Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΡΩΣΙΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Α.Ο.Ζ

Την αμέριστη στήριξη της Μόσχας προς τη Λευκωσία, αναφορικά με την εξερεύνηση και εξόρυξη των πλουτοπαραγωγικών-ενεργειακών πηγών που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της, διατύπωσε, με δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Alexander Lukasevich.


«Οι δραστηριότητες της Κύπρου προς εξερεύνηση και εξόρυξη ορυκτών πηγών πλούτου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) ανταποκρίνονται στο διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», επεσήμανε ο κ. Lukasevich.

Παράλληλα, ο ίδιος παρέπεμψε στη διεθνή νομοθεσία, τονίζοντας ότι «σύμφωνα με τη Συνθήκη του Ο.Η.Ε. για το Διεθνές Δίκαιο από το 1982, την οποία μεταξύ άλλων 162 κρατών έχει υπογράψει και η Κυπριακή Δημοκρατία, κάθε κράτος με θαλάσσιες ακτές κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ του για σκοπούς εξερεύνησης, εκμετάλλευσης και προστασίας τόσο των ζώντων, όσο και των μη ζώντων φυσικών πηγών, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων, που καλύπτουν το θαλάσσιο βυθό, το βυθό και το υπέδαφός του (σημείο α της παραγράφου 1 του άρθρου 56 της Συνθήκης)».

Δεν υπάρχουν σχόλια: