Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΛΟΓΟΙ ΠΕΡΙΚΛΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
1870 – 1911
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΣΘΗΚΕ Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Περικλής Γιαννόπουλος μελέτησε την Ιστορία, την Τέχνη, τον Ελληνικό χώρο, την παράδοση και κατέληξε σ’ ένα μήνυμα με κέντρο την Ελληνική Φυλή την Ελληνική Ιστορία και την Ελληνική αισθητική.
Θα σταθούμε σε ορισμένες σελίδες της εκδόσεως των “ΑΠΑΝΤΩΝ” του.
Ο Γιαννόπουλος ήταν αηδιασμένος από την κατάσταση της Ελλάδος στην εποχή του.
Τίποτε δεν του αρέσει και δεν έχει καθόλου άδικο :
Η κατάσταση του κρατικού μηχανισμού με τους νωθρούς και διεφθαρμένους υπαλλήλους και της κοινωνίας με την συνεχή μίμηση ξένων προτύπων ζωής, η στρατιωτική ανεπάρκεια, η διπλωματική αδυναμία, ή έλλειψη Νέων και ιδίως Ελληνικών ιδεών στην πολιτιστική δημιουργία και πάνω απ’ όλα ανήθικο και ανίκανο πολίτευμα και κόμματα που αποκοιμίζουν και διαφθείρουν το λαό.
Όλα αυτά τον κάνουν να πιστεύει ότι μ’ αυτούς τους ανθρώπους και αυτές τις ιδέες δεν είναι δυνατόν να υπάρξει βελτίωση της καταστάσεως. Μια και μόνη διέξοδο βλέπει ο Γιαννόπουλος : την Επανάσταση!
Πως την εννοεί όμως; από πολλούς θεωρείται οραματιστής και ρομαντικός.
Στην πραγματικότητα πίσω από τον χείμαρρο των λόγων του και το λογοτεχνικό του ύφος κρύβεται μια αξιόλογη πολιτική οξύνοια.
Ξέρει πως για να γίνει η επανάσταση με την πλήρη σημασία της πρέπει να προηγηθεί πνευματική και ιδεολογική επανάσταση. Απαιτεί με ξεχωριστή τόλμη την κατάργηση των παλαιών αξιών και ιδεών που κυριαρχούν στην πολιτική, κοινωνική και πνευματική ζωή του τόπου γιατί τις θεωρεί υπεύθυνες για την κατάντια της Χώρας.
Πιστεύει ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια ιδεολογική κίνηση από πνευματικούς ανθρώπους που θα δημιουργήσουν τον Εθνικό ιδεολογικό Κόσμο που θα βασίζεται στην Φύση της Ελληνικής Φυλής. Κατόπιν βλέπει την δημιουργία ενός πολιτικού οργάνου, συγκεντρωτικού αλλά συλλογικού που θα πραγματοποιήσει την αλλαγή σ’ όλους τους τομείς της Εθνικής ζωής.
Η επανάσταση που θέλησε ο Γιαννόπουλος δεν έγινε. Απλώς πραγματοποιήθηκε μια Εθνική ανάταση στην πνευματική προετοιμασία της οποίας έχει ο ίδιος μία κεντρική θέση χάρις στο έργο και την προσωπική του παρουσία. Τα προβλήματα όμως δεν λύθηκαν, ούτε ξεριζώθηκαν οι αιτίες που τα προκαλούσαν, αλλά συνεχίζουν να ταλαιπωρούν το Έθνος. Κάτι περισσότερο ή παρακμή και η σήψη έχουν προχωρήσει πολύ βαθύτερα.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ :
- Ελληνική Φυλή ο μεγαλύτερος Εχθρός Σου είναι: Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ.
- Ελληνική Φυλή τι φωνάζεις; Μπήκαν κλέφτες στο μανδρί; Εάν Σου βαστά έμπα διώχτους.
- Ελληνική Φυλή είσαι ΑΝΗΘΙΚΟΣ: διότι θέλεις οι Φραγκικοί Στρατοί και Στόλοι να Σου φυλάν τ’ αμπέλια ΣΟΥ.
- Ελληνική Φυλή δε μας λες; ΚΟΚΟΤΑ κατάντησες και δε Σε μέλλει και δε μιλάς για τίποτε άλλο παρά ποιος Φράγκος σε χάιδεψε και ποιος σε φίλησε και τίνος αρέσεις;
- Ζωντόβολα, μη φοβάσθε την ΑΛΗΘΕΙΑ. Η Αλήθεια δεν σκοτώνει, τα ΨΕΜΜΑΤΑ καταθάπτουν τους Λαούς.
- Το βέβαιον είναι ότι εκαταντήσαμεν τόσον αηδία, όντες και ποιούντες το Παν μέχρι του 15ου αίώνος, ώστε δικαίως μας εζήλευσαν και μας εσυχάθησαν και μας εμίσησαν όλοι οι Λαοί.
- Κύριοι που παίζετε τον Έλληνα και την Ελλάδα και ψάλλετε όλην την ώρα… ΚΟΙΤΙΔΑ… ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ… Και τα άλλα όμοια, πρέπει να θέλετε το ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΠΝΕΥΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ.
- Τα πάντα πρέπει να κατασιγασθούν μέσα μας δια να συναισθανθώμεν και αναγνωρίσωμεν οία πραγματικώς είναι, την Πραγματικην ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΜΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΝ.
- Όπως όταν ήλθεν η ώρα, επετάξαμεν το Πολιτικόν πρόσχημα και εφωνάξαμεν: είμεθα ΕΛΛΗΝΕΣ, ούτω και τώρα ο Έλλην πρέπει να είναι έτοιμος δια την ώραν της ΑΝΑΓΚΗΣ να πετάξη και τον Πνευματικόν Εβραϊσμόν και να ξαναφωνάξη -αν θέλη να γλυτώση- από το ΣΛΑΥΙΚΟ ΠΟΤΑΜΙ, ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝ.
- Από της Πτώσεως ο Ελληνισμός περιπατεί στον Κόσμο με το ΕΝΑ μόνον Εγκεφαλικό Ημισφαίριο, σαν άνθρωπος που του πριόνισαν στη μέση και καθέτως το κεφάλι.
- Ελληνική Φυλή, οι Έλληνες της ΕΥΡΩΠΗΣ -ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΣΟΥ- Σού έκαμαν το Τρομερότερο και Αγριότερο ΚΑΚΟ. Αυτοί με τους Δασκαλοτσούσιδες και τους Κουτσουροκαλλιτέχνες Σου Σέ βούλιαξαν στη ΦΡΑΓΚΟΣΚΛΑΒΙΑ.
- Διά να είναι η Φυλή εις το Χάλι που είναι, φανερόν ότι οι Τωρινοί Έλληνες είσθε οι χειρότεροι που υπήρξαν ποτέ.
- Ελληνική Φυλή, πάψε τις Ψευτιές και τους ΨΕΥΤΕΣ κι αρχήνα να σκεφθής.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΦΥΛΗ: ΕΧΕΙ ΟΡΕΞΙΝ ΝΑ ΣΚΕΦΘΗ;
ΣΧΟΛΙΟ
ΑΥΤΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΕΜΕΙΣ ΠΟΙΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ?

Δεν υπάρχουν σχόλια: