Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Β.Καρράς: Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος σύγχρονος λαϊκός ερμηνευτής – Οι σταθμοί της καριέρας του!

 

Μια από τις μεγαλύτερες φωνές του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού «σίγησε» το απόγευμα της Κυριακή 24 Δεκεμβρίου, παραμονή των Χριστουγέννων: Ο μεγάλος Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών. 

Από τα χείλη του Βασίλη Καρρά βγήκαν ορισμένα από ωραιότερα και δημοφιλέστερα λαϊκά τραγούδια. Τραγούδια που ξεσήκωναν τον κόσμο, αφού για δεκαετίες γέμιζε τους χώρους στους οποίους εμφανίζονταν.

Ο Βασίλης Καρράς στην καριέρα του είχε πετύχει κάτι το ανεπανάληπτο. Μπήκε στο βιβλίο Γκίνες όταν μάζεψε 17 χιλιάδες κόσμο στο στάδιο Arena στη Σόφια της Βουλγαρίας, ενώ ακόμα 5.000 θεατές, έμειναν απέξω καθώς δεν κατάφεραν να βρουν εισιτήριο. Ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος καλλιτέχνης που κατάφερε να γεμίσει το συγκεκριμένο στάδιο.


Πολλά από τα τραγούδια του έγιναν, δίχως υπερβολή, ύμνοι… Τα νυχτερινά κέντρα όπου εμφανίζονταν γέμιζαν ασφυκτικά με τον κόσμο από κάτω να παραληρεί. Ήταν ένας άρχοντας της νύχτας που ήξερε να διασκεδάζει τον κόσμο!

Η κηδεία του τραγουδιστή θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κοκκινοχώρι Καβάλας.


Η ζωή και η μεγάλη καριέρα του Βασίλη Καρρά

Ο Βασίλης Καρράς γεννήθηκε στο Κοκκινοχώρι Καβάλας στις 12/11/1953 και το πραγματικό του όνομα ήταν Βασίλης Κεσογλίδης. Στην οικογένειά του είχε δύο αδέρφια την Αναστασία και τον Δαμιανό. Οι γονείς του μετακόμισαν στη Θεσσαλονίκη όταν ήταν 10 ετών. Στα 16 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον νυχτερινό κέντρο «Πρόσφυγας» στον Εύοσμο, ήταν το 1969. Τότε εργαζόταν τα πρωινά ως μηχανικός αυτοκινήτων, μια δουλειά που του άρεσε πολύ. Αργότερα έπιασε δουλειά στον ΟΣΕ της Θεσσαλονίκης στο μηχανοστάσιο.

Για τους πρώτους δέκα δίσκους του σε μια δεκαετία συνεργάζεται με την εταιρεία Vasipap του επίσης Πόντιου Βασίλη Παπαδόπουλου από τη Γουμένισσα Κιλκίς που έχει δημιουργήσει μικρή «αυτοκρατορία» στον χώρο της ποντιακής μουσικής. Το πρώτο του 45άρι single κυκλοφορεί με το τίτλο «Παράγκες και Παλάτια».

Στην πίσω πλευρά ερμηνεύει το τραγούδι «Βάζεις στον πόνο μου φωτιά» που είχε τραγουδήσει αρχικά η Μαριώ το 1976. Και περιμένει το σουξέ. Αργεί, αλλά έρχεται. Το «μεγάλο μπαμ» γίνεται το 1989 με το άλμπουμ «Αυτή τη νύχτα». Το 4ο τραγούδι του δίσκου με τίτλο «Νύχτα ξελογιάστρα» τον συστήνει στο πανελλήνιο ακροατήριο.

Εγκαταλείπει πια τις άλλες δύο δουλειές του και τραγουδάει αφοσιωμένος μέχρι το ξημέρωμα στη θρυλική «Καλύβα» πίσω από το Αγνό στη Σταυρούπολη, στα «Δειλινά» της Νεάπολης, στο «Ρομέο» της Ανω Ηλιούπολης. Είναι μια τοπική φίρμα της βορειοελλαδίτικης νύχτας. Ανιχνεύει, όμως, το έδαφος για να ανοιχτεί στα μαγαζιά της Αθήνας.

Εχει «φάει πακέτο» το 1978 όταν τον κατεβάζει από τη Θεσσαλονίκη σε αθηναϊκή δισκογραφική ο Μίμης Πλέσσας ο οποίος εμπιστεύεται τη φωνή του και θέλει να του γράψει τραγούδια. Από την εταιρεία ακούει ότι μόλις έχουν κλείσει λαϊκό τραγουδιστή, τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο. Αρα περισσεύει ένας ακόμη.

Επιστρέφει πικραμένος πίσω στην πόλη του και περιμένει να χτυπήσει ξανά η πόρτα του. Δεν απογοητεύεται που ο χτύπος καθυστερεί. Πεισματάρης, όπως είναι, αποφασίζει να τη χτυπήσει αυτός. Εχει τη σιγουριά του γνήσιου ταλέντου και την εμπειρία που αντλεί από τη διαδρομή του στο κουρμπέτι της νυχτερινής διασκέδασης. Κατεβαίνει πάλι στην Αθήνα για ολιγοήμερες εμφανίσεις στο «Μύλος» στο τέρμα Πατησίων. Χαμός.

Είναι πιο γνωστός στον Νότο απ’ όσο νομίζει. Ωστόσο, «τρώει» πόλεμο. Τον αντέχει. Διαθέτει το τσαγανό του ανθρώπου που έχει κινδυνέψει η ζωή του. Τον έχουν απαγάγει δύο φορές, κι ας μην έχει πειράξει στη ζωή του κανέναν. Κι ας έχει μάθει, από το παραδοσιακό ήθος της οικογένειάς του να παραδέχεται τα όποια λάθη του και να ζητάει ειλικρινά συγγνώμη γι’ αυτά.

Τον έχουν τσουβαλιάσει σε τσιμεντοσακιά, τον έχουν απειλήσει με περίστροφα, τον έχουν ληστέψει και ξεπαραδιάσει. Σιγά, λοιπόν, ο άνθρωπος που είδε τον θάνατο να τον ακουμπά, μην κωλώσει στη σύρραξη με τα αντίπαλα εμπορικά συμφέροντα. «Δεν πάω πουθενά», εδώ θα μείνω. Η επιτυχία που παραμονεύει να τον επισκεφθεί, καταφθάνει ρωμαλέα.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Όλοι του του δίσκοι έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι και η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία ήρθε με το «Μ’έχεις κάνει αλήτη» του Μιχάλη Ρακιντζή που ξεπέρασε τις 180.000 πωλήσεις. Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 1980 κι ακολούθησε μια μεγάλη καριέρα με πάνω από 40 δίσκους.

Οι συνεργασίες με όλους τους γνωστούς μουσικούς και τραγουδιστές

Ο Βασίλης Καρράς είχε μεγάλη γκάμα τραγουδιών και οι συνεργασίες του έχουν αφήσει εποχή στα 54 χρόνια που τραγουδούσε. Ο Μιχάλης Ρακιτζής, o Φοίβος, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Αλέκος Χρυσοβέργης, ο Σπύρος Γιατράς, η Εύη Δρούτσα, ο Πάνος Φαλάρας, ο Χρήστος Δάντης, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Ηλίας Φιλίππου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Χρήστος Νικολόπουλος και πολλοί άλλοι συνθέτες και στιχουργοί έχουν συνεργαστεί μαζί του.

Αξέχαστα έχουν μείνει τα ντουέτα του με καλλιτέχνες όπως η Μαριάνθη Κεφάλα, οι Πυξ Λαξ, η Κωνσταντίνα, η Άντζελα Δημητρίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Νίκος Ζωιδάκης, η Καίτη Γαρμπή, η Δέσποινα Βανδή, η Έλλη Κοκκίνου, η Ειρήνη Μερκούρη, η Πάολα, ο Παντελής Παντελίδης, ο Γιώργος Κακοσαίος.

Τα περισσότερα από αυτά είχαν γραφτεί για μουσικά σχήματα στα νυχτερινά μαγαζιά που τραγουδούσε. Αντίστοιχα είχε γράψει μουσική για πολλά τραγούδια που είχαν τραγουδήσει άλλοι καλλιτέχνες.

Μεγάλες συνεργασίες είχε ο Βασίλης Καρράς κατά τη διάρκεια της μεγάλης καριέρας του με τον Γιώργο Θεοφάνους, τον Παντελή Παντελίδη, την Πάολα, τον Νίκο Ζωιδάκη, την Καίτη Γαρμπή και τη Δέσποινα Βανδή. Επίσης είχε συνεργαστεί με τον Στράτο Διονυσίου, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Σταμάτη Γονίδη, την Πόλυ Πάνου και τον Αντώνης Βαρδή.

Το 1996 συνεργάστηκε με τον Φοίβο για τον δίσκο με τίτλο «Τηλεφώνησε μου», που έγινε τεράστια επιτυχία. Ενώ από την συνεργασία του με τους Πυξ Λαξ το 1993 προέκυψε το ξεχωριστό «Άστη να λέει», το οποίο έγραψε ο Μάνος Ξυδούς για τον Στράτο Διονυσίου. Όμως τότε ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής πέθανε και ο Μάνος αποφάσισε να το δώσει στον Βασίλη Καρρά.


Στο πρόγραμμά του πάντα περιλάμβανε αρκετές περιοδείες στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Ο Καναδάς, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ και όπου αλλού υπήρχαν ομογενείς, ήταν στους προορισμούς του.

Η προσωπική του ζωή

Στην προσωπική του ζωή, ο Βασίλης Καρράς μετρούσε περισσότερα από 40 χρόνια γάμου δίπλα στη σύζυγό του, Χριστίνα με την οποία είχαν αποκτήσει μαζί μια κόρη την οποία πάντρεψαν το 2019.

https://www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: