Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Βρετανός ιστορικός –διόλου «φιλορώσσος»- καταγγέλλει: οι Αμερικανοί κάνουν ότι μπορούν για να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

 

Συνέντευξη στην ιταλική Corriere della Sera έδωσε ο γνωστός Βρετανός ιστορικός Νάιαλ Φέργιουσον, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Και βέβαια, ο Φέργιουσον δεν τυγχάνει καθόλου «φιλο-ρώσσος», ούτε τάσσεται υπέρ του Πούτιν κι όταν μιλάει περί Δυτικών χρησιμοποιεί το «εμείς».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα καταγγέλλει ο ιστορικός, οι Αμερικανοί κάνουν ότι μπορούν για να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, προκειμένου να δημιουργηθούν προβλήματα στο εσωτερικό της Ρωσσίας και να πέσει (ή να ανατραπεί…) ο Πούτιν! 

Πάρτε μια γεύση από τα λεγόμενα του γνωστού ιστορικού:

«Με δεδομένα, πρώτον, την ηθική νίκη των Ουκρανών και, δεύτερον, την κακή απόδοση των ρωσσικών δυνάμεων και τις μεγάλες απώλειές τους στα διάφορα μέτωπα, ο αμερικανικός παράγοντας έπρεπε να είχε ασκήσει διπλωματία πυγμής ώστε να επιβάλει εδώ και τώρα την ειρήνη στην Ουκρανία, όπως εξάλλου έχει κάνει στο παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις στην Ευρώπη. Ωστόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν όχι μόνο δεν έπραξε αυτό, αλλά επιπλέον απέχει επιδεικτικώς από τη διπλωματία εφαρμόζοντας στρατηγική παρόξυνσης η οποία στοχεύει στην παράταση του πολέμου. Οι Αμερικανοί επέλεξαν αυτήν τη γραμμή επειδή πιστεύουν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα πέσει ο Πούτιν και θα επέλθει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσσία. Αλλά κάνουν σοβαρό λάθος. Αυτή η στρατηγική των ΗΠΑ είναι επικίνδυνη και αμελέτητη. Οι κίνδυνοι παράτασης του πολέμου είναι πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι δείχνει να αντιλαμβάνεται ο Μπάιντεν. Αν συνεχιστεί η γραμμή της απειλής προς τον Πούτιν, ότι δηλαδή θα χάσει την εξουσία του, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες εκείνος να καταφύγει σε απεγνωσμένα μέτρα ώστε να αποφύγει την ήττα. Ο Πούτιν δεν είναι Σαντάμ ή Καντάφι: έχει μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο, συνεπώς είναι απίστευτα ανεύθυνο να μιλάμε ανοιχτά για αλλαγή καθεστώτος υπό αυτές τις συνθήκες. Ο Πούτιν πρέπει να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: πρέπει να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, όχι να τον ενθαρρύνουμε να λάβει μέτρα απελπισίας. Αλλά αν ο πόλεμος συνεχιστεί, υπάρχει ο κίνδυνος η Ρωσία να κατακτήσει περισσότερα εδάφη. Η άμεση κατάπαυση του πυρός μας επιτρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε την ηθική νίκη της Ουκρανίας. Σε κάθε καμπή της ευρωπαϊκής Ιστορίας δεν ήταν οι Ευρωπαίοι που έφεραν την ειρήνη, αλλά οι ΗΠΑ. Και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και μεταπολεμικώς, όταν διαπραγματεύθηκαν [με τους Σοβιετικούς] την επανένωση της Γερμανίας, ή όταν τερμάτισαν τον πόλεμο στη Βοσνία. Ας είμαστε ρεαλιστές: αν οι ΗΠΑ δεν δεσμευτούν για την ειρήνη, ειρήνη δεν θα έχουμε. Η στρατηγική του Μπάιντεν είναι επικίνδυνη, μπορεί να παρατείνει τον πόλεμο όχι εβδομάδες, αλλά μήνες ή και χρόνια ολόκληρα ακόμη»… 

https://xrisiavgi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: