Για έκτη συνεχόμενη μέρα συνεχίζεται η τουρκική εισβολή, η λεγόμενη «Πηγή Ειρήνης» στη βόρεια Συρία και τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, ειδικά μετά την προκαταρτική συμφωνία Δαμασκού – Κούρδων που περιορίζεται στην ανάπτυξη στρατού κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Συρίας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χθες δήλωσε πως θα παραδώσει τη στρατηγική πόλη Μαμπίτζ στους Άραβες, δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω, αν και οι ΗΠΑ διαδίδουν πως ο τουρκικός στρατός δεν θα επιτεθεί στην πόλη Κομπάνι.
Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, η τουρκική εισβολή εστιάζει σε κομβικής σημασίας πόλεις για τις κουρδικές δυνάμεις, όπως τη Ρας αλ-Αΐν που τα τουρκικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν αδιάκοπα. Στο Σερέ Κανιγιέ, όπως είναι το κουρδικό όνομα της πόλης, μετρούν δεκάδες απώλειες αμάχων, ωστόσο παραμένει υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).
Μεγάλη σημασία προσδίδεται στην πόλη Μαμπίτζ, η οποία εφάπτεται των τουρκοσυριακών συνόρων και το αστικό κέντρο της οποίας ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις. Τουρκικές εναέριες και χερσαίες δυνάμεις, καθώς και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) συγκεντρώνονται γύρω από τη Μαμπίτζ, την οποία ωστόσο προφυλάσσουν και δυνάμεις του Άσαντ.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζεται και στον κομβικής σημασίας αυτοκινητόδρομο Μ4, που φέρεται να «μοιράζονται» κουρδικές, συριακές και τουρκικές δυνάμεις.
Ανατολικότερα, αξίζει να αναφερθεί ότι οι Σύριοι αντάρτες, αντικαθεστωτικοί και σύμμαχοι του Ταγίπ Ερντογάν ύψωσαν τη σημαία τους στο Τελ Αμπιάντ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία και ήταν υπό κουρδικό έλεγχο. Ο τουρκικός στρατός προελαύνει και προς την Τελ Ταμέρ, πόλη των κουρδικών δυνάμεων, έχοντας καταλάβει κοντινά χωριά.
Η στάση των «ισχυρών»
Ρωσία: Και με τον Ερντογάν και με τον Άσαντ
Η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, διατηρεί επικοινωνία τόσο με τη Δαμασκό όσο και με την Άγκυρα, χωρίς να γνωρίζει κανείς πόσο μπορεί πια να επηρεάσει τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Υποστηρίζει σθεναρά την εξουσία του Άσαντ στη μακροχρόνια συριακή διένεξη, ενώ συντηρεί μια στρατηγική συμφωνία με τον Ερντογάν. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε την Κυριακή ότι η Συρία έχει ανάγκη από ένα νέο Σύνταγμα που θα καταρτιστεί για το συμφέρον της χώρας και θα πρέπει να εγγυάται τα δικαιώματα όλων των εθνικών και θρησκευτικών ομάδων.
Εν μέσω αυτής της κατάστασης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μοιάζει να ακροβατεί στις εκλάμψεις του ηγέτη της Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ενώ αποσύρει τα στρατεύματά του από τη βόρεια Συρία αφήνοντας αμάχους και μαχόμενους στο έλεος του Ερντογάν, μιλά για κυρώσεις στην Τουρκία.
Χθες δε, σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν δέχονται να αναλάβουν την κράτηση των τζιχαντιστών, τους οποίους οι Κούρδοι, όπως ισχυρίστηκε ο πλανητάρχης, μπορεί να απελευθερώσουν για να μπλέξουν τις ΗΠΑ. Αυτό, ενώ έχουν ήδη δραπετεύσει από φυλακές της βόρειας Συρίας, δεκάδες τζιχαντιστές και ο κίνδυνος ανάκαμψής τους είναι ορατός.
Σκληροί αλλά δεν πείθουν οι Ευρωπαίοι
Όλα αυτά, ενώ σωρεία ευρωπαϊκών κρατών συμφώνησε να επιβάλει εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, κάτι για το οποίο έχει διαφορετική άποψη μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πάντως, το αυτί του Ερντογάν δεν φαίνεται να ιδρώνει, αφού κατηγορεί την ΕΕ για παράνομη και μεροληπτική στάση. Η Τουρκία διαμήνυσε δε πως θα επανεξετάσει τη συνεργασία της με την ΕΕ, ενώ αιωρούνται και οι απειλές για αποστολή εκατομμυρίων μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες.
PKK, Αφρίν και απώλειες
Για όσους γνωρίζουν την ιστορία του κουρδικού κινήματος, η έκκληση του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) για εθνική διάσκεψη όλων των κουρδικών δυνάμεων, είναι ιστορικής σημασίας.
Αξίζει να σημειωθεί, προς υπεράσπιση του πιο πάνω, ότι οι Κούρδοι σε Τουρκία, Συρία και Ιράκ, είναι λαός 40 εκατομμυρίων.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANHA, εχθροπραξίες λαμβάνουν χώρα και στο Αφρίν, το οποίο από τον Ιανουάριο του 2018 βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.
Σ’ ότι αφορά την πλευρά των απωλειών, οι αριθμοί που ανακοινώνονται από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας και τις κουρδικές δυνάμεις δεν εφάπτονται. Οι εισβολείς ανακοίνωσαν σήμερα ότι σκοτώθηκαν 595 Κούρδοι μαχητές, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο αναφέρεται σε 100.000 εκτοπισμένους.
Εξάλλου, της τουρκικής εισβολής ακολούθησαν και εκτελέσεις, με πιο αξιοσημείωτη αυτή της Γ.Γ. του κουρδικού κόμματος «Μελλοντική Συρία», Χεβρίν Καλάφ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου