Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Μόνιμη ρωσική ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο και στην ΑΟΖ

 

Σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο στρατιωτική πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας από τις αρχές Μαίου αναμένεται ν' αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μόνιμη ρωσική ναυτική δύναμη. 


Αυτή θα είναι η πρώτη μόνιμη παρουσία της Ρωσίας στην Μεσόγειο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται ανέφερε στο πρακτορείο ότι ελήφθη η απόφαση για μόνιμη παρουσία των πλοίων του Ναυτικού της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποκαλύπτοντας ότι ήδη στην περιοχή βρίσκεται ένα αντιτορπιλικό, που ανήκει στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας και ένα υποβρύχιο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Μόσχα προγραμματίζει και τη μόνιμη εγκατάσταση ενός επιθετικού πυρηνικού υποβρυχίου στην περιοχή.

Επίσης ρωσικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας θα πραγματοποιούν περιπολίες μακράς ακτίνας από τις Συριακές ακτές μέχρι την Κρήτη καλύπτοντας βεβαίως και την περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ισραηλινές κινήσεις 

Ο Ισραηλινός Στρατός εξετάζει την ανάπτυξη πυραύλων αναχαίτισης στις εξέδρες απ΄ όπου θα γίνεται η εξόρυξη φυσικού αερίου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Jerusalem Post, οι Ισραηλινοί ανησυχούν πιστεύοντας ότι η Χεζμπολάχ θα προσπαθήσει να επιτεθεί στις πλατφόρμες εξόρυξης.

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιος τύπος συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας θα αναπτυχθεί στις εξέδρες του φυσικού αερίου ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα το βεληνεκές των πυραύλων που θα τοποθετήσει θα πρέπει να ξεπερνά τα τριακόσια χλμ με ότι αυτό σημαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: