Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, που επί ΠΑΣΟΚ φαγώθηκαν τα πακέτα στήριξης!

 

Ο Ζακ Ντελόρ, ο «πατέρας του ευρώ» που διέλυσε τις εθνικές οικονομίες, έφυγε από τη ζωή νωρίτερα σήμερα (27/12), σε ηλικία 98 ετών. 

Ο Γάλλος πολιτικός εργάστηκε στην Τράπεζα της Γαλλίας, υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και ευρωβουλευτής. Από το 1969 έως το 1972 ήταν Σύμβουλος του γκωλικού Γάλλου πρωθυπουργού Σαμπάν – Ντελμάς. Στη συνέχεια προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. 

Το 1981 έγινε Υπουργός Οικονομικών υπό τον Φρανσουά Μιτεράν. Ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του σχεδίου της ενοποίησης που κατέστρεψε την Ευρώπη, Από το 1985 μέχρι το 1995 διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Πέθανε στον ύπνο του σήμερα το πρωί (Τετάρτη) στο σπίτι του στο Παρίσι», δήλωσε η Μαρτίν Ομπρί, δήμαρχος της πόλης Λιλ. 

Τα «πακέτα» του και το ΠΑΣΟΚ 

Το 1982 την Ελλάδα κυβερνούσε το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, που ΘΑ μαςε έβγαζε από την ΕΚ (ΘΑ μας έβγαζε και απο το ΝΑΤΟ), όμως ο Ανδρέας, πιστός όπως πάντα στα ΘΑ του, ξεκινούσε μια διαπραγμάτευση με την ΕΟΚ για ένα ειδικό οικονομικό πρόγραμμα. Το πρώτο μεγάλο πακέτο θα μείνει στην ιστορία όχι τόσο με το τυπικό του όνομα (Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 1989-1993) αλλά ως «Πακέτο Ντελόρ» από το όνομα του Γάλλου σοσιαλιστή πολιτικού που εκτός των άλλων διαμόρφωσε την επίσης καταστροφική πορεία της ΕΟΚ προς το Μάαστριχτ.

https://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: