ηώς και Απόλλων έκλεισαν λόγω αντικυβερνητικών θέσεων ή οι εκδότες του διώχθηκαν-. Σφοδρή κριτική υπήρξε για την τοποθέτηση των 2 αδερφών του, Βιάρου και Αυγουστίνου στις 2 κορυφαίες θέσεις, του αντιναυάρχου και αρχιστράτηγου. Κατά γενική ομολογία και οι δύο θεωρούντο ακατάλληλοι ενώ κάποιοι ιστορικοί φτάνουν στο σημείο να θεωρούν ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πτώση του κυβερνήτη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερχόμενος στην Ελλάδα, ο Καποδίστριας δεν ήταν ευχαριστημένος με το πρωτόκολλο της 18ης Νοεμβρίου 1828-έθεταν Μοριά και Κυκλάδες υπό την προσωρινή εγγύηση των συμμάχων-. Με τον φόβο ότι οι Άγγλοι θα περιόριζαν την Ελλάδα σε αυτά τα σύνορα, οργάνωσε τακτικό στρατό συνεχίζοντας τον πόλεμο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Επιλογή ηγεμόνα: ο Καποδίστριας πρότεινε τον Λεοπόλδο του Saxe-Coburg, ο οποίος παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση του θρόνου λόγω διαφωνιών για τα σύνορα. Αρκετοί ιστορικοί θεωρούν ότι επίτηδες απομάκρυνε τον Λεοπόλδο από τον θρόνο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν είτε ότι δεν αντιτάχθηκε στον ερχομό του.

Όσοι ζητούσαν να έλθει ο Λεοπόλδος αντιμετώπισαν έντονη κυβερνητική δυσμένεια. Οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Στερεά Ελλάδα συνεχίζονταν και η προέλαση των Ρώσων προς την Κωνσταντινούπολη. Ανήσυχη από τις επιτυχίες Ελλάδας και Ρωσίας η Μ. Βρετανία έσπευσε να συμφωνήσει στη συνοριακή γραμμή Άρτας-Βόλου. Μετά από διαπραγματεύσεις υπογράφηκε το πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο αναγνωριζόταν η ανεξαρτησία της Ελλάδας-εκτεινόταν Ν της συνοριακής γραμμής που όριζαν οι ποταμοί Αχελώος και Σπερχειός.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ο Καποδίστριας λόγω της ισχνής οικονομικής κατάστασης του κράτους επιχείρησε να συνάψει δάνειο με τράπεζες του εξωτερικού-απέτυχε λόγω των αντιδράσεων της Βρετανίας-. Ρωσία και Γαλλία ανέλαβαν να ενισχύσουν οικονομικά την Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερη φροντίδα επέδειξε ο Τσάρος αποστέλλοντας 3,75 εκ. γαλλικά φράγκα.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ

Πέραν των οικονομικών, κοινωνικών και διπλωματικών προβλημάτων, ο Καποδίστριας είχε να αντιμετωπίσει 2 σημαντικά εμπόδια στην πολιτική του για την οικοδόμηση του νεοπαγούς ελλαδικού κράτους: (1)εχθρότητα Γαλλίας και Αγγλίας-τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των οποίων στην Α. Μεσόγειο κινδύνευαν από την προοπτική δημιουργίας ενός νέου και δυναμικού ναυτικού και εμπορικού κράτους έξω από τον έλεγχό τους ή υπό την επιρροή της Ρωσίας (2)φατριασμοί και τοπικιστικά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα κοτζαμπάσηδων, Φαναριωτών και πλοιοκτητών, που επεδίωκαν διατήρηση των προνομίων και συμμετοχή στη νομή της εξουσίας.

Ο συνδυασμός των παραπάνω προετοίμασε το έδαφος και οδήγησε στην πολιτική και φυσική εξόντωση του πρώτου Κυβερνήτη(09/10-27/09-παλαιό ημερολόγιο-/1831). Για να διαχειρισθεί την τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση του νέου κράτους, ο Καποδίστριας προέκρινε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας, για να διατηρήσει άμεσα τον πολιτικό έλεγχο. Αντιπολίτευση κατά του Καποδίστρια: παραμερισμένοι από την εξουσία κοτζαμπάσηδες και πλοιοκτήτες.

Ο συγκεντρωτισμός του Καποδίστρια παραμερίζοντας τις τοπικές αρχές και διορίζοντας σε θέσεις κλειδιά τα 2 αδέρφια του, Αυγουστίνο και Βιάρο, τον οδήγησαν σε σύγκρουση με τις προαναφερθείσες ομάδες συμφερόντων. Κέντρο του αντικαποδιστριακού αγώνα: Ύδρα, έδρα πλοιοκτητών και συγκεκριμένα της οικογένειας Κουντουριώτη-με το μέρος της τους αγωνιστές Μιαούλη, Σαχτούρη, Τομπάζη, Κριεζήδες-.

Βασικός λόγος αντίδρασης: η απαίτηση τους για την «άνευ αναβολής» καταβολή αποζημιώσεων για τις μεγάλες ζημιές και απώλειες των πλοίων τους στην Επανάσταση. Αναγνωρίζοντας το δίκαιο αίτημα, ο Καποδίστριας υποσχέθηκε ότι μόλις θα βελτιωνόταν τα οικονομικά της χώρας, η Ύδρα θα έπαιρνε «το μερίδιόν της καθ’ όσον το δίκαιον απαιτούσε». Οι Υδραίοι απαιτούσαν την καταβολή αυτών των αποζημιώσεων άμεσα, πράγμα αδύνατον λόγω της οικτρής οικονομικής κατάστασης. Στην Ύδρα κατέφυγαν ο ηγέτης του αγγλικού κόμματος Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και οι Σπυρίδων Τρικούπης, Αναστάσιος Πολυζωίδης και Αλέξανδρος Σούτσος, με την ηθική συμπαράσταση του φιλογάλλου Κοραή.

Όργανο της αντιπολιτευτικής αυτής ομάδας η εφημερίδα Απόλλων του Πολυζωίδη. Γαλλία και Αγγλία, θεωρώντας τον Καποδίστρια φίλα προσκείμενο στη Ρωσία, ενθάρρυναν τους αντιπολιτευόμενους. Μιαούλης και Κριεζής με 200 Υδραίους στρατιώτες κατέλαβαν(14/07/1831) τον ναύσταθμο στον Πόρο επειδή έμαθαν ότι ο στόλος ήταν έτοιμος να κινηθεί κατά της Ύδρας. Έσπευσαν οι αντιπρέσβεις των 3 Μεγάλων Δυνάμεων για να διαπραγματευθούν.

Άγγλοι και Γάλλοι αιφνιδιάζοντας τους εξεγερμένους τάχθηκαν υπέρ της νόμιμης κυβέρνησης και απαίτησαν παράδοση των επαναστατών. Αγγλικός, γαλλικός και ρωσικός στόλος είχαν αποκλείσει τα λιμάνια Πόρου και Ύδρας ώστε να μην επιτραπεί η ένωση των στόλων των επαναστατών. Ο ελλιμενισμένος εθνικός στόλος στον Πόρο ήταν υπό την αρχηγία του Μιαούλη ενώ μια μικρή μοίρα ήταν υπό την αρχηγία του Κανάρη, που δεν δεχόταν να υπακούσει στους επαναστάτες. Ενώ ο Άγγλος και ο Γάλλος ναύαρχος κωλυσιεργώντας, έπλευσαν προς το Ναύπλιο για να συσκεφθούν με τους αντιπρέσβεις, ο Ρώσος ναύαρχος Ρίκορντ ανέλαβε να εφαρμόσει, μόνος, τις οδηγίες του Καποδίστρια.

Απέκλεισε τους αντάρτες, ήρθε σε προστριβές μαζί τους, τίναξε στον αέρα τη «Νήσο των Σπετσών», αιχμαλώτισε ένα ακόμη πλοίο και εξώθησε τον Μιαούλη στο «Μεγαλουργόν έγκλημα». Ο Μιαούλης, όπως είχε προειδοποιήσει τον Ρίκορντ, ανατίναξε(πρωί 01/08/1831) 2 από τα πιο σύγχρονα τότε πλοία του ελληνικού ναυτικού, την φρεγάτα «Ελλάς» και την κορβέτα «Ύδρα».

Ο Δ. Χοϊδάς, σε επιστολή προς τον Αυγουστίνο Καποδίστρια, από την Τρίπολη(10/08/1831), ανάμεσα σε πολλές σημαντικές πληροφορίες για την τραγική κατάσταση στη χώρα, του έγραφε ότι οι Υδραίοι έλεγαν ότι «την φρεγάδαν (Ελλάς) την έκαυσαν δι’ αδείας του πρέσβεως της Αγγλίας, όστις τους υπεσχέθη ότι τους δίδει άλλην» και η αστυνομία του Ναυπλίου είχε πλη­ροφορίες «ότι οι δύο πρέσβεις (Αγγλίας και Γαλλίας) έλαβαν μέρος με τους Υδραίους και ότι έγραψαν εις τον Ρίκορδ[29] να παύσει από τας κατ’ αυτών εχθροπραξίας του έως ότου να έλθει ο παρά των τριών δυνάμεων απεστελλόμενος πληρεξούσιος, όστις είναι ο ναύαρχος Άγγλος, της μοί­ρας τον Αιγαίον πελάγους…». Και πρόσθετε ότι στην ‘Υδρα είχαν κα­ταφθάσει «δύο πλοία γαλλικόν και αγγλικόν… και οι δύο ναύαρχοι(ο Άγγλος και ο Γάλλος) με τρόπον προσφέρουσι βοηθήματα εις την Ύδραν και τους λέγουσι να επιμένουν εις τον σκοπόν των και να μη φοβώνται διόλου, διότι επιτυγχάνουσι το ποθούμενον…».

Ο Καποδίστριας είχε γνώση για τους σχεδιασμούς των ξένων δυνάμεων εναντίον του. Σε επιστολή του(31/07/1831) προς τον Γάλλο ναύαρχο Lalande-υπηρετούσε στην Ελλάδα- του αποκάλυψε ότι γνώριζε όλες τις δολοπλοκίες των Άγγλων και Γάλλων, με τρόπο που καταπλήσσει: «Εγώ δε, και τις δολοπλοκίες όλων σας τις εγνώριζα, αλλά έκρινα ότι δεν έπρεπε με κανένα τρόπο να κόψω το νήμα της συνεργασίας μαζί σας, γιατί έδινα προτεραιότητα στην ανόρθωση και στην ανασυγκρότηση της Ελλάδος.

Αν έκοβα τις σχέσεις με τις λεγόμενες «προστάτιδες» Δυνάμεις, τούτο θα ήταν εις βάρος της Ελλάδος και δεν ήθελα με κανένα τρόπο να προσθέσω βάρος και στη συνείδησή μου. Και άφησα τα πράγματα να λαλήσουν μόνα τους…». Έστειλε στον Έλληνα πρέσβη στο Παρίσι πρίγκιπα Α. Σούτσο επιστολή(14/09/1831) με την οποία, με εθνική αγανάκτηση, διαμαρτύρεται και του ζητά να προβεί σε διαβήματα στη γαλλική κυβέρνηση, για την πρωτοφανή και ανεπίτρεπτη ανάμιξη Γάλλων και Άγγλων αξιωματικών στις αντικυβερνητικές ενέργειες Ύδρας και Μάνης και για την απροκάλυπτη σύμπραξη και βοήθειά τους προς τους ταραχοποιούς. Είχε ξεσπάσει ανταρσία(1830) στη Μάνη υπό την ηγεσία του Τζανή Μαυρομιχάλη, αδελφού Πετρόμπεη.

Ο τελευταίος ετέθη σε περιορισμό στο Ναύπλιο, ζήτησε να πάει στη Μάνη για να την ησυχάσει, το αίτημά του δεν έγινε δεκτό, αποπειράθηκε να διαφύγει με αγγλικό πλοίο, συνελήφθη και φυλακίστηκε. Βαρέως φέροντες τη μεταχείριση του αρχηγού της οικογενείας τους και μέσα στο τεταμένο και από τα γεγονότα του Πόρου κλίμα, οι Κωνσταντίνος και Γεώργιος Μαυρομιχάλης, αδερφός και γιος του Πετρόμπεη εφάρμοσαν το μανιάτικο έθιμο της βεντέτας. Έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν θανάσιμα τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την κυριακάτικη θεία λειτουργία(πρωί 27/09/1831, ιουλιανό ημερολόγιο, 09/10/1831 δηλ.). Τον Καποδίστρια συνόδευε ο Κρητικός μονόχειρας σωματοφύλακάς του, Γεώργιος Κοκκώνης, που πυροβόλησε τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη. Τον τελευταίο αποτελείωσε ο όχλος, το δε πτώμα του πετάχτηκε στο λιμάνι.

Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης κατέφυγε στη γαλλική πρεσβεία, από όπου παραδόθηκε στις αρχές για να δικαστεί ύστερα από την επιμονή του πλήθους-απειλούσε να κάψει την πρεσβεία-. Καταδικάστηκε σε θάνατο και τουφεκίστηκε λίγες μέρες αργότερα. Ο τραγικός θάνατος του Καποδίστρια βύθισε σε θλίψη τον γεωργικό πληθυσμό, ενώ στην Ύδρα δέχτηκαν την είδηση με πανηγυρισμούς.

Υποστηρίζεται ότι καταλυτικό ρόλο στην δολοφονία του διαδραμάτισαν οι ξένες δυνάμεις.

Παρά την παρέλευση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος, ο φάκελος για τη δολοφονία του Καποδίστρια στα βρετανικά αρχεία παραμένει ακόμη απόρρητος. Στο σχεδιασμό της συνομωσίας πρωτοστάτησε ο Γάλλος στρατηγός Gerard, διοικητής τότε του τακτικού στρατού που επιχείρησε να οργανώσει ο ίδιος ο Καποδίστριας. 2 μήνες πριν την δολοφονία, οι αξιωματικοί του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος στην Πελοπόννησο στις μεταξύ τους συζητήσεις δεν αμφέβαλαν, ότι πλησίαζε η ημέρα της δολοφονίας ή ανατροπής του Κυβερνήτη. Από τους δολοφόνους αδελφούς, ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης λίγο πριν πεθάνει από τη πιστολιά του φρουρού του Καποδίστρια, ζητώντας έλεος είπε στους αστυνομικούς: «Δεν φταίω εγώ στρατιώται, άλλοι με έβαλαν». Προς τη κατεύθυνση της εμπλοκής της Γαλλίας συναινεί και η μαρτυρία που μεταφέρει ο ιστορικός και αγωνιστής Νικόλαος Κασομούλης: ο έτερος εκτελεστής του Κυβερνήτη Γεώργιος Μαυρομιχάλης κατέφυγε στο σπίτι του πρέσβη της Γαλλίας βαρώνου Ρουάν, δηλώνοντάς του: «Σκοτώσαμε τον τύραννο. Μπιστευόμαστε την τιμή της Γαλλίας. Να τα άρματά μας».

Η απόφαση του Γάλλου πρέσβη Ρουάν να παράσχει άσυλο στον Γεώργιο Μαυρομιχάλη και η αρχική άρνησή του να τον παραδώσει με προφάσεις(π.χ. επίδειξη εντάλματος σύλληψης) απετέλεσε χαρακτηριστική και απροκάλυπτη παροχή πολιτικής προστασίας και κάλυψης του εγκλήματος. Παρά την προσπάθεια κωλυσιεργίας, υπό την απειλή του εξεγερμένου λαού, ο Ρουάν αναγκάστηκε να παραδώσει τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη στις αρχές.

Οι αντιπρόσωποι της Γαλλίας συνέχισαν να παρέχουν υποστήριξη στους δολοφόνους του Κυβερνήτη, ακόμη και κατά τη διάρκεια της δίκης. Αξιοσημείωτη και αποκαλυπτική είναι και η στάση του πρέσβη της Αγγλίας. Αμέσως μετά την δολοφονία του Καποδίστρια, ζήτησε να ληφθούν αυστηρά μέτρα κατά του εξεγερμένου λαού, ακόμη και καταστολή με τη χρήση όπλων, απειλώντας την τριμελή προσωρινή Διοικητική επιτροπή(υπό Αυγουστίνο Καποδίστρια, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Ιωάννη Κωλέττη) και αποχώρηση και διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ακούγοντας κάποιον να κατηγορεί τον Καποδίστρια, φέρεται να είπε(1840): «Δεν μετράς καλά φιλόσοφε… Ανάθεμα στους Αγγλογάλλους που ήσαν η αιτία κι εγώ έχασα τους δικούς μου, και το Έθνος έναν άνθρωπο που δε θα τονε μεταβρει και το αίμα του με παιδεύει ως τώρα…».

Για την δολοφονία του Καποδίστρια ο Ελβετός φιλέλληνας Ι.Γ. Εϋνάρδος είπε: «Όστις δολοφόνησε τον Καποδίστρια, δολοφόνησε την πατρίδα του. Ο θάνατός του είναι συμφορά για την Ελλάδα και δυστύχημα ευρωπαϊκόν.» Μετά τη δολοφονία Καποδίστρια, τη θέση του κυβερνήτη ανέλαβε για κάποιο διάστημα ο αδερφός του, Αυγουστίνος, ως πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής που διόρισε η Γερουσία. Τη σορό του Καποδίστρια την μετέφερε ο αδερφός του στην Κέρκυρα, όπου ενταφιάστηκε στη Μονή Πλατυτέρας. Ως κυβερνήτης ο Καποδίστριας αρνήθηκε να δεχθεί μισθό και χρηματική αποζημίωση από τον Τσάρο για να μην κατηγορηθεί από τους αντιπάλους του για μεροληψία απέναντι στη Ρωσία. Διέθεσε όλη του την περιουσία για τους σκοπούς του κράτους.

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Οι περισσότεροι ιστορικοί θεωρούν σημαντικό το έργο του Καποδίστρια, χωρίς να παραλείπουν να αναφέρουν την αυταρχικότητά του. Η φιλοπατρία του αναγνωρίζεται από σχεδόν όλους τους ιστορικούς.

Σχετικά με αυτή ο Τάκης Σταματόπουλος συμπεραίνει πώς για να είμαστε δίκαιοι δεν μπορούμε να αρνηθούμε την αγαθή πρόθεσή του, την καταπληκτική και φιλότιμη εργατικότητά του να δημιουργήσει κράτος από το χάος. Είχε τιμηθεί πλείστες φορές από τον Τσάρο Αλέξανδρο και είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης των καντονίων Βω και Λωζάννης.

Σήμερα πολλοί δρόμοι και πλατείες φέρουν το όνομά του. Ο Κρατικός Αερολιμένας Κερκύρας ονομάζεται «Ιωάννης Καποδίστριας». Κατόπιν επιθυμίας του ευεργέτη Ιωάννη Δόμπολη, το εθνικό πανεπιστήμιο Αθηνών μετονομάστηκε σε «Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών»(1911) και στα προπύλαια υπάρχει ανδριάντας του. η μορφή του Καποδίστρια απεικονίζεται στο κέρμα των 20 λεπτών του ευρώ της ελληνικής έκδοσης και στο χαρτονόμισμα των 500 δρχ. (1983-2001). 

Πραγματοποιήθηκαν (21/09/2009) τα αποκαλυπτήρια προτομής του Καποδίστρια στη Λωζάννη της Ελβετίας παρουσία της Ελβετίδας υπουργού Εξωτερικών Μισελίν Καλμί-Ρέι και του Ρώσου ομολόγου της Σεργκέι Λαβρόφ για την συνεισφορά του στο Σύνταγμα της Ελβετίας… 

Ανδριάντας υπάρχει επίσης στην κεντρική πλατεία της πόλης Capo d’ Istria της Σλοβενίας. Στο εξοχικό της οικογένειας Καποδίστρια-δωρήθηκε από τη δισέγγονη του Γεωργίου Καποδίστρια, αδερφού του κυβερνήτη, Μαρία Δεσσύλα-Καποδίστρια- στη θέση Κουκουρίτσα Κέρκυρας λειτουργεί το μουσείο Ιωάννη Καποδίστρια, όπου φυλάσσονται κειμήλια της οικογένειας και προσωπικά του αντικείμενα. Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Αθήνα φιλοξενούνται επίσης προσωπικά αντικείμενα του κυβερνήτη και το γραφείο του.

https://www.xrisiavgi.com