Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Νέες εκτιμήσεις για το φυσικό αέριο Στα 5,1 τρισ. κυβικά πόδια το κοίτασμα στο «οικόπεδο 12»


Αρκετά αισιόδοξη τελικά ήταν η πρόβλεψη για τα επτά τρισ. κυβικά πόδια που ανακοινώθηκαν αρχικά για το «οικόπεδο 12», όπως έδειξαν οι λεπτομερείς αναλύσεις των ευρημάτων από την πρώτη γεώτρηση «Αφροδίτη 1» που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο οίκο «Netherlants Sewell & Associates Ltd» ο οποίος, όπως και προηγουμένως είχε γράψει ο «Φ», είναι ένας εκ των δύο διεθνώς αναγνωρισμένων οίκων αξιολόγησης κοιτασμάτων με τους οποίους έχει συμβληθεί η Noble Energy, το περιεχόμενο του κοιτάσματος είναι 5,1 τρισ. κυβικά πόδια.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν από 3 έως 9 τρισ. κυβικά πόδια με μέσο όρο τα 7 τρισ.Το ευρύ φάσμα εκτιμήσεων για το μέγεθος του κοιτάσματος, οφείλεται στην πολύπλοκη δομή όπως γεωλογικούς σχηματισμούς, σύμφωνα με τις εξηγήσεις που δίνονται.Τη νέα εκτίμηση της «Netherlands Sewell & Associates Ltd», αποκάλυψε χθες Τρίτη στο Ισραήλ το οικονομικό περιοδικό «Globes», ενώ μέχρι στιγμής αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση από πλευράς Noble Energy προς τους μετόχους της ή το Χρηματιστήριο.

Επίσης, ο διεθνής οίκος ειδικών υποβάθμισε και το ποσοστό πιθανοτήτων από 70% σε 50%.Σύμφωνα με την αξιολόγηση των ευρημάτων από τη γεώτρηση «Αφροδίτη 1», στο «οικόπεδο 12» το κοίτασμα αποτελείται από δύο διαδοχικούς ταμιευτήρες, με τον πρώτο να περιέχει 3,7 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και τον δεύτερο 1,7 τρισ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η είδηση έρχεται σε μια περίοδο που αφενός η Noble και οι Ισραηλινοί της συνεταίροι βρίσκονται σε επαφές για προτάσεις τόσο από Gasprom, όσο και από CNook για πώληση μεριδίων, αλλά αφετέρου βρίσκεται σε εξέλιξη ο Β’ Γύρος αδειοδότησης για τα κυπριακά «οικόπεδα».Στο μεταξύ, σε μιαν άλλη εξέλιξη, από το Σάββατο βρίσκεται στα ανοικτά της Λεμεσού, το υπό ιταλική σημαία ειδικό ερευνητικό σκάφος «ODIN FINDER», το οποίο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Φ», πραγματοποιεί βυθομετρήσεις και συγκεντρώνει στοιχεία με σκοπό τη χάραξη της όδευσης αγωγού από το «οικόπεδο 12» και το «Λεβιάθαν» προς την Κύπρο, στα πλαίσια των μελετών διαφόρων λύσεων που αναλύουν οι Noble Energy και η Technip.

Το ερευνητικό πλέει με ταχύτητες της τάξης των 5 ναυτικών μιλίων σε παραλληλόγραμμα, σε περιοχή μεταξύ 5 και 40 ναυτικών μιλίων ανοικτά της Λεμεσού. Το ίδιο σκάφος τους προηγούμενους μήνες διεξήγαγε παρόμοιες μελέτες στις ακτές του Ισραήλ για την όδευση υποβρύχιων αγωγών φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: