Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Έρχεται νέα ''σφαλιάρα'' για την ονομασία των Σκοπίων ...Προ εκπλήξεως η Αθήνα !!!




Με έκπληξη και δυσαρέσκεια υποδέχθηκε η Αθήνα τη νέα, συνολική πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, (πιθανώς Ανω Μακεδονία), που επέδωσε χθες ο μεσολαβητής των Ην. Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, στους εκπροσώπους των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στον ΟΗΕ, η πρόταση καλύπτει όλα τα ζητήματα και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (πιθανώς Ανω Μακεδονία), ενώ σε ό,τι αφορά τον όρο της Ελλάδας να χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes) οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι περιλαμβάνει «την ευρύτερη δυνατή χρήση».
Η Αθήνα εμφανίζεται ενοχλημένη από το γεγονός ότι, αν και η ονομασία όντως περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως ζητούσε η ελληνική πλευρά, αυτός προηγείται του πολιτειακού όρου Δημοκρατία και όχι του Μακεδονία.
Από την άλλη, αρμόδιες πηγές στον ΟΗΕ επέμειναν στην Καθημερινή ότι το «κλειδί» είναι να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός, ζήτημα γύρω από το οποίο όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει αντιπαράθεση: «Το πού ακριβώς τοποθετείται αυτός στην ονομασία είναι πραγματικά δευτερευούσης σημασίας ζήτημα της αγγλικής γραμματικής.
Ενα θέμα τεχνικό και όχι στρατηγικό. Αυτό που είναι στρατηγικής σημασίας είναι να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός στο όνομα». Ο κ. Νίμιτς ζήτησε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να μελετήσουν την πρόταση προσεκτικά και μετά το Πάσχα να του δώσουν την απάντησή τους, είτε στο πλαίσιο επίσκεψής του στην περιοχή είτε σε νέα συνάντηση με τους πρέσβεις Βασιλάκη και Γιόλεφσκι στη Νέα Υόρκη.
Στον ΟΗΕ επικρατεί η άποψη πως αυτή είναι η καλύτερη δυνατή πρόταση και μπορεί να καλύψει και τις δύο πλευρές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα κληθούν να κάνουν συμβιβασμούς.
Ανάλογη περίσκεψη και «κούραση» με το ζήτημα παρατηρείται στην Ουάσιγκτον, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Κορυφαίος δυτικός διπλωμάτης τόνισε στην Καθημερινή χαρακτηριστικά: «Εάν απορρίψουν και αυτή την πρόταση, δεν ξέρω πού πάμε στη συνέχεια».
Ο Μatthew Nimetz κατέθεσε πρόταση ονομασίας, η οποία περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό που προηγείται του πολιτειακού όρου Δημοκρατία και όχι του Μακεδονία.
Στα Σκόπια ο Φούλε
Η πρωτοβουλία της διεθνούς κοινότητας έχει, φυσικά, κύριο πρωταγωνιστή τα Ην. Εθνη, αλλά αναπτύχθηκε σε στενό συντονισμό με την Ευρ. Επιτροπή. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, βρισκόταν στα Σκόπια όπου κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να επικεντρωθούν στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.
Ο κ. Φούλε είχε συνομιλίες με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου του ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ Ε.Ε. και ΠΓΔΜ, ο οποίος εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2012. Ο επίτροπος ανέφερε ότι μετά την εσωπολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθεί ο ενταξιακός διάλογος με την Ε.Ε. Σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, όμως, όπως είπε, «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά».
Καθώς Αθήνα και Σκόπια θα εξετάζουν την πρόταση Νίμιτς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει, στις 16 Απριλίου, την ενδιάμεση έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ.
Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η χώρα του έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ σημείωσε την αφοσίωση, όπως είπε, της κυβέρνησής του στην προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: