Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της δημοκρατίας

Έχει, ομολογουμένως, πολύ πλάκα το πως αντιλαμβάνονται την δημοκρατία και το γεγονός ότι κινδυνολογούν για το ότι αυτή «κινδυνεύει». Έχουμε δει όλοι πλέον τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ για την ανακήρυξη νέου προέδρου, ο οποίος βεβαίως είναι προαποφασισμένο ότι θα είναι ο Βενιζέλος. Αναμένεται δε οσονούπω και η παραίτηση του από την θέση του υπουργού προκειμένου να «διαγωνιστεί» για την αρχηγία. Παράλληλα βεβαίως έχουν ενταθεί τα δημοσιεύματα των καθεστωτικών ΜΜΕ σχετικά με το «πόσο καλά πάει πλέον, ξαφνικά, η οικονομία» προκειμένου να νεκραναστήσουν το ΠΑΣΟΚ λες και ο κόσμος τρώει κουτόχορτο. Λες και δεν θυμάται κανείς πως πριν λίγες, μόλις, μέρες οι ίδιοι δημοσιογράφοι λέγανε ότι «θα πεινάσουμε». Τώρα ξαφνικά μέχρι και πλεόνασμα ανακάλυψαν.
Εν πάση περιπτώσει, εν όψει της κυριακάτικης εκλογής, βγήκε και μίλησε ο Βενιζέλος και αξίζει τον κόπο κάποιος να δει τις δηλώσεις του, ώστε να καταφέρουμε να γελάσουμε εν μέσω κρίσης. Έτσι ο Βενιζέλος κάλεσε για πανστρατιά του ΠΑΣΟΚ εν όψει της «εκλογής», λέγοντας: «Η πόρτα του ΠΑΣΟΚ είναι πάντα ανοιχτή γι’ αυτούς που νιώθουν ότι εδώ ανήκουν και είναι πολλοί αυτοί που πρέπει να διαβούν την πόρτα αυτή, σημαντικοί άνθρωποι με διαδρομή, με ιστορία, πολιτικές προσωπικότητες, άνθρωποι που έχουν συνεισφέρει στον τόπο. Η πρόσκληση όμως δεν αφορά μόνο τους επώνυμους, η πρόσκληση αφορά και τους λιγότερο γνωστούς στο δημόσιο βίο -επικοινωνιακά εννοώ γνωστούς- συναγωνιστές μας, συντρόφους μας, φίλους μας που εδώ είναι το σπίτι τους».
Αναμένουν, οπότε, στο ΠΑΣΟΚ με αγωνία τις εκλογές. Για να βγαίνει και ολόκληρος κοτζάμ πρόεδρος και να λέει ότι η διαδικασία «εκλογής» του, αυτή η «γιορτή της δημοκρατίας» είναι «μια μεγάλη θερμή πρόσκληση προς τα μέλη, τους φίλους μας, τους να έρθουν να ξανασφίξουμε τα χέρια μας. Είναι ένα προσκλητήριο σε όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς», πρέπει να είναι κάτι το πολύ σημαντικό για τους «δημοκράτες», που εμείς οι «φασίστες» δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Ίσως να φταίει το γεγονός ότι ο Βενιζέλος είναι ο μόνος υποψήφιος. Οπότε μάλλον αυτό για το οποίο περιμένουν και ανυπομονούν στο ΠΑΣΟΚ είναι για το «δίευρω» που θα δώσει όποιος πάει να ψηφίσει για το αν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο Βενιζέλος ή ο Βενιζέλος.
Πάντως αν βγουν τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια και συγκρίνουμε τον συνολικό αριθμό ψηφοφόρων με τον αντίστοιχο αριθμό πριν μερικά χρόνια, έχει να πέσει πολύ γέλιο. Θα είναι η μοναδική περίπτωση προέδρου ο Βενιζέλος που θα είναι μόνος υποψήφιος και πρόεδρος (βάση δημοκρατίας) θα έχει βγει ο «κανένας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: