Δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος, σύμφωνα με τον κουμπάρο του Τζέφρι, τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν . ΤΗ δήλωση αυτή έκανε μιλώντας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου ΕLTE της Βουδαπέστης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Ουγγαρία.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του CNN Turk, στην αναφορά του για την Κύπρο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι δεν υπάρχει μια χώρα με το όνομα Κύπρος, αλλά «ε/κ διοίκηση της νοτίου Κύπρου», διότι – συνέχισε - υπάρχει μια πράσινη γραμμή και στο βορρά το ψευδοκράτος. «Πώς είναι δυνατόν να παρουσιάζεται ως Κύπρος ένα νησί στο οποίο υπάρχουν οι δυνάμεις ασφαλείας του ΟΗΕ;».
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η ονομασία του ψευδοκράτος στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) είναι «τ/κ κράτος» και πως πρόκειται για ονομασία στην οποία γινόταν αναφορά στο σχέδιο Ανάν. Όταν ήρθε το σχέδιο μπροστά μας, ανέφερε, εκείνο που είπε στον Ανάν ήταν «εμείς (οι Τούρκοι) πάντα θα είμαστε μπροστά, αλλά οι Ε/κ θα μένουν πίσω». Όταν τελειώσαμε τις εργασίες και φθάσαμε στη φάση της υπογραφής, συνέχισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, «ο Καραμανλής είπε τότε να το αναβάλουμε και ο Ανάν γυρίζοντας σε μένα με ρώτησε, λέγοντας: 'Τι λέτε αξιότιμε πρωθυπουργέ;'. Η απάντηση που του έδωσα ήταν: 'Εγώ στο Νταβός σου έδωσα μια υπόσχεση. Είπα ότι θα είμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τους Ε/κ και δεν έκανα πίσω από την υπόσχεσή μου αυτή'. Όταν είπα έτσι, ο Ανάν είπε: 'Ισχύει αυτό που είπε ο πρωθυπουργός. Να υπογράψουμε', και υπογράψαμε».
Στη συνέχεια, είπε, έγινε το δημοψήφισμα, για το οποίο – ανέφερε – είχε πει στον τότε ΓΓ του ΟΗΕ και την ΕΕ ότι θα τηρούσαν την υπόσχεση που έδωσαν. «Όμως εάν η νότια Κύπρος δεν τηρήσει την υπόσχεσή της στο δημοψήφισμα, ποια θα είναι η κύρωσή σας για εκείνους;' και εκείνος μου είπε 'Μην ανησυχείτε'. Τότε έγινε το δημοψήφισμα και η βόρεια Κύπρος είπε 'ναι' με 65%, ενώ η νότια Κύπρος είπε 'όχι' με 75%».
Στο θέμα αναφέρεται σήμερα και η εφημερίδα «Μιλλιέτ», η οποία γράφει ότι η ομιλία του κ. Ερντογάν στο Πανεπιστήμιο ΕLTE αφορούσε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας πολύ πολύτιμη την υποστήριξη που παρέχει η Ουγγαρία στο χρονοδιάγραμμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Αλλά – είπε - δεν είναι δυνατόν να ειπωθεί το ίδιο για το σύνολο της ΕΕ και αυτό επειδή συνεχίζονται τα πολιτικά εμπόδια, τα οποία παρεμβάλλουν ορισμένες χώρες μέλη στο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων που άρχισε το 2005.
Αυτήν τη στιγμή, συνέχισε, πολλές από τις χώρες μέλη της ΕΕ βρίσκονται πολύ πιο πίσω από την Τουρκία, τόσο με την οικονομική τους κατάσταση όσο και στον τομέα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, έχουν γίνει δεκτές με ιδεολογικές προσεγγίσεις και μια από αυτές, όπως είπε, είναι και η «νότια Κύπρος» .
«Κατ' αρχήν, η νότια Κύπρος δεν είναι κράτος, είναι μια «διοίκηση», διότι δεν υπάρχει κάποια χώρα με την ονομασία 'Κύπρος. Σε ένα νησί όπου υπάρχουν δυνάμεις ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πώς εσείς αυτό το παρουσιάζετε ως 'Κύπρο';» Δεν υπάρχει μια χώρα που να λέγεται Κύπρος, υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά «ε/κ διοίκηση της νοτίου Κύπρου» και βόρεια της πράσινης γραμμής το ψευδοκράτος και το νέο όνομα αυτού στον ΟΙΔ είναι «τ/κ κράτος της Κύπρου».
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός επικαλέστηκε τον πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ που είχε πει πως «έγινε κάτι το ανήθικο κατά της Τουρκίας», όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μετά το Όχι στο σχέδιο Ανάν και το ίδιο – συνέχισε – δήλωσε η νυν Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, αλλά μετάνιωσε που το είπε.
«Λέει ότι έκαναν λάθος που δέχθηκαν τη 'νότια Κύπρο'. Όμως τη δέχθηκαν και τώρα πληρώνουν το αντίτιμο. Ο Χριστόφιας τι είπε; «Χρεοκοπήσαμε». Τι μπορείς να περιμένεις άλλο από μια τέτοια περίπτωση; Θα τους κρατούσε συνέχεια στο πόδι υποστηρίζοντας;», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Ταγίπ Ερντογάν.
http://www.makeleio.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου