Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Νέα Κατάρρευση της τουρκικής λίρας...!! Διαλύεται η τουρκική οικονομία 2 μέρες μετά την ορκωμοσία Ερντογάν...!!



Έντονη αναστάτωση επικρατεί σήμερα Τετάρτη στις αγορές της Τουρκίας, στον απόηχο της ανάθεσης των ηνίων της οικονομίας στον γαμπρό του Ερντογάν, αλλά και στοιχείων, που δείχνουν ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει φουσκώσει επικίνδυνα.
Ο νέος υπουργός Οικονομίας της γειτονικής χώρας, o 40χρονος Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δεσμεύθηκε στις πρώτες δηλώσεις του να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και να αποτρέψει τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της τουρκικής οικονομίας. Ωστόσο το έργο του θα είναι πολύ δύσκολο.
Σύμφωνα με στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάιο αυξήθηκε στα 5,89 δισ. δολάρια από 5,45 δισ. δολ. τον Απρίλιο και έναντι 5,37 δισ. τον Μάιο του 2017.

Στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ο δείκτης BIST 100 βρέθηκε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως και 3% και αυτή την ώρα καταγράφει πτώση περίπου 2%.

Η λίρα δέχεται νέες πιέσεις, μετά το σφυροκόπημα των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, με την ισοτιμία στις 4,75 λίρες ανά δολάριο, ενώ στην αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου καταγράφει άνοδο 10 μονάδων βάσης, με το spread έναντι του αντίστοιχου αμερικανικού, στις 440 μονάδες βάσης.

Οι αγορές φοβούνται τον γαμπρό του Ερντογάν, σχολιάζουν οι Financial Times, ενώ οι New York Times προειδοποιούν σε δικό τους δημοσίευμα ότι η τουρκική οικονομία έχει θερμανθεί τόσο πολύ, που «κινδυνεύει να λιώσει».
https://www.stoxos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: