Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Το μνημόνιο διαψεύδει σε όλα τα σημεία το διάγγελμα Σαμαρά

«Ο ψεύτης  και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», λέει ο θυμόσοφος Ελληνικός Λαός και διαβάζοντας το νέο Μνημόνιο δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε το διάγγελμα Σαμαρά προς τον Ελληνικό Λαό. Εκεί όπου με περίσσο θράσος ο πρόεδρος της «νέας» Νέας Δημοκρατίας, απέδειξε πως η ΝΔ παραμένει σταθερή στις παραδόσεις της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας, που πάντα υπήρξε παράταξη πολιταντισμού και κατάφορων ψευδών.
Είδαμε, λοιπόν, τον Αντώνη Σαμαρά να επικεντρώνεται, στο διάγγελμα του, σε τρία κυρίως σημεία, προκειμένου να φτάσει να ζητήσει την ψήφο του Ελληνικού Λαού. Αυτά τα τρία σημεία ήταν η «διάσωση» του 13ου και 14ου μισθού, η απόρριψη της αύξησης των αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα και η «ματαίωση» της οριζόντιας περικοπής των επικουρικών συντάξεων. Ας δούμε εν τάχει, όμως, τι είπε σχετικά με αυτά τα τρία ζητήματα ο πρόεδρος της ΝΔ και τι ακριβώς προβλέπει το νέο Μνημόνιο:
Αντικειμενικές αξίες:
Σαμαράς: «Απορρίψαμε τη νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση των πάντων.»
Μνημόνιο: «Μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειµενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραµµίσει σε µεγαλύτερο βαθµό προς τις τιµές της αγοράς.»
Συνεπώς το μόνο που κατάφερε ο Σαμαράς ήταν να μεταθέσει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να στηριχθεί στο γεγονός ότι το ψέμμα του θα έχει ξεχαστεί. Όμως, τι ακριβώς σημαίνει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα; Μα, φυσικά, παραπάνω φορολογία για αυτούς που κατέχουν ακίνητα και προφανώς ο στόχος δεν είναι το μεγαλολαμόγιο, αλλά ο μέσος Έλληνας νοικοκύρης που μπόρεσε από την εργασία του να αγοράσει ένα ακίνητο.
Επικουρικές συντάξεις
Σαμαράς: «Ματαιώσαμε την οριζόντια περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Επέμεινα να εξαιρεθούν από κάθε νέα μείωση οι χαμηλότερες επικουρικές και οι κύριες συντάξεις. Και έτσι έγινε.»
Μνημόνιο: «Η ατοµική σύνταξη θα υπολογίζεται µε βάση (i)  ένα θεωρητικό ποσοστό απόδοσης,  το οποίο σχετίζεται µε το ρυθµό αύξησης του µισθολογικού κόστους των ασφαλισµένων, (ii)  ένα παράγοντα αειφορίας,  ο οποίος αναπροσαρµόζει τις παροχές, ώστε να εξαλείφει αµέσως τυχόν µελλοντικές ανισορροπίες, αν αυτές προκύψουν. [1ο τρίµηνο του 2012] Η Κυβέρνηση θα µειώσει τις ονοµαστικές επικουρικές συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2012, µε σκοπό την εξάλειψη των ελλειµµάτων. Το νέο ενιαίο ταµείο εγκαθιστά, µε οικονοµικά αποδοτικό τρόπο, ένα µηχανογραφικό σύστηµα ατοµικών λογαριασµών συνταξιοδότησης. [1ο τρίµηνο του 2012]»
Και όσον αφορά την «διάσωση» του 13ου και 14ου μισθού θα το αφήσουμε στην κρίση των αναγνωστών δεδομένου ότι με την μείωση μισθών κατά 22% που προβλέπει το μνημόνιο, οι εργαζόμενοι χάνουν πολύ περισσότερα από αυτά. Τι θα κάνει, λοιπόν, ο Σαμαράς τώρα; Τον κοροϊδέψανε μήπως και το μνημόνιο δεν περιλαμβάνει αυτά που συμφωνήσανε; Από ότι δείχνει το πράγμα ο Σαμαράς έχει ήδη συμφωνήσει σε όλα και το μόνο που τον νοίαζει είναι να υφαρπάξει την ψήφο του Ελληνικού Λαού. Έχει ήδη, άλλωστε, επικαλεστεί την κομματική πειθαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: