Κυριακή 8 Απριλίου 2012

ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ... ΡΟΜΑ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ "ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ"

 Για να δείτε ακόμη μια φορά την υπηρεσία που έχουν αναλάβει οι πουρναροκαλλιεργητές -κατά κόσμον οικολόγοι πράσινοι- τους οποίους επιμένουν συγκεκριμένα εγχώρια κέντρα να τους θέλουν εντός του "ναού της δημοκρατίας" (βλέπε βουλή), χθες 7 Απριλίου γιόρτασαν την παγκόσμια ημέρα των Ρομά, δηλαδή των γύφτων. Φυσικά οι ίδιοι... ευαίσθητοι αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να γιορτάσουν οτιδήποτε αφορά τους Έλληνες. Διαβάστε λοιπόν την ανακοίνωση που έβγαλαν για τους αγαπημένους τους, μετά τους λαθρομετανάστες, γύφτους:
Η παγκόσμια ημέρα των Ρομά, βρίσκει και φέτος τους Ρομά και τις νομαδικές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη να εξακολουθούν να αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, υφιστάμενοι διώξεις, διακρίσεις, ρατσιστική βία και αποκλεισμό από την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την αγορά εργασίας, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία , το 54,7% των παιδιών Ρομά στην Ελλάδα δεν παρακολούθησε σχολικά μαθήματα το 2008, ενώ η παιδική θνησιμότητα εκτιμάται σε 11,6%, ποσοστό τριπλάσιο περίπου από τον υπόλοιπο παιδικό πληθυσμό της χώρας . Επιπλέον, συνεχίζουν να υφίστανται εξαναγκαστικές εξώσεις και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης σε διάφορους καταυλισμούς, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οικογένειες Ρομά εκδιώκονται κατ’ εξακολούθηση. Το 2010, η Ελλάδα κρίθηκε ένοχη δυο φορές για παραβίαση διεθνών συνθηκών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με περιπτώσεις εξαναγκαστικών εξώσεων και τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά.

Στην έκθεση που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφορικά με την κατάσταση των δικαιωμάτων των Ρομά και των νομαδικών κοινοτήτων στην Ευρώπη , αναφέρει ότι στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια έχουν επανειλημμένα σημειωθεί περιστατικά αστυνομικής βίας σε βάρος Ρομά , εκπαιδευτικός αποκλεισμός παιδιών Ρομά παρά τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου , χωρικός/οικιστικός διαχωρισμός των καταυλισμών Ρομά σε υποβαθμισμένες περιοχές καθώς και ο περιορισμός τους σε επαγγέλματα που βρίσκονται στο περιθώριο της αγοράς εργασίας όπως η συλλογή σκουπιδιών ή σκραπ.

Σε πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσε στο ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος σχετικά με τον εκπαιδευτικό αποκλεισμό παιδιών Ρομά στο Νομό Καρδίτσας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι παρά την πρόθεση της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το ζήτημα τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση δε βοηθάνε αρκετά στην αποτελεσματική κατάργηση του εκπαιδευτικού διαχωρισμού . Επιπλέον η δυσχερής θέση των Ρομά στην περιοχή και ο κοινωνικός τους αποκλεισμός επιδεινώνεται από την επιβολή προστίμων για αυθαίρετη δόμηση σε παράγκες του παλιού οικισμού Ρομά στους Σοφάδες, παρά την αντίθετη γνώμη που διατυπώθηκε από το Συνήγορο του Πολίτη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την ελληνική κυβέρνηση, να ευθυγραμμιστεί άμεσα με τους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την ένταξη των Ρομά, προχωρώντας στην άμεση λήψη μέτρων για την άρση του αποκλεισμού των Ρομά από την εκπαίδευση, την υγεία, την αγορά εργασίας, αλλά και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

  • Την Κυριακή 8 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης της C.A.R.E. (Chlidren’s Ark Roma Education) στον οικισμό Ρομά στα Εξαμίλια Κορινθίας.
http://www.stoxos.gr/2012/04/blog-post_600.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: