Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Στήριξη Γαλλίας στο θέμα της ΑΟΖ εκφράστηκε στην Επιτροπή Αμυνας

Το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον τεστ για την Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά τη διασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα για οικονομικές δραστηριότητες, ανέφερε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Εθνικής Αμυνας της Γαλλίας Olivier Darrason, μιλώντας στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας.


«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την έλλειψη ενεργειακών πηγών και, όταν υπάρχουν ενεργειακές πηγές, θα πρέπει να υπάρχει τρόπος να τις διαχειριστούμε σωστά με βάση τους διεθνείς νόμους», ανέφερε ο κ. Darrason, ο οποίος μιλούσε μέσω διερμηνέα.

Διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι είναι καθήκον και συμφέρον τόσο της Γαλλίας όσο και της ΕΕ να βοηθήσουν την Κύπρο σε αυτόν τον τομέα.

Εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη της Γαλλίας και της ΕΕ προς την Κύπρο, ιδιαίτερα ενόψει της ανάληψης της εξάμηνης Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Χαρακτήρισε ως μεγάλη ευκαιρία την ανάληψη από την Κύπρο της ευρωπαϊκής Προεδρίας, αναφέροντας ότι είναι μια ευκαιρία την οποία έχει ένα κράτος μέλος κάθε 13 χρόνια. Συμβούλεψε την Κύπρο να μην δράσει εγωιστικά, αλλά να προσπαθήσει να περάσει πολλές ιδέες, ώστε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να ασκηθεί προς την Κύπρο.

Εδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ναυτικής ασφάλειας ως θέμα που απασχολεί την ΕΕ και ανέδειξε το θέμα της προστασίας των οικονομικών ζωνών, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από την ευρωπαϊκή συνεργασία.

Αναφερόμενος σε συνέδριο για τη ναυτική ασφάλεια, που θα διοργανώσει το Υπουργείο Αμυνας της Κύπρου στη Γαλλία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στα πλαίσια της Προεδρίας, ο Γάλλος αξιωματούχος ανέδειξε και το θέμα της πειρατείας, το οποίο συμβαίνει πολύ κοντά στην Κύπρο.

Ο κ. Darrason είπε επίσης ότι για πρώτη φορά είχε την ευκαιρία να καταλάβει τί σημαίνει εισβολή όταν σήμερα παρακολούθησε μια πολύ συγκινητική τελετή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

«Αντιλαμβάνομαι τον πόνο σας και το πάθος με το οποίο μιλάτε για το θέμα», ανέφερε στους βουλευτές.

Τόνισε επίσης την πολύ σημαντική στρατηγική θέση της Κύπρου λόγω και της Αραβικής Ανοιξης και των προσφάτων εξελίξεων στη Συρία. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η σημαντική στρατηγική θέση της Κύπρου θα πρέπει να προβληθεί κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Κύπρου, ώστε η εταίροι της στην ΕΕ να αντιληφθούν ότι η Κύπρος είναι ένα πολύ δυνατό σημείο της Ευρώπης στη Μεσόγειο.

«Ζητούμε χώρες ισχυρές, όπως η Γαλλία, να στέκονται δίπλα στον δίκαιο αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου», είπε στον Γάλλο Αξιωματούχο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Γιώργος Βαρνάβα.

"Σίγουρα αναμένουμε από τις χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας να σταθούν δίπλα στην Κύπρο και να υπάρξουν αλληλέγγυες", ανέφερε ο κ. Βαρνάβας, σημειώνοντας ότι η Γαλλία διαχρονικά υποστήριζε τον δίκαιο αγώνα της Κύπρου. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να πει το ίδιο και για άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και ζήτησε να υπάρξει υποστήριξη.

Ζήτησε επίσης να γίνει κατανοητό ότι η Τουρκία, που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, κατέχει 40% ευρωπαϊκού εδάφους, ενώ υπάρχουν και πέραν των 200.000 εποίκων παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος. "Αναμένουμε", είπε, "από την ΕΕ να υποδείξει αυτά τα πράγματα στην Τουρκία και να στηρίξει τη δίκαιη επίλυση του προβλήματος για να ενταχθεί μια Τουρκία που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή".

Διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος καταβάλλει όλες τις προσπάθειες να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ από την 1ην Ιουλίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρει.

Είπε επίσης ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μπει στον παγκόσμιο χάρτη της ενέργειας, χρειάζεται τη συνεργασία χωρών όπως η Γαλλία για υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: