Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Χάος στο Αφγανιστάν: νεκροί στους δρόμους από πυρά Ταλιμπάν – αρχίζουν να επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας

 

Οι Ταλιμπάν συντρίβουν κάθε θύλακα αντίστασης στην εξουσία τους, προχωρώντας σε συγκρούσεις με διαδηλωτές και αναγκάζοντας τους κατοίκους μίας ολόκληρης πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους ενώ το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ συνεχίζεται από την απόπειρα χιλιάδων ανθρώπων να αναζητήσουν οδό διαφυγής. 

Στην πόλη Κοστ στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν επεβλήθη την Πέμπτη απαγόρευση κυκλοφορίας επ’ αόριστον, ύστερα από τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας και εμφανίζουν εκατοντάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν ενάντια στο νέο καθεστώς. Πηγή που μίλησε στο CNN ανέφερε ότι κάθε είδους κίνησης θα απαγορευθεί ενώ κοινές δυνάμεις του Ισλαμικού Εμιράτου διεξάγουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην πόλη. Περίπου 650.000 Αφγανοί εκτιμάται ότι ζουν στις αστικές και αγροτικές περιοχές που περιβάλλουν την επαρχία της Κοστ. 

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην αφγανική πόλη Ασανταμπάντ όταν μαχητές Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που ανέμιζαν τη σημαία του Αφγανιστάν σε ένα συλλαλητήριο για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, μία ημέρα αφότου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια άλλη διαδήλωση. 

Οι διαδηλώσεις από ανθρώπους που ανεμίζουν την αφγανική σημαία, σε μερικές περιπτώσεις αφού καταστρέψουν τη λευκή σημαία των Ταλιμπάν σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, είναι οι πρώτες ενδείξεις λαϊκής εναντίωσης στους Ταλιμπάν μετά την εντυπωσιακή προέλασή τους σε όλη τη χώρα και την κατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ την Κυριακή. Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν οι απώλειες οφείλονται στα πυρά ή στο ποδοπάτημα που προκάλεσαν, δήλωσε ο Μοχάμεντ Σαλίμ από την πόλη αυτή, πρωτεύουσα της επαρχίας Κουνάρ (ανατολικά). 

Τους ξυλοκοπούν στην μέση του δρόμου 

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής των Los Angeles Times, Marcus Yam, σε ένα γεμάτο σκόνη δρόμο έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μαχητές των Ταλιμπάν είχαν παγιδεύσει εκατοντάδες άοπλους Αφγανούς. Οι Ταλιμπάν πυροβόλησαν με αυτόματα όπλα στον αέρα, ενώ δεν δίστασαν να επιτεθούν κατά συγκεντρωμένων ανδρών, γυναικών και παιδιών, τους οποίους ξυλοκόπησαν με κάθε μέσο που είχαν στην κατοχή τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, μερικοί από αυτούς που δέχτηκαν τα χτυπήματα προσπαθούσαν να ξεφύγουν από μια τρύπα στο φράχτη για να μπουν στο εσωτερικό του αεροδρομίου, ενώ άλλοι απλώς κάθονταν στο έδαφος, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη μανία των Ταλιμπάν.

https://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: