Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Έλληνες Γιατροί: Προβλήματα στον τρόπο εκτέλεσης των χημειοθεραπειών στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»


Σε απλούς θαλάμους, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, πραγματοποιούνται στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον Ευαγγελισμό, οι χημειοθεραπείες των καρκινοπαθών, αντί να γίνονται στον υπερσύγχρονο ειδικό διαθέσιμο χώρο όπου γίνεται απαγωγή των επικίνδυνων σωματιδίων των φαρμάκων της χημειοθεραπείας. Αυτό γίνεται επειδή δεν υπάρχει το προσωπικό που χρειάζεται για να ανοίξει ο ειδικός θάλαμος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην υγεία των εργαζομένων που κάνουν την αραίωση των φαρμάκων.
Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων του νοσοκομείου, εδώ και καιρό νοσηλεύτριες λιποθυμούν, βγάζουν εξανθήματα, έχουν δύσπνοιες και δυσφορία, συμπτώματα που αποδίδονται ευθέως στις επιπτώσεις από τα χημικά των φαρμάκων. Η παρασκευή των διαλυμάτων (αραίωση των φαρμάκων) απαιτεί ειδικούς χώρους, ασφαλή μηχανήματα με φίλτρα και απαγωγή των επικίνδυνων σωματιδίων, απαιτεί κεντρικό χώρο στο Νοσοκομείο και εξειδικευμένο προσωπικό. Σε επτά τουλάχιστον τμήματα γίνεται η παρασκευή των διαλυμάτων. Σε αρκετούς απ αυτούς χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, ενώ σε άλλους υπάρχουν πεπαλαιωμένα μηχανήματα με συχνές βλάβες. Οι εργαζόμενοι εκτός από τις καθημερινές διαπιστώσεις των προβλημάτων εκφράζουν την ανησυχία τους και για μακροχρόνια προβλήματα όπως καρκινογένεση, τα οποία δε μπορούν να υπολογισθούν ακόμη. Ενώ υπάρχει εδώ και αρκετούς μήνες ειδικός κεντρικός χώρος στο φαρμακείο του Νοσοκομείου με ειδικό εξοπλισμό, δεν υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό για να λειτουργήσει.
Η συγκεκριμένη υγειονομική μονάδα πρέπει άμεσα να στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και να αναβαθμιστεί με ασφαλή μηχανήματα με φίλτρα για την απαγωγή των επικίνδυνων σωματιδίων των φαρμάκων. Είναι ντροπή στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας να επικρατούν συνθήκες που δεν αρμόζουν στην χώρα μας. Είναι ντροπή να διακινδυνεύεται η ζωή και η υγεία του προσωπικού του Νοσοκομείου για να μπορέσει η μνημονιακή κυβέρνηση να πληρώσει τα αφεντικά της.
Το θέμα έχει τεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από τον Βουλευτή Γεώργιο Γερμενή με σχετική ερώτηση.


http://www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: