Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΠΑΕΙ Ο ΦΡΑΧΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ!

Θα καθυστερήσει τελικά η κατασκευή του συρμάτινου φράχτη στον Εβρο. Και μπορεί στις αρχές Φεβρουαρίου ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής να εγκαινίαζε ο ίδιος την έναρξη των εργασιών, όμως ο εργολάβος δεν έχει εγκατασταθεί ακόμη και υπολογίζει να πιάσει δουλειά καθυστερημένα μετά το Πάσχα.

Στις αρχές της εβδομάδας ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, δήλωνε ότι ο «φράχτης» θα είναι έτοιμος μέχρι τον Ιούνιο, όμως ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο, ο κ. Πέτρος Δαγρές, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν θα είναι δυνατό πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όσο για τα εγκαίνια έναρξης των εργασιών στις 6 Φεβρουαρίου κοντά στο χωριό Βύσσα του Εβρου, αφορούσαν μόνο ένα μεταφερόμενο ομοίωμα του φράχτη, μήκους μόλις 2 μέτρων.

Η εγκατάστασή του θα γίνει μόνο σε ένα χερσαίο τμήμα από τα 150 συνολικά χλμ. που είναι το σύνορο με την Τουρκία, στα βόρεια του Εβρου στο ύψος των Καστανιών. Θα ξεκινά από τις Καστανιές και τη «μεθοριακή πυραμίδα 2» και θα φτάνει μέχρι τη «μεθοριακή πυραμίδα 23» που συναντά το ποτάμι του Εβρου. Στην περιοχή αυτή ο ποταμός Εβρος «μπαίνει» μέσα στην Τουρκία για ένα μήκος περίπου 10 χλμ. και συνεχίζει μετά προς τα κάτω ως κοινό σύνορο Ελλάδας Τουρκίας.

Αυτό το κομμάτι του χερσαίου τμήματος αποτελεί ένα από τα πιο προβληματικά μέρη των συνόρων, αφού οι λαθρομετανάστες με τη βοήθεια συνήθως των Τούρκων διακινητών περνούν εύκολα το ποτάμι. Στη συνέχεια κρύβονται στην περιοχή, ώστε να μην εντοπιστούν από τους συνοριοφύλακες και περιμένουν για να τους παραλάβουν και να τους μεταφέρουν με διάφορους τρόπους στο εσωτερικό της χώρας.

Οσοι λαθρομετανάστες εντοπιστούν, συλλαμβάνονται και οδηγούνται είτε στο κέντρο παραμονής λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Εβρου στα Βόρεια -αυτό το διάστημα δεν λειτουργεί και επισκευάζεται- είτε στο κέντρο υποδοχής στον Πόρο νοτιότερα στον Εβρο. Ενας μικρός μόνο αριθμός από τους λαθρομετανάστες κρατείται μετά τον απαραίτητο έλεγχο και οι υπόλοιποι αφήνονται ελεύθεροι, με υπηρεσιακά σημειώματα, να κινηθούν οι περισσότεροι με προορισμό την Αθήνα.

Εκτιμάται ότι πάνω από το 50% των λαθρομεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα, εισέρχονται από την περιοχή του Εβρου. Το 2011 εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν εδώ 54.974 λαθρομετανάστες, έναντι 47.079 το 2010, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός εκείνων που κατάφεραν να περάσουν στην Ελλάδα από τον Εβρο χωρίς να εντοπιστούν από τους συνοριοφύλακες. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: