Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Κυριακή των Βαϊων

 

"Τη αυτή ημέρα ΚΥΡΙΑΚΗ των ΒΑΪΩΝ την λαμπροφόρον και ένδοξον πανήγυριν της εις Ιερουσαλήμ εισόδου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν."


Η Κυριακή των Βαΐων είναι η τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ από τη Βηθανία. Την επόμενη ημέρα από την Ανάσταση του Αγίου Λαζάρου, ο Ιησούς έστειλε δύο από τους Μαθητές Του και Του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη. Στην πόλη είχε μαζευτεί πολύς κόσμος λόγω του Εβραϊκού Πάσχα (Το Εβραϊκό Πάσχα ήταν γιορτή που γινόταν σε ανάμνηση της απελευθέρωσης των Εβραίων από τους Αιγύπτιους).

Ο λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχετα πήραν στα χέρια τους κλαδιά από φοίνικες (στα Εβραϊκα βάγια) και βγήκαν να Τον υποδεχτούν. Άλλοι με τα ρούχα τους και άλλοι κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ' όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο Βασιλεύς του Ισραήλ». Ο Ιησούς Χριστός μπήκε στα Ιεροσόλυμα «επί πώλου όνου». Οι Ισραηλίτες Τον υποδέχονται με τιμές ως Βασιλιά.

Με την είσοδο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, στην Ιερουσαλήμ ξεκινά και το Θείο Δράμα "η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου".

Εύχομαι σε όλους καλή και Αγία Μεγάλη Εβδομάδα !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος α’.
Τὴν κοινὴν Ἀνάστασιν πρὸ τοῦ σοῦ πάθους πιστούμενος, ἐκ νεκρῶν ἤγειρας τὸν Λάζαρον Χριστὲ ὁ Θεός· ὅθεν καὶ ἡμεῖς ὡς οἱ παῖδες, τὰ τῆς νίκης σύμβολα φέροντες, σοὶ τῷ νικητῇ τοῦ θανάτου βοῶμεν· Ὠσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος, ἐν ὀνόματι Κυρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: