Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Τελεσίγραφο Ζελένσκι στη Ρωσία «Αν εξοντώσετε τους στρατιώτες στη Μαριούπολη, τέλος oι διαπραγματεύσεις»

 

«Η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στη Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία», τόνισε σε συνέντευξή του ο Ζελένσκι , που δημοσιεύεται στην ενημερωτική ιστοσελίδα «Ukraïnska Pravda», προειδοποιώντας ότι, στην περίπτωση αυτή, οι δύο πλευρές θα βρεθούν «σε αδιέξοδο».

Ο Ζελένσκι κλήθηκε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, οι οποίες κατέληξαν σε αδιέξοδο μετά την Μπούκα και την Μποροντιάνκα.

«Η Μαριούπολη θα μπορούσε να είναι σαν δέκα Μποροντιάνκα (θα μπορούσε να έχει περισσότερες απώλειες και καταστροφές) και θέλω να πω ότι η εξάλειψη των στρατιωτικών μας, των δικών μας ανθρώπων, θα θέσει τέλος σε όλες τις διαπραγματεύσεις», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος.

Και προσέθεσε πως «υπάρχει αδιέξοδο, επειδή δεν ανταλλάσσουμε τα εδάφη μας και τους ανθρώπους μας. Και όσο περισσότερα μέρη – όπως η Μποροντιάνκα – υπάρχουν, τόσο πιο δύσκολο θα είναι».

Τελεσίγραφο της Μόσχας στους υπερασπιστές της Μαριούπολης

Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας έδωσε τελεσίγραφο στους στρατιώτες που εξακολουθούν να μάχονται στην πολιορκημένη Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα τους, από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής, προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους.

Να σημειωθεί πως προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για οποιαδήποτε δραστηριότητα δύο ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ το τελεσίγραφο στις 06:00 (ώρα Ελλάδας) στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν σε όλη τη χώρα νωρίς σήμερα το πρωί, κάτι που συμβαίνει τακτικά και, σύμφωνα με πρωινή αναφορά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Μαριούπολη συνεχίσθηκαν και υπήρξαν “επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο λιμάνι”.

Ο ισχυρισμός της Μόσχας, χθες Σάββατο, ότι τα στρατεύματά της είχαν επιτύχει την εκκαθάριση όλου του αστικού ιστού της Μαριούπολης από τις ουκρανικές δυνάμεις, δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές, υπογραμμίζει το πρακτορείο Reuters.

Η Μαριούπολη αποτελεί θέατρο των σφοδρότερων μαχών στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, αλλά και της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής. Θα είναι η πρώτη ουκρανική μεγαλούπολη που καταλαμβάνει ο ρωσικός στρατός από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι εναπομείναντες υπερασπιστές της Μαριούπολης – που η Μόσχα υποστηρίζει ότι είναι τόσο Ουκρανοί όσο και ξένοι – έχουν αποκλειστεί στη χαλυβουργία Azovstal.

“Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που υπάρχει στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και με γνώμονα καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προσφέρουν στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και στους ξένους μισθοφόρους τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα τους, από τις 06:00 της 17ης Απριλίου 2022”, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ζελένσκι: Ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος για “πυρηνική επίθεση” από τη Ρωσια

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τον κόσμο “να προετοιμασθεί” για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων από την Ρωσία, κατά την διάρκεια συνέντευξής του σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

“Δεν θα πρέπει να περιμένουν την στιγμή που η Ρωσία θα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα. Πρέπει να προετοιμασθούμε γι΄αυτό”, είπε στην συνέντευξη που μεταδόθηκε από έξι ουκρανικές ενημερωτικές ιστοσελίδες και από την ουκρανική προεδρία στο Telegram.

Χρειάζονται “φάρμακα (για την ραδιενέργεια), αντιαεροπορικά καταφύγια”, είπε. “Πρέπει να τους μιλήσετε, να υπογραφούν συνθήκες, να υπάρξουν σκληρά οικονομικά μέτρα. Οι Ρώσοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε όπλο, είμαι πεπεισμένος”.

Χθες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι “ολόκληρος ο κόσμος” θα πρέπει “να ανησυχεί” για τον κίνδυνο ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπό το κράτος των στρατιωτικών αποτυχιών του στην Ουκρανία, να προσφύγει σε ένα τακτικό πυρηνικό όπλο.

“Οχι μόνο εγώ, πιστεύω ότι ολόκληρος ο κόσμος, όλες οι χώρες πρέπει να ανησυχούν”, δήλωσε χθες στο αμερικανικό δίκτυο CNN, μία ημέρα αφού ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε ότι μία τέτοια απειλή δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα.

“Δεν έχουμε εντοπίσει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως ανάπτυξη ή στρατιωτικά μέτρα που μπορεί να ενισχύσουν τις ανησυχίες μας, πρόσθεσε ωστόσο ο αρχηγός της CIA.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι έθεσε σε συναγερμό τις πυρηνικές του δυνάμεις.

https://hellas-now.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: