Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΧΗΜΕΙΑΣ...

Μέσα στους βασικούς διεκδικητές του φετινού Νόμπελ Χημείας βρίσκεται ένας διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός χημικός, σύμφωνα με τις παραδοσιακές προβλέψεις του οργανισμού «Thomson Reuters».

Ο Παύλος Αλιβιζάτος είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και από το 2009 βρίσκεται στη θέση του διευθυντή στο Εθνικό Εργαστήριο, Λόρενς Μπέρκλεϊ, των Η.Π.Α..

Το Νόμπελ θα απονεμηθεί στις 9 Οκτωβρίου.

Ανάμεσα στους 100 κορυφαίους χημικούς

Ο Αλιβιζάτος θεωρείται αυθεντία διεθνώς στον τομέα της νανοτεχνολογίας, της επιστήμης των υλικών και γενικότερα της χημείας. Γεννήθηκε στο Σικάγο το 1959 και σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε οικογενειακώς στην Αθήνα, όπου «τέλειωσε» το γυμνάσιο και έμαθε καλά τα ελληνικά. Στη συνέχεια επέστρεψε στις Η.Π.Α., όπου σπούδασε και έκανε καριέρα.

Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α., της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, καθώς και πολλών άλλων επιστημονικών ενώσεων. Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα της «Thomson Reuters», θεωρείται πέμπτος στη λίστα των 100 κορυφαίων χημικών διεθνώς κατά τη τελευταία δεκαετία. Έχει πρόσφατα τιμηθεί με κορυφαία επιστημονικά βραβεία, όπως το «Βραβείο Linus Pauling» (2011) και το «Βραβείο Χημείας Wolf» (2012).

Όσον αφορά στα υπόλοιπα φετινά Νόμπελ, ο οργανισμός «Thomson Reuters» θεωρεί πολύ πιθανή τη βράβευση του διδύμου Πίτερ Χιγκς και Φρανσουά Ενγκλέρ για το Νόμπελ Φυσικής (χάρη στην ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς).

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: