Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΤΡΟΪΚΑ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ... Ωμός εκβιασμός: "Κλείστε άμεσα ΕΑΣ & ΕΛΒΟ αν θέλετε τα 2 δισ. €" !!



Nα κλείσουν ΕΑΣ και ΕΛΒΟ "εδώ και τώρα" απαίτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνοντας ποιος κάνει κουμάντο στην χώρα και αφήνοντας τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς την παραμικρή δυνατότητα παραγωγής έστω και απλών σφαιρών αλλά και υποστήριξης-ανακατασκευής οχημάτων ή και παραγωγής οχημάτων παντός είδους.

Η τρόικα έχει θέσει ως προαπαιτούμενο το κλείσιμο των δύο βιομηχανιών για να δοθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών "σιγοντάρει" στις θέσεις της τρόικας.
Μάλιστα τονίζεται πως χωρίς καμία χρηματοδότηση "η χώρα μπορεί να επιβιώσει το αργότερο μέχρι τις αρχές της άνοιξης". Φυσικά πρόκειται για κούφιες απειλές, αλλά δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση για  να δώσει την κατάλληλη απάντηση...
Μάλιστα για να στηρίξουν την έωλη  επιχειρηματολογία τους καταφεύγουν σε φτηνές δικαιολογίες υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που να έχει αμυντικές βιομηχανίες που να μπαίνουν τόσο πολύ «μέσα», να είναι δηλαδή τόσο ζημιογόνες.
Είναι σαφές ότι κάτι παίζεται στις Βρυξέλλες - σε βάρος φυσικά της Ελλάδας - αφού και οι δύο βιομηχανίες θα μπορούσαν εύκολα να γυρίσουν σε κερδοφορία, ενώ οι ζημιές της ΕΛΒΟ είναι αμελητέες: Κάτω από 30 εκατ. ευρώ, τα οποία εύκολα θα μπορούσε να τα πληρώσει ένας υποψήφιος αγοράστής.
Η ρωσικής Rosoboronexport έχει επίσημα δηλώσει και μάλιστα εγγράφως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με επιστολή του γενικού διευθυντής της Α.Ισάακιν "Πείτε μας τι θέλετε να αγοράσουμε για σας ενισχύσουμε οικονομικά και να ενδυναμώσουμε την στρατηγική μας συνεργασία και θα το κάνουμε"
Από την άλλη πλευρά και η γερμανική Rheinmetall έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις δύο βιομηχανίες, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι "Οι Γερμανοί βρίσκονται πίσω από τις εξελίξεις: Θέλουν να τις κλείσουν για να τις πάρουν "καθαρές" χωρίς προσωπικό και υποχρεώσεις"
Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν ότι δεν χρειάζεται να μείνουν ούτε 170 εργαζόμενοι στα ΕΑΣ και να περιοριστούν στις προμήθειες μόνο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά το πρότυπο της απόφασης για τα ΕΝΑΕ.
Με απλά λόγα θέλουν να βγάλουν από τον διεθνή ανταγωνισμό την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, τόσο η μεταλλευτική εταιρεία ΛΑΡΚΟ όσο και οι εταιρείες Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) πρέπει να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες τις κρατικές επιχορηγήσεις.
Το κυβερνητικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση των τριών εταιρειών απορρίφθηκε ως μη βιώσιμο και μη ρεαλιστικό με ένα απλό email, το οποίο απέστειλε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Ματίας Μορς, προς τη γενική γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.
Παραλλήλως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται στον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των κρατικών ενισχύσεων προς όφελος των αμυντικών βιομηχανιών, επιβάλλοντας τη γραμμή να γίνονται διαγωνισμοί παντού...
Μάλιστα απορρίφθηκε και η πρόταση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλου (η τελευταία φωνή υποστήριξης με υλοποιήσιμες και χωρίς κανένα κόστος για την ΕΕ, προτάσεις για την βιωσιμότητας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας) για αγορά των δύο αμυντικών βιομηχανιών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Μέσα σε όλα αυτά, αναζητείται και η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φ.Γεννηματά, η οποία έχει αναλάβει το, χειρισμό του θέματος από πλευράς υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας...
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: