Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ζουράφα : η Ελληνική βραχονησίδα στο στόχαστρο του τουρκικού επεκτατισμού


Η βραχονησίδα Ζουράφα ή Ζγοράφα ή πιο γνωστή ως Λαδόξερα είναι το Βορειονατολικότερο νησάκι του Θρακικού Πελάγους και απέχει περίπου 6 ναυτικά μίλια από το Β/Α άκρο της Σαμοθράκης καθώς βρίσκεται βόρεια της Ίμβρου και νότια της Αλεξανδρούπολης.Η Ζουράφα είναι το ανατολικότερο σύνορο στο Βόρειο Αιγαίο και ταυτόχρονα η απόλυτη οριοθέτηση της Ελληνικής επικράτειας και της Ε.Ε.
Χάρη στην κυριαρχία που έχουμε βάσει διεθνών συνθηκών, η Ελλάδα επεκτείνει σημαντικά τις ζώνες θαλάσσιας κυριαρχίας της, δηλαδή τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα της στον κρίσιμο χώρο του Β.Α. Αιγαίου, προς τα ανατολικά. Ειδικά σε αυτό το νησάκι, τα νερά είναι πολύ ρηχά, ακόμη και σε μεγάλη απόσταση από αυτό, επεκτείνοντας κατά πολύ την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδος. Η «ελληνικότητα» της βραχονησίδας αμφισβητείται έντονα από την Άγκυρα,
με αποτέλεσμα την έντονη παράνομη δράση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, κάτι ανάλογο με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας.
Μάλιστα, η Ζουράφα περιλαμβάνεται στο εγχειρίδιο του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, το οποίο την καταχώριζε μεταξύ των 130 βραχονησίδων οι οποίες, σύμφωνα με τη γείτονα, τελούν υπό καθεστώς αμφισβήτησης και από τότε σημαίνονται με το χαρακτηρισμό «γκρίζες ζώνες».
Η Ζουράφα βυθίζεται λόγω της διάβρωσης των ακτών της με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια να κινδυνεύει να γίνει ύφαλος.Όμως αυτό το ανατολικότερο όριο των ελληνικών συνόρων, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινδυνεύει να πάψει να υπάρχει με κίνδυνο να αλλάξει ακόμη και η θαλάσσια συνορογραμμή Ελλάδας – Τουρκίας.
Εκτός όμως από την γεωπολιτική σημασία της, γύρω από τη νησίδα είναι γνωστό πως αναβλύζει ελαιώδης ουσία , πετρέλαιο δηλαδή, γεγονός που εξηγεί και την ονομασία της νησίδας ως Λαδοξέρας. Η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή της βραχονησίδας έκανε πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ να μιλήσει για “χρυσοφόρες πύλες”.
Τον τελευταίο χρόνο η τουρκική προκλητικότητα και οι “περίεργες” κινήσεις εντείνονται γύρω από τη βραχονησίδα Ζουράφα: ο φάρος της βρέθηκε κομμένος από τη βάση του, τουρκικά αλιευτικά ανεξέλεγκτα δραστηριοποιούνται μεταξύ Ζουράφας και Σαμοθράκης, ενώ την προηγούμενη Πέμπτη τουρκική ακταιωρός με τον αριθμό 308 στην πλώρη της το μεσημέρι της περασμένη Πέμπτης εφόρμησε ανενόχλητη στα ελληνικά ύδατα και προσπάθησε να εμβολίσει εν ψυχρώ περιπολικό του λιμεναρχείου Σαμοθράκης που ζητούσε από δύο τουρκικά αλιευτικά που ψάρευαν 4 μίλια από τη νησίδα Ζουράφα, να βγουν έξω από τα ελληνικά ύδατα.Στο παρά πέντε δεν έγινε επεισόδιο, αν και η Τουρκική ακταιωρός είχε την κάνη του πυροβόλου όπλου της προς τα πάνω σηκωμένη, σε αντίθεση με άλλες φορές που την είχε κάτω. Το γεγονός είναι, ότι τα Τουρκικά αλιευτικά, ψάρευαν ανενόχλητα στα χωρικά μας ύδατα και έχουν καταφέρει μέρα με τη μέρα να αγνοούν την Ζουράφα ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ;
Σημειώνεται επίσης ότι το περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης βρίσκεται ακινητοποιημένο από τον Δεκέμβριο του 2010 στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης λόγω βλάβης και δεν εγκρίνεται η δαπάνη ύψους 7 χιλιάδων ευρώ για την επισκευή του.
ΤΙ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟ.ΠΟ. Κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΜΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ;
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΌΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ.ΟΜΩΣ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ.
http://xryshaygh.wordpress.com/2012/04/10/%ce%b6%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%b1-%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b2%cf%81%ce%b1%cf%87%ce%bf%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%af%ce%b4%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%84/

Δεν υπάρχουν σχόλια: