Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΜΑΧΗ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ!

 

20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΜΑΧΗ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

Στην φυλακή πέθανε ο νικητής του Μαραθώνα Μιλτιάδης

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 490 π.Χ. οι Αθηναίοι και οι Πέρσες συγκρούονται στο Μαραθώνα. Οι Πέρσες, υπό τον Δάτι και τον Αρταφέρνη, αφήνουν στο πεδίο της μάχης 6.500 νεκρούς, ενώ οι απώλειες από την ελληνική πλευρά είναι μόλις 192, ανάμεσά τους και ο Καλλίμαχος. Η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται από πολλούς ιστορικούς, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η μάχη διεξήχθη στις 13 ή 14 Αυγούστου.

Ο ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

Ο Κυναίγειρος υπήρξε απόγονος της οικογένειας των Κοδριδών, γιος του Ευφορίωνα από την Ελευσίνα. Μαζί με τον αδελφό του Αισχύλο πολέμησαν στην Μάχη του Μαραθώνα. Μετά την πρώτη φάση της σύγκρουσης στην οποία τράπηκε σε φυγή η περσική παράταξη, οι εναπομείναντες Πέρσες έσπευσαν να διαφύγουν με τον στόλο τους. Στον σκληρό αγώνα που ακολούθησε γύρω από τα εχθρικά πλοία ο Κυναίγειρος, προσπαθώντας να εμποδίσει ένα πλοίο να αποπλεύσει, το άρπαξε με το χέρι, περιμένοντας να φτάσουν οι συμπολεμιστές του και να το καταλάβουν. 

Όταν ένας Πέρσης του ακρωτηρίασε το χέρι, τότε ο Κυναίγειρος έπιασε το πλοίο με το άλλο του χέρι. Όταν ο Πέρσης του έκοψε και το δεύτερο, τότε ο Κυναίγειρος γράπωσε το πλοίο με τα δόντια του. Ξεψύχησε, όταν ο Πέρσης του έκοψε το κεφάλι.

Η ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ

ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ στην Γέλα πεθαίνει ο Αισχύλος. Στον τάφο του στήθηκε ένα επίγραμμα που καθώς λέγουν έγραψε ο ίδιος, στο οποίο σαν μεγάλο του έργο δεν αναφέρει τις αθάνατες τραγωδίες του, αλλά ότι πολέμησε στον Μαραθώνα :

“Αἰσχύλον Εὐφορίωνος Ἀθηναῖον τόδε κεῦθει

μνῆμα καταφθίμενον πυροφόροιο Γέλας·

ἀλκὴν δ’ εὐδόκιμον Μαραθώνιον ἄλσος ἄν εἴποι

καὶ βαθυχαιτήεις Μῆδος ἐπιστάμενος.”

“Τον γιο του Ευφορίωνα τον Αθηναίο Αισχύλο

κρύβει νεκρό το μνήμα αυτό της Γέλας με τα στάρια.

Την άξια ΑΛΚΉ του θα την πει του Μαραθώνα το άλσος

κι ο Μήδος με την πυκνή την χαίτη, οπού καλά την ξέρει.”

ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

Μετά από μια δίκη- παρωδία με κατηγόρους τους δημοκρατικούς καταδικάστηκε αρχικά σε θάνατο ο Μιλτιάδης, αλλά αργότερα η ποινή μετατράπηκε σε πρόστιμο 50 ταλάντων, ποσό τόσο μεγάλο που ούτε ο πλούσιος Μιλτιάδης δεν μπόρεσε να πληρώσει. Επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει το ποσό αυτό, ο Μιλτιάδης κλείστηκε στη φυλακή, όπου πέθανε λίγο αργότερα από τη γάγγραινα, λόγω της πληγής στο πόδι του. Το πρόστιμο πλήρωσε αργότερα ο γιος του Κίμων.

Ο Μιλτιάδης ο νικητής του Μαραθώνα πέθανε στην φυλακή, όπως και ο νικητής της Σαλαμίνας στην εξορία και ο νικητής των Πλαταιών καταδικάστηκε και αυτός σε θάνατο. 

https://xrisiavgi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: