Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Μεθοδεύουν την επαναλειτουργία ισλαμικού τεμένους και στις Σέρρες

Μεθοδεύουν την επαναλειτουργία ισλαμικού τεμένους και στις Σέρρες
Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στις Σέρρες γύρω από το Ζινζιρλί τζαμί. «Μνημείο» και «πολιτιστική κληρονομιά» για τους πολιτικάντηδες, κατάλοιπο της οθωμανικής καταπίεσης για όσους γνωρίζουν την ιστορία αυτού του τόπου. Τον προηγούμενο μήνα, μετά από χρόνια εργασιών, άνοιξε τις πόρτες του προς το κοινό λειτουργώντας ως μουσείο και φιλοξενώντας έκθεση με ιστορικές φωτογραφίες της πόλης και ευρήματα του στρώματος καταστροφής του 1913.
Το άνοιγμα του Ζινζιρλί σε συνδυασμό με την έκθεση που στήθηκε άρον-άρον, αποτελεί άλλη μία ενέργεια της προερχόμενης απ’ τη ΝΔ Περιφέρειας για προσέλκυση τούρκων στην πόλη των Σερρών, δήθεν για «τουριστική ανάπτυξη». Παρόμοιες «στρατηγικές ανάπτυξης» έχει και ο προερχόμενος απ’ το ΠΑΣΟΚ δήμαρχος Αγγελίδης. Ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί η ενέργεια να ενταχθεί το άνοιγμα του Ζινζιρλί στο πρόγραμμα εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Σερρών.
Πέραν της όποιας «μουσειακής» χρήσης του, το Ζινζιρλί ήδη αποτελεί πόλο έλξης και για διάφορους που ονειρεύονται άλλο ένα λειτουργικό τζαμί στη Βόρειο Ελλάδα. Ήδη από το 2012, o «Σύλλογος Θρησκευτικών Λειτουργών Ιερών Τεμένων Δυτικής Θράκης», ένας σύλλογος «βιτρίνα» του τουρκικού προξενείου, είχε ζητήσει να χρησιμοποιηθεί ο χώρος για προσευχή. Τότε το αίτημα του είχε απορριφθεί με τη δικαιολογία ότι εκτελούνται τεχνικές εργασίες στον χώρο. Την προώθηση των συμφερόντων του τουρκικού προξενείου ανέλαβε φέτος η ΔΗΜ.ΑΡ. καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή και ρωτώντας να μάθει γιατί δεν παραχωρήθηκε ο χώρος για προσευχή. Έλαβαν μάλιστα τα «εύσημα» για την ενέργεια τους αυτή από τον εκδότη της ξανθιώτικης «Μιλλέτ», Τζεγκίζ Ομέρ, και τον γνωστό και μη εξαιρετέο εγκάθετο του τουρκικού προξενείου, Αμπντουλχαλήμ Ντεντέ. Σε ανάλογο αίτημα της εν λόγω ένωσης, τι θα απαντήσουν οι αρμόδιοι τώρα που δεν εκτελούνται πλέον εργασίες στο χώρο; Ιδιαίτερα δραστήριοι γύρω από το Ζινζιρλί είναι και στον ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, με την δημοτική παράταξη να εκφράζει δημόσια την «ελπίδα» της ο δήμαρχος Σερρών να κάνει πράξη τα όσα δήλωσε περί «αξιοποίησης» των οθωμανικών μνημείων της πόλης.
Οι κινήσεις τον τελευταίο καιρό γύρω από το ζήτημα του Ζινζιρλί είναι ιδιαίτερα ύποπτες. Από τη μία, υπερπροβολή της δήθεν «τουριστικής σημασίας» του ώστε να κάμψουν τις αντιστάσεις των Σερραίων που βλέπουν την αγορά της πόλης να μαραζώνει και τα μαγαζιά να κλείνουν κατά δεκάδες το ένα πίσω από το άλλο. Από την άλλη, οι «γείτονες» μας που βλέπουν το ελλαδικό κράτος να τους κάνει άλλο ένα τεράστιο δώρο και να τους ανοίγει την κερκόπορτα για να πατήσουν ακόμα πιο γερά στην ελληνική επικράτεια. Η Χρυσή Αυγή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα και προειδοποιεί προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψει η πόλη των Σερρών να μετατραπεί σε μουσουλμανική επαρχία. Ενώ οι τούρκοι σχεδιάζουν να μετατρέψουν ακόμα και την Αγία Σοφία σε τζαμί, δεν είναι δυνατό να τους αφήσουμε να αλωνίζουν και στην ελληνική επικράτεια δήθεν για «θρησκευτικούς λόγους».
Πηγή: xathess.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: